Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Barónka za dverami

.časopis .európa

Trikrát o politike v čase a priestore. Živá minulosť na Downing Street, neistá prítomnosť a budúcnosť v britských peňaženkách a cesta do svetlých zajtrajškov, ktorou sa – možno – vyberú do opozície vykázaní labouristi.

Na dvere Downing Street zaklopalo stelesnenie histórie, ktoré do nej zatiaľ odmieta odísť.

.o čom hovorili?
Dnes 84-ročná barónka Margaret Thatcher síce na rady lekárov už vo svojich 84 rokoch po niekoľkých porážkach a najmä po diagnóze Alzheimerovej choroby neprednáša prejavy na verejnosti, s novým premiérom sa však odfotografovala. Potom s ním strávila trištvrte hodiny za zatvorenými dverami a môžeme tipovať, o čom sa rozprávali. Žeby o tom, ako sa konzervatívna strana od jej odchodu z postu líderky zmenila? Sotva, to by sa totiž barónka nevyhla rozčúleniu, a dá sa predpokladať, že aj nervové vypätie jej lekári zakázali. A tak pre jej zdravie a pokoj dúfame, že ju David Cameron privítal s úsmevom, dobrým čajom a príjemnou konverzáciou.
.bude sa škrtať
Možno by bývalú premiérku potešilo, keby terajší premiér zdôraznil, že šetriace opatrenia, ktoré majú oslobodiť Britániu od časti deficitu vo výške 165 miliárd libier, treba realizovať predovšetkým na úkor štátneho sektora, a nie navyšovaním daňovej záťaže.
Dňa 22. júna sa budú tieto škrty zverejňovať. A budú musieť stáť za to, pretože libra utrpela šok, keď ratingová agentúra Fitch vydala výstrahu, že Britániu čaká pri riešení deficitu „hrozivý“ problém. Podľa „fitchovcov“ sa musia škrty urobiť rýchlo, radikálne a účinne. Ostatné európske krajiny totiž budú znižovať svoje deficity výraznejšie – aspoň tak sa zaviazali. Okrem toho je zrejmé, že súčasný zverejnený stav rozpočtu nie je nutne reálny. Nová vláda toryovcov a libdems vytvorila nový Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť a tento (dúfajme) nezávislý subjekt bude stav rozpočtu skúmať. Pravdaže, šok z reality takých rozmerov, aký zažili Gréci, asi nehrozí. Britov však rozhodne čaká uťahovanie opaskov. Hovorí sa o možnosti, že počet nezamestnaných stúpne na tri milióny, a zamestnanci v štátnych úradoch sa môžu pripraviť na chudobnejšie výplaty. Bude trochu ťažké realizovať konzistentné škrty, keď sa pred voľbami sľubovalo aj posilnenie určitých častí štátneho sektora – a tak sa otvorí priestor aj na protiškrtový lobing. Len či bude Cameron rovnako železný ako Margaret Thatcherová, keď doňho začnú dorážať napríklad odbory?
.labour hľadá lídra
Nevedno, čo barónka Thatcherová súdi o tom, ako jej dlhoroční ideoví sokovia labouristi hľadajú nového lídra.
Niekto by povedal, že dôležitejšie je teraz sledovať politiku novej vlády. Časť Británie však aj táto politická reality šou mimoriadne zaujíma, a tak sú labouristickí kandidáti na predsedu predkladaní médiám pekne postupne ako zajačiky z klobúka. Aj BBC vyjadrila potešenie, že sa medzi nich dostali nielen „muži, štyridsiatnici, vyštudovaní v Oxforde či v Cambridgei“, ale aj žena tmavej pleti, Diane Abbot (a pri nej médiám už ani neprekáža, že študovala v Cambridgei). Prominentný kandidát David Milliband, ktorý si na post predsedu strany robil chute, ešte kým sedel na Downing Street labourpremiér Gordon Brown, sa teraz môže pretrhnúť, ale má trochu smolu. Ako muž, beloch, exminister zahraničia a politicky strašne ošúchaná tvár to má vedľa Abbotovej ťažké. Strana sa totiž potrebuje rázne obnoviť.
V každom prípade sa budúci labouristický líder (líderka) bude musieť popasovať s dedičstvom volebnej porážky, ktorá je dôsledkom série politických chýb. Bude musieť prejaviť šarm Tonyho Blaira, ambície spomínaného Davida Millibanda a, či už po tom túži, alebo nie, aj odvahu na revolučné zmeny, aby z nechcenej strany vytvoril stranu budúcnosti. Tú odvahu by si mohol vypožičať od barónky Thatcherovej. Jej sa podobný husársky kúsok kedysi podaril.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite