Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hoc aj zablatená cesta, nie smer

.martin Droppa .časopis .týždeň doma

Poslednú májovú nedeľu do takmer päťtisícovej obce Lendak v Kežmarskom okrese zavítal predseda KDH Ján Figeľ. Prišiel medzi svojich, do bašty pravice, aby otvoril preteky konských záprahov.

.líder kresťanských demokratov sa srdečne zvíta so starostom Pavlom Hudáčkom a ekonómkou Máriou Bačíkovou, kandidujúcou do parlamentu za KDH s poradovým číslom 135.  Je oblečená v lendackom kroji a vážne každému pripomína, že ak ju zvolia, bude v kroji skladať poslanecký sľub.
Najmä mladí potom predvádzajú, čo dokážu s ťažnými koňmi v zmoknutom blatistom teréne. Figeľ sa zhosťuje úlohy otvoriť preteky, do ktorých sa prihlásilo deväť dvojíc s mohutnými pármi koní, ťahajúcimi na čas a presnosť raz povozy, potom zas dlhé kmene spílených stromov. Politik sa nepúšťa do predvolebných rečí (načo aj?), nič nesľubuje, len si zauvažuje, že v týchto voľbách niekto ponúka smer, ktorý je  však nanič, keď nepoznáme cestu. „Ak vás niekto pošle do lesa tamtým smerom,“ ukazuje širokým gestom kamsi k neďalekým Vysokým Tatrám, „ľahko môžete poblúdiť, ak nepoznáte cestu. A tou správnou cestou sme práve my.“ Kandidátka Bačíková v kroji dodáva, s odkazom na volebné číslo hnutia: „Viete, ako sa u nás vraví – trinásť, Pán Boh pri nás.“
Začína liať a kto môže, ukrýva sa do neďalekej, načisto preplnenej murovanej kolibe. Pije sa pivo, zajedá sa guláš alebo grilované klobásky. Občas niektorý z mierne potrundžených chlapov priateľsky prikročí k Figeľovi, bez slov mu podá ruku a dlho mu ju pevne stíska. Akoby ho hypnotizoval. Načo kadejakých zbytočných slov, aj z potľapkania po pleci či z upreného pohľadu do očí je všetko zrozumiteľné. „Dobre sa nám tu žije, len by sme potrebovali poopravovať cesty a dať všade asfalt, pozrite sa, čo je tu blata,“ prejavuje predvolebnú túžbu mladá žena, tlačiaca rozmoknutým blatom kočík, z ktorého visia zo tri strapce bielych balónov s predvolebným logom KDH. Tie, spolu s tureckým medom, zabaleným v celofáne s nalepenými portrétmi „kádeháckych“ kandidátov, idú na odbyt najviac. Organizátori občas zakričia na divákov „pozor, pozor, uhnite nabok, idú kone!“ a zo súťažnej lúky sa pred kolibu vrúti ďalší pár síce zmoknutých, ale vyčesaných a vyparádených koní, vyzváňajúcich spiežovcami. Skupinky dievčat a chlapcov v bielych tričkách s logom KDH rozdávajú letáky, nálepky a propagačné skladačky hnutia. Každý obdarovaný sa slušne poďakuje a tlačoviny vzápätí decentne ukryje do vrecka alebo do kabelky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite