Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Paríž

.mikuláš Kočan ml. .časopis .šport

Keď sa v areáli pri Buloňskom lesíku ozve „égalité“, neznamená to smer Bastila, ale rozhodcovo oznámenie skóre – zhoda. „Obscurité“ v našom prenesenom ponímaní zažijete ráno cestou z podzemia pri slalome pomedzi priekupníkov so vstupenkami, večer pre tú tmu prerušujú nedohrané zápasy. Stáva sa to najmä po „pluie“, teda keď predtým pľuje dážď.

Všetci znalci miestnych pomerov, ktorí tradične zvolili lacné hotely v blízkosti oficiálnych spriaznených, boli zaskočení. Ubytovali sa za pätinové ceny, a potom zistili, že kyvadlová mikrobusová doprava na trase kurty – posteľ je striktne vyhradená len pre tých, ktorým neprekážajú tri hviezdičky a viac. Kasty oddeľovala nálepka na akreditačnej visačke. Ak ste prefíkane ušetrili viac ako sto eur za noc a nedali zarobiť našim partnerom, hádam by ste sa nechceli voziť rýchlo a zadarmo namiesto metra. Égalité! 
.muži
Tatko dvojičiek Roger Federer k diskusii o potrebe zaťahovacej strechy, ktorú všade inde na takejto úrovni už majú, povedal: „Neprekáža mi to. Upršané dni sú vláčne, príjemné a pohodové. Pre zmenu len spočívanie v pokoji. Zlí chlapci by však mali dostať výprask, však? Samozrejme, že ju tu potrebujeme. Veľmi. Už zajtra, ak sa dá. Pre mňa je však úplne akceptovateľné ísť viackrát počas zápasu na dvorec a z neho." 
Švajčiarsky dobrý chlapec dostal vo štvrťfinále výprask od švédskeho kolohnáta Söderlinga. Robin si útočne húdol, na zvlhnutej antuke mal čas na svoje obrovské páky. Druhý rok za sebou zdolal najvyššie nasadeného obhajcu trofeje. Znova bez toho, aby ju napokon sám získal. Vlani dostal na kolená Španiela Rafaela Nadala, ktorý sa mu teraz brutálne revanšoval vo finále a opäť sa stal jednotkou svetového rebríčka.
Federer sa zastavil dovedna na 285 týždňoch strávených na vrchole, jediný mu chýba na vyrovnanie absolútneho rekordu Peta Samprasa. Reklamný slogan deklaruje, že „elegancia je postoj.Možno Švajčiar postojí pod tým Američanovým výkonom už navždy" , pretože matematicky je rankingová situácia na najbližšie týždne až mesiace výrazne proti nemu a on sám sa hatí tiež. Eleganciou. Dlhodobo. 
Odkedy sa po prehre rozplakal, dbá na dekórum. Až priveľmi. Nadal si poťahuje pudlo, Federer decentne zastrkáva ofinu za čelenku. Výsledkovo ho zráža, že si zatrhol zraniteľnosť. Tenisová genialita sa stále vzpína, ale 16-násobný grandslamový šampión akoby už odmietal vyznievať na dvorci zmorene, plebejsky, pohrúžene. Bolo by to nemiestne. Keď mu v Klube bitkárov nepovolia kord a trvajú na holých rukách, nechá sa zmlátiť päsťou (väčšinou ľavou). Ostentatívne bez obrany – gesto povýši nad možnosť výhry nevlastnými zbraňami. 
Pri jeho dueli so Söderlingom panovala rušivá slota, direkty nad šibrinkovaním, brutalita nad jemnocitom, brázdenie nad stepovaním. „Pretrvával, odháňal a vrčal ako vlk v klietke. Nevzbudzoval však dojem, že sa zmôže na výpad, aby sa prebil von a trielil ako víchor od svojho mučiteľa. Zdalo sa, že hrá na neprehru," napísal Steve Tignor po tom, ako sa Federerova séria prienikov aspoň do semifinále vrcholných podujatí zastavila na hodnote 23. Prevláda názor, že ide o večný rekord.
.ženy
Vyše 80-ročný čiperný americký dandy Bud Collins, ktorý sa preslávil strakatými motýlikmi a výstrednými gaťami, tentoraz nemal dôvod zavítať do slovanského krídla, aby si so starosvetskou pedantnosťou nechal potvrdiť správnu výslovnosť nejakého mena s –ová. Semifinalistka zo sezóny 2009 Dominika Cibulková podľahla v 3. kole skôr vlastnej premotivovanosti než favorizovanej Američanke Venus Williamsovej. Danielu Hantuchovú nepustila za osemfinálové 4. kolo hrmotná srbská herečka Jelena Jankovičová, ku ktorej krajanka Ana Ivanovičová poznamenala: „Šport nebuduje charakter, on ho odhaľuje."
Hantuchová sa na jednej z tlačových besied vážne kontrolne spýtala, akýže máme rok. Nevedela ani to, či o päť rokov ešte bude vo vrcholovom tenise. „Ktovie... Beriem to deň za dňom a momentálne som veľmi šťastná." Vyzerala tak a hrala tak: „Moja motivácia neklesá, stále mám veľa nesplnených cieľov. Ak sa mi sny napokon nesplnia, aspoň chcem byť v závere kariéry presvedčená, že som urobila všetko, čo bolo v mojich silách." 
Slovenský tréner Vladimír Pláteník doviedol Rusku Naďu Petrovovú medzi najlepších osem aj cez Cibulkovej premožiteľku Venus a povedal: „Daniela teraz predvádza svoj najlepší tenis. Presne vie, čo chce, a čo pre to musí vykonať. Najprv je vystrelenie nahor, potom zaváhanie z dôvodov, ktoré môžu byť rôzne. Napokon by malo prísť dospievanie. Aj Dominiku to čaká a čím skôr to pochopí, tým skôr bude nazad a dosiahne svoje maximum. Záleží len na nej. Sama vie, že niektoré veci neurobila v minulosti tak, ako mala."
Bratislavská rodáčka s austrálskym občianstvom Jarmila Grothová, za slobodna Gajdošová, na zabitie času hrá v šatni poker o minerálky so spomenutou Ivanovičovou, Poľkou Agnieszkou Radwanskou, Belgičankou Kirsten Flipkensovou. Vyradila takmer 40-ročnú Kimiko Dateovú-Krummovú, ktorá ponúkla príťažlivý príbeh o neúspešnej snahe mať deti, o comebacku po tucte rokov či o budovaní školy v Laose. Japonská veteránka prekonala v 1. kole kŕče i dvojnásobnú finalistku Dinaru Safinovú z Ruska a následne jej samurajská hrdosť nedovolila odstúpiť bez boja, hoci sa pre indispozíciu nemohla naplno hýbať. „Radšej, prosím, za tou loptičkou ani nebež, aby si si ešte viac neublížila," preľaknuto súcitila Grothová, keď oľutovala inštinktívny stopbal. Mrzia ju takmer vždy: „My ženy ich nevieme správne využívať. Teda, česť výnimkám. Ale napríklad ja by som potrebovala, aby mi vždy niekto zakričal: ,Daj kraťas!´"
Domáca hviezdička s iránskymi koreňmi Aravane Rezaiová, ktorú kedysi vylúčili z priestorov FFT (pretože jej otec sa pochytil s trénerom), a teraz velebili, nielen počas dažďa „zostáva vo svojej bubline". Nemka s balkánskym pôvodom Andrea Petkovicová, ktorej nestačilo proti obhajkyni Pohára Suzanne Lenglenovej Svetlane Kuznecovovej z Ruska 6:4, 5:4  40:0, lúska Goetheho: „Rozumiem z neho všetkému. Vy nie? Najprv by ste sa mali naučiť po nemecky, potom možno budete. Ja tiež nechápem celého Sartra, ale snažím sa." 
Belgičanka Justine Heninová pochopila, že „veľké veci sa nedajú budovať iba z toho negatívneho, čo vás v živote postretne".  Predvlani vnútorne vyhorela a priamo v Paríži počas Roland Garros sa v civile dušovala, že už nikdy. Vrátila sa, keď oheň nanovo vzbĺkol, ale – aspoň tak sa zdá – len váhavo ako ten vancouverský olympijský. „Mám tendenciu skôr reagovať, než sama byť hýbateľkou. Myslím si, že je to súčasť môjho naturelu," odhalila sa štvornásobná parížska šampiónka, ktorá tentoraz presne na polceste prehrala s Austrálčankou Samanthou Stosurovou a nepôsobila radostne. Už pred tým vyradením nie. Robustná Stosurová „terminátorovsky" schovaná za reflexnými okuliarmi nepôsobila nijako a práve pre potláčanie emócií nestačila vo finále na energickú, umnú a vrúcnu Talianku Francescu Schiavoneovú, ktorá nepôsobila krehko v žiadnom možnom význame tohto slova. Bol to rozhodujúci rozdiel v jej prospech s platnosťou na celé dva týždne trvania Simple Dames.
.kam ďalej?
Všetko sa raz skončí. Medzinárodné otvorené majstrovstvá Francúzska sa možno presťahujú na predmestie, stánok by im vybudovali na zelenej lúke. Jedna zo štúdií sa zaoberá prípadným využitím priestorov pri Versailles, ďalšia uvažuje o lokalite Marne-la-Vallée neďaleko miestneho Disneylandu. Národná federácia FFT oznámi rozhodnutie najneskôr vo februári 2011 na svojom kongrese. „Máme pred sebou zásadný verdikt, nech bude akýkoľvek. Niet priestoru na chybu, pretože nebude cesty späť. Pre 450 000 divákov, ktorí ročne prejdú bránami, sme príliš komorní," uznal generálny riaditeľ FFT Gilbert Ysern.
Rozpočtári vyčíslili, že rozšírenie klubu oproti dostihovej dráhe Auteuil by stálo trikrát menej než postavenie úplne nového na periférii metropoly. Urbanisti a obyvatelia okolia sa však vzopreli proti navrhovanej expanzii. Pôvodne plánované vybudovanie nového hlavného kurtu v priľahlej zóne išlo k ľadu. „Nepodarilo sa nám dosiahnuť konsenzus s administratívou a občanmi, takže sme sa rozhodli nepokračovať týmto smerom," skonštatoval Ysern a rovno už mohol povedať aj „B". Postačujúce zmeny na aktuálnej stiesňujúcej ploche si totiž ťažko predstaviť.
Autor pracuje v agentúre SITA.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite