Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hoďte ich do stroja

.tomáš Gális .časopis .fenomén

Počiatočná skepsa voči Divadlu Járy Cimrmana časom upadla. Zvláštne je, že napriek úspechu divadla u divákov aj u kritiky táto skepsa prešla na dvojicu Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Skeptici tvrdili, že títo neherci (či skôr antiherci) sú pre film nepoužiteľní. Dôvod? Film vyžaduje profesionálny prejav, zapálení ochotníci sú pred kamerou nanič, a keď, tak fungujú len ako ozvláštnenie, navyše, ich prejav je príliš zviazaný s divadlom a ich humor je skôr pre intelektuálov. Nakoniec Smoljak so Svěrákom urobili osem spoločných filmov. 
Prvým z nich bola komédia z roku 1974 Jáchyme, hoď ho do stroje, ku ktorej S + S napísali scenár (réžia Oldřich Lipský). O dva roky neskôr po tomto filme, príliš prepchatom pokusmi o humor, prišla o čosi vážnejšia, ale predsa len komédia Na samotě u lesa (aj tú napísali S + S scenár, režíroval Jiří Menzel), v ktorej už, našťastie, nejde o to, privádzať postavy násilím do komických situácií, komika tu stojí najmä na drobných absurditách života. 
Ešte v tom istom roku mala premiéru aj snímka Marečku, podejte mi pero (scenár S + S, réžia Oldřich Lipský) s hviezdnym hereckým obsadením a hlavne s tým, čo sa neskôr začalo v Česku nazývať „hláškami“. Zavedená dvojica napísala scenár aj k filmu Kulový blesk (1978, réžia Ladislav Smoljak a Zdeňek Podskalský). Aj v tomto filme došlo k istému zvoľneniu tempa. Film prechádza od komediálnych polôh až (doslova) k smrteľne vážnym, aby tie vzápätí vyústili do ďalšieho výbuchu smiechu. 
V roku 1980 mal premiéru Trhák (dvojica S + S písala scenár, režíroval Zdeněk Podskalský). Film, ktorý niekto považuje za vtipný, sa však radí skôr k tomu slabšiemu z pera dvojice Svěrák Smoljak. Po prepísknutej snahe natlačiť do jedného filmu čo najviac „srandy“ a „hlášok“ nasledoval miernejší, a o to zábavnejší Jára Cimrman ležíci, spící (1983, scenár S + S, réžia Ladislav Smoljak), venovaný postave českého génia. 
Pohyb po sínusoide pokračoval aj v roku 1984, keď mal premiéru (polo)cimrmanovský film Rozpuštěný a vypuštěný (scenár S+S, réžia Ladislav Smoljak) i v roku 1987, keď Svěrák so Smoljakom vytvorili svoje posledné spoločné scenáristické dielo Nejistá sezóna (réžia Ladislav Smoljak) – akási filmová autobiografia Divadla Járy Cimrmana.
Jediný film, pri ktorom sa S + S scenáristicky nestretli, bol Vrchní, prchni! (1980), ktorý režíroval len Ladislav Smoljak a ktorého scenár napísal len Zdeněk Svěrák.   
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite