Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Feministky ženám nerozumejú

.jaroslav Daniška .časopis .európa

Trikrát o tabuizovaných témach, ktoré spochybňujú feminizmus. Keď ide o islam alebo potraty, feministkám sa zatočí hlava.

Začnime v Anglicku. Tamojšia tlač je otvorenejšia a rada diskutuje aj o témach, ktoré sa inde radšej prehliadajú. Napríklad také konverzie na islam. Prečo vlastne západné ženy konvertujú na islam? Tak si v konzervatívnom mesačníku Standpoint položila otázku Julie Bindel, britská feministka, aktivista a ateistka. Bindel sa vybrala za bielymi ženami zahalenými burkou a pýtala sa ich, čo ich viedlo ku konverzii. Sestry sa s ňou ochotne rozprávali, Bindel však článok končí v rozpakoch: "Napriek tomu, že ženy s ktorými som sa rozprávala, boli otvorené a veľkoryso mi venovali čas a snahu, aby som pochopila, prečo konvertovali, zistila som, že nedokážem ich voľbu pochopiť. Možno je to pre moje pohŕdanie každým náboženstvom, možno pre môj radikálny feminizmus," končí svoj článok britská feministka. Napriek tomu jedno dôležité poznanie v jej texte nechýba, ako píše,  fenomén ženských konverzii na islam kladie feministkám ťažké otázky.

.konvertujú najmä ženy
Svedčia o tom aj čísla. V Spojených štátoch konvertuje na islam 30-tisíc žien ročne a medzi 2,4 milióna britských moslimov je 10- až 14-tisíc bielych konvertitov, z toho sú až tri štvrtiny práve ženy. Prečo práve ženy? Vypočujme si, čo hovoria samotné konvertitky. Saskia Bahdi konvertovala kvôli mužovi, za ktorého sa vydala. Fatima, ktorá sa predtým volala Isabelle, zase pre násilný vzťah, ktorý prekonala, potrebovala zmeniť svoju identitu. Yasmin preto, že bola znásilnená a v islame našla istotu, že pred žiadostivosťou mužov ju uchráni nový odev. Bindel nad tým krúti hlavou: prečo si "ženy na Západe, ktoré vyrástli spolu s výhodami, ktoré prinieslo 40 rokov feminizmu, vyberajú životný štýl a náboženstvo, ktoré im prináša také podriadené postavenie?" Zdá sa, že to bude mať niečo spoločné so sexom, vzťahmi a rodinou. Žeby feminizmus neponúkal tú správnu odpoveď? Ktovie, možno je len čas na ďalšiu vlnu feminizmu.

.taliansky príklad
Ako by taká nová vlna mohla vyzerať, ukazuje diskusia v Taliansku, konkrétne v Lombardii. Roberto Formigoni, prezident miestnej vlády tejto provincie na severe Talianska, ktorý začal úradovať v marci tohto roku, sa totiž rozhodol, že Lombardia je natoľko civilizovaná, že už žiadna žena nesmie ísť na potrat z finančných dôvodov. Ako sa vyjadril, cíti povinnosť, aby zminimalizoval tragédiu potratu. Pomoc by mala vyzerať tak, že ak sa žena rozhodne na potrat nejsť, získa od vlády 4,5 tisíca eur, ktoré jej budú vyplatené počas 18 mesiacov. Máte pocit, že feministky by to mali nadšene privítať a na Formigoniho spievať oslavné árie? Omyl.  Formigoni, ktorý spolu s Roccom Buttiglionem kedysi zakladal stranu zjednotených kresťanských demokratov, sa dočkal presného opaku: čelí kampani, že vnucuje ženám konzervatívnu propagandu.

.rozvod po egyptsky
A čo sa s feministickými výdobytkami stane, keď sa kresťanstvo a islam trochu pomieša a treba rozhodnúť, či má kresťanka v moslimskej krajine právo na rozvod? Na to už treba opustiť Európu a zamieriť na sever Afriky, konkrétne do Egypta. Odvolací súd na čele so sudcom Mohamedom Hussejním minulý týždeň rozhodol, že aj pre egyptských kresťanov platí zákon štátu viac a majú právo na rozvod a nové manželstvo. Pápež koptskej pravoslávnej cirkvi Šenúd III. ostro protestoval a proti verdiktu sa ohradil. Sudca Hussejní tvrdí, že článok egyptskej ústavy, ktorým sa zaručuje "právo na formovanie rodiny" stojí nad všetkým, aj pravidlami koptskej cirkvi. Pravoslávny pápež však oponuje tradíciou, podľa ktorej by egyptský štát nemal zasahovať do vnútorných vecí koptskej cirkvi. Kopti tvoria asi 10 percent takmer 80-miliónového Egypta a duchovní sa obávajú vlny rozvodov. Proti rozhodnutiu už nie je možné ďalšie odvolanie. Egyptské feministky však na rozdiel od svojich západných sestier tentoraz najmä mlčia. Nuž, a teraz buďte múdri, čo si vlastne má človek o súčasnom feminizme myslieť. Zdá sa, že konštatovať možno len jedno: muž ho pochopiť nedokáže. Otázkou zostáva, či to hovorí viac o mužoch, alebo feminizme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite