Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viac náboženstva v médiách

.imrich Gazda .časopis .médiá

Dve popredné slovenské médiá sa rozhodli rozšíriť paletu náboženských informácií. Čo ich k tomu viedlo a čo si od toho sľubujú?

Koncom mája spravodajský portál agentúry SITA Webnoviny zriadil osobitnú sekciu Náboženstvo, v ktorej chce prinášať informácie z diania v jednotlivých cirkvách. „Medzi všeobecnými a špecializovanými náboženskými portálmi existuje veľký priestor na to, aby sme poskytli ľuďom, ktorí síce nemajú vyhranený záujem o otázky viery, ale sú zvedaví na rôzne stránky života, viac pravidelných informácií z duchovnej sféry,“ objasňuje dôvody tohto rozhodnutia Ivan Sámel, zástupca generálneho riaditeľa agentúry SITA.
O týždeň sa nová náboženská rubrika objavila aj vo víkendovej prílohe denníka SME. Má názov Viera a zodpovedá za ňu Karol Sudor. Dôvody sú podobné ako v prípade Webnovín. „Viera a náboženstvo sa ľudí vždy nejakým spôsobom dotýkajú, fascinujú ich alebo poburujú. Cieľom nie je nahrádzať kresťanské médiá, ktorých publikum tvoria prioritne veriaci. Ide nám o triezve texty, ktoré sa nebudú vyhýbať ani kritickým a boľavým témam, pričom zaujmú aj neveriacich,“ hovorí Sudor, ktorý bude autorom väčšiny textov. V premiérovom vydaní rubriky sa zameral na pokles cirkevných sobášov, o týždeň neskôr bol témou kňazský celibát. 
Web Sme.sk pritom už v septembri 2008 spustil reláciu s názvom Prečo?, v ktorej duchovní z rôznych cirkví odpovedali na základné náboženské otázky. Od marca 2010 však nové zamyslenia nepribúdajú. Ale neznamená to koniec tejto relácie. „Pauza bola spôsobená viacerými okolnosťami. Vyhodnocovala sa sledovanosť, podoba, témy, zároveň sa hľadala forma, ako pokračovať a zvýšiť príťažlivosť pre divákov,“ hovorí Sudor a dodáva, že záujem zo strany divákov bol citeľný. Problém bol skôr na strane kňazov z Bratislavy a okolia, ktorí neprejavovali veľký záujem sprostredkovať svoje názory na kameru. „Aj preto sa nový realizačný tím rozhodol oslovovať najmä iné regióny. Aktuálne máme dohodnutých väčšie množstvo kňazov z viacerých cirkví, pričom sa núka aj väčšia tematická prepojenosť s tlačeným vydaním prílohy Viera.“
Pravidelné nedeľné zamyslenia duchovných však medzitým začali ponúkať aj Webnoviny. Ich autorom je štvorica katolíckych kňazov. „Určené sú jednak kolegom kňazom ako malá inšpirácia, jednak veriacim, ktorí okrem svojho kňaza v kostole chcú počuť (čítať) aj niečo iné, ale tiež tým, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu na nedeľnej omši nezúčastnili či nezúčastňujú,“ uviedol pre .týždeň Vladimír Slovák, bývalý riaditeľ Rádia Lumen a jeden z autorov zamyslení. Podľa Ivana Sámela sa má okruh autorov zamyslení postupne rozšíriť nielen smerom mimo katolíckej cirkvi, ale aj mimo rámca kresťanských cirkví. Ešte ďalej sa chce pustiť Karol Sudor, ktorý v rámci rubriky Viera plánuje vytvoriť priestor na konfrontáciu medzi veriacimi a agnostikmi či ateistami.
Nezáujmu o informácie z náboženskej oblasti sa neobáva ani jeden z nich. „Čítanosť správ v rubrike Náboženstvo sa pohybuje nad priemerom bežných správ,“ konštatuje Sámel.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite