Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Haló, tu Fico
„Budem teda hovoriť aj s inými ľuďmi bez toho, aby bolo treba za každú cenu hovoriť aj s nimi. Ja len môžem povedať, že som zabezpečil, a toto môžem povedať, dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou. Oficiálne prídu a budú normálne vykryté v strane. To, že sa pri tom motal Fedor, nemôže znamenať, že ma niekto bude držať za gule, to sa nesmie stať. Aj preto som urobil niektoré rozhodnutia vo vzťahu k týmto financiám. Som sa vymanil od Fedora a povedal som: Fedor, ja som dal do toho hlavu, a nie ty si dal do toho hlavu, takže ja budem teraz o niektorých veciach rozhodovať. Napriek tomu si myslím, že musí vzniknúť nejaká paralelná finančná štruktúra, ktorá musí byť k dispozícii pre účely aj volebnej kampane a ďalších vecí.“ Nahrávku s hlasom na nerozoznanie od hlasu Roberta Fica zverejnil dva dni pred voľbami denník SME. Podľa SME nahrávka, ktorá zrejme vznikla ešte pred rokom 2002, „naznačuje, že utajení sponzori naliali do strany Smer mimo oficiálneho účtovníctva 75 miliónov korún“. 
Robert Fico následne zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej povedal, že nahrávka je „absolútny podvrh, ktorý sa technicky dá vyrobiť za tri minúty.“ Premiér hneď na začiatku označil redaktorov SME za špinavých: „Keby som nebol v politike, tak si to s vami vybavím inak. To, čo robíte v SME, nemá obdobu, to je onanovanie nad predsedom vlády každý deň. To je posadnutosť.“ Fico tiež povedal, že ide o súčasť kampane proti Smeru pred voľbami: „To, že sa na tom všetci teraz budete odbavovať, prajem vám príjemný sexuálny zážitok.“ 
Ako v piatok napísalo SME: „Nahrávka zrejme vznikla ako súčasť vnútrostraníckeho boja. Pred voľbami 2002 totiž prebiehal v Smere tvrdý boj o funkcie, miesta na kandidátke a o to, kto bude mať rozhodujúci vplyv na jej politiku. Kľúčovú úlohu mali zohrať práve peniaze od utajených sponzorov.“
Za zverejnenie nahrávky sa postavil aj šéfredaktor novín Matúš Kostolný, ktorý napísal, že ak hlas na nahrávke naozaj patrí Ficovi, „je dôkazom, že jeho vláda nestála iba na základoch neznášanlivosti a mečiarizmu, ale aj podvodoch, klientelizmu a korupcie.“ Dodal tiež, že „v takých chvíľach nemožno byť ticho“. Fico podal na Kostolného trestné oznámenie. 
.tg
Nový terminál
Na bratislavskom letisku sa pred voľbami strihala páska na novom termináli dva mesiace pred stanoveným termínom. Terminál bude slúžiť zatiaľ iba spoločnosti Danube Wings, plná prevádzka sa začne na začiatku prázdnin. Ako uviedol Trend, cena za stavebné práce bude podstatne vyššia, ako bola vysúťažená v tendri. Štátne letisko si na terminál vzalo úver a nová vláda môže byť po vystavení účtu nemilo prekvapená.
.eč
Bude referendum? 
Predstavitelia strany Sloboda a solidarita minulý týždeň odovzdali Prezidentskej kancelárii petíciu so 401 108 podpismi za vypísanie referenda so šiestimi otázkami. Ide najmä o obmedzenie poslaneckej imunity, zrušenie koncesionárskych poplatkov, ale aj o zníženie počtu poslancov v NR SR. Sulík očakáva, že referendum bude 27. novembra, teda v deň komunálnych volieb.
.eč, SITA
Pomoc 
Parlament schválil novelu zákona o voľbách do Národnej rady SR, ktorá umožňuje, aby z peňazí politických strán za hlasy v týchto voľbách išli štyri milióny eur na pomoc oblastiam postihnutým povodňami. Poslanci zároveň odmietli návrh podpredsedu KDH Daniela Lipšica, ktorý presadzoval, aby na pomoc išlo aj 27 miliónov eur určených na výstavbu národného futbalového štadióna.
.jm 
Potrestaná 
Sudkyňa Anna Benešová bude preložená na súd nižšieho stupňa. Podľa disciplinárneho senátu neumožnila účastníkom sporu vyhotoviť nahrávku z pojednávania. Sudkyňa mala rozhodovať aj o veciach týkajúcich sa Štefana Harabina a verejne povedala, že bol na ňu vykonávaný nátlak. Jej obhajca za dôvod stíhania označil práve fakt, že mala rozhodovať o Harabinovi. 
.jm
Zastavené diaľnice
Úrad pre verejné obstarávanie prikázal zrušiť tender  na úsek diaľnice D3 Strážov – Brodno. Nepáčilo sa mu, ako Diaľničná spoločnosť vypracovala súťažné podklady. Problém bol zjavne v nízkej cene víťaza súťaže Skanska, ktorá sa nepáčila ministrovi dopravy. Nedoriešilo sa ani financovanie diaľnice od Martina po Prešov. Európska komisia stále nedala súhlas na pôžičku kvôli vplyvu cesty na životné prostredie. Najnovší termín finančného uzatvorenia je 30. júna. 
.jr
Eva Martinková – hrdinkou predvolebnej kampane sa nechtiac stala devätnásťročná fitneska, ktorú Robert Fico podporil sumou 27-tisíc eur. Táto informácia vyšla najavo v čase povodní a mnohých ľudí, ktorí nerozumejú Hanzelovým výpovediam o Ficovej dohode s podnikateľmi, až táto správa spravodlivo rozhorčila. 

Miroslav Stoch – člen Weissovej reprezentácie stihol ešte pred majstrovstvami sveta v Juhoafrickej republike uzavrieť novú zmluvu na štyri roky. Jeho novým klubom bude turecký Fenerbachce Istanbul. Ten za slovenského reprezentanta zaplatí londýnskej Chelsea 2,5 milióna libier. 
Svätopluk – po 1 130 rokoch sa z kniežaťa Svätopluka stal kráľ Svätopluk. Na jeho oficiálnom povýšení sa zúčastnili Robert Fico, Pavol Paška, Ivan Gašparovič, Ján Kulich či Matúš Kučera. Čo na to samotný Svätopluk, sa nám do uzávierky tohto čísla nepodarilo zistiť. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite