Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Nie dosť, že nás tu môžu nakaziť vírusom kravy, vtáky či iný hyd, dnes už človek, aby sa mal na pozore pred počítačom. Ten ho totiž môže nakaziť malwarom, teda škodlivým softvérom, ako sú vírusy, trójske kone či spyware. Alebo naopak, človek môže zavíriť počítač, či dokonca iného človeka takýmto softvérom.

Isteže, zatiaľ to nehrozí ľuďom, ktorí si do tela nedajú vložiť nejaký čip tak, ako to odvážne urobil britský vedec, doktor Mark Gasson z University of Reading. Aby overil svoje tvrdenie, dal si pod kožu voperovať čip, ktorý sa používa na otváranie budov, alebo na aktivovanie mobilného telefónu. Čip bol už zavírený a Dr. Gasson pred kamerami BBC predviedol, ako jednoduchým priložením ruky s čipom k počítaču nakazí informácie v počítači. Upozornil, že nakaziť sa môže aj jeden čip od druhého v prípade, že ich má človek v sebe viac.

Možno to znie absurdne, veď kto by si už do seba dal dobrovoľne strkať nejaký hardvér a softvér. Stačí si však uvedomiť, že moderné srdcové stimulátory či ďalšie medicínske zázraky, už presne takéto čipy obsahujú a ich zlyhanie by nás mohlo stáť aj život. Nehovoriac o tom, že ľudia sú schopní do seba napchať aj nebezpečnejšie, čudesnejšie a zbytočnejšie veci, ako je taká šikovná čipová mikrokartička, ktorú málokto nosí vzorne zavesenú na krku, väčšina ju stále niekde zabúda a stráca a potom sa nevie dostať do kancelárie ani na záchod.

Keď som pred desiatimi rokmi spolupracovala na príprave televíznej relácie o počítačoch, konkrétne bola reč o kyborgoch, teda o hardvérovo a softvérovo vylepšených  ľuďoch, kládli sme niekoľkým ľuďom otázku, či by si dali do hlavy voperovať čip, keby to významne rozšírilo ich intelektuálne schopnosti. Umelci a filozofi tvrdili nadšene, že áno, a už sa tej doby nevedeli dočkať. Viacero respondentov to považovalo za utópiu a odmietlo sa k tomu vôbec vyjadriť. Iba jeden programátor, poznajúc kvalitu práce svojich kolegov, rozhodne vyhlásil: Dať si do hlavy natlačiť cudzie chyby? Nikdy!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite