Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Povodne

.časopis

Musíme si vraj zvykať na extrémnejšie typy počasia - buď veľké suchá, alebo veľa vody, varujú meteorológovia. Akoby tohtoročný máj a začiatok júna dávali za pravdu pesimistom. Veľká voda a zosuvy pôdy postihli rozsiahle územia Slovenska, najhoršie obišiel východ krajiny, kde sa zosúvala pôda, trhali hrádze, ničili mosty aj cesty. Na viacerých miestach krajiny bolo prerušené aj železničné spojenie. Poľnohospodári a lesníci odhadli spôsobené škody na 150 miliónov eur. A žiaľ, vinou veľkej vody umierali aj ľudia.
V postihnutých obciach a mestách bolo zrazu oveľa dôležitejšie, či na čele samosprávy stojí schopný starosta, ktorý zorganizuje v noci ľudí na stavanie hrádzí alebo či rýchlo zoženie ubytovanie pre evakuovaných. Lenže aj pohromy sú súčasťou politiky, práve počas nich sa ukazuje, ako politici zmýšľajú v extrémnych situáciách a či majú prirodzenú empatiu. Preto nemohli neovplyvniť aj predvolebnú kampaň.
Premiér Robert Fico zrušil zasadnutie vlády a okamžite sa vybral do postihnutých oblastí. Tam ľuďom sľuboval, že štát bude postihnutých odškodňovať zo štátnych peňazí a ak splníme príslušné podmienky, tak aj z Fondu solidarity EÚ. Zároveň zvolal mimoriadne rokovanie vlády na sobotu. Otázne je, či po voľbách bude v štátnej kase dosť peňazí na všetky sľuby.
Na povodne reagovali aj opozičné strany. KDH prerušilo volebnú kampaň a Ján Figeľ navštívil obce južného Zemplína a rozdával starostom eurá, ktoré hnutie vyčlenilo na tento účel. SMK založila špeciálny účet a vyzvala svojich priaznivcov, aby naň prispeli. Zbierku pre obete povodní vyhlásila aj strana Most-Híd. Väčšinu svojich víkendových predvolebných aktivít v Banskobystrickom kraji zrušila aj SDKÚ.
.eč, SITA
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite