Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Preč od válova

.časopis .týždeň doma

Český príklad, grécky smer, Shootyho bilbordy, antificovské nasadenie známych osobností. Kampaň graduje, nie však zásluhou nepochopiteľne miernych opozičných lídrov. Ako na to idú malé a nové strany, teda OKS, HZDS, Most-Híd a SaS?

.ich (ne)úspech rozhodne, aká vláda tu bude ďalšie štyri roky. Napokon, náhodný svedok cirkusu tri prasiatka, ktorého divákmi sme posledné štyri roky chtiac-nechtiac všetci, to povedal jasne: "Máme šancu ich teraz dvanásteho poslať od válova."

.cirkus tri prasiatka: OKS
Japonskí turisti, ktorí zrejme priplávali loďou z Viedne do Bratislavy, museli byť vydesení. Pri morovom stĺpe v centre hlavného mesta zhliadli štyroch nepatrične oblečených intelektuálov (v čižmách a montérkach) a tri ošípané apaticky rozložené v prívese (zlatá klietka), navyše pomaľované pre nich cudzími krstnými menami - Robo, Vlado a Jano. Japonci vytiahli fotoaparáty a kamery, predstavitelia OKS letáky. Ktovie, či pochopili (tí prví), kde sa to vlastne ocitli.
Táto kampaň má nápad, na rozdiel od iných. Iste, tri svine ("budete sklamaní, nerobia nič, len žerú a žerú") sú priamočiarou metaforou, ak sa však povie tri prasiatka, hneď človek zjemnie a vráti sa do detstva. Napokon, aj celá roadshow naprieč Slovenskom sa tak volá. Cirkus tri prasiatka. Hovorí jeho moderátor a náš redakčný kolega Martin Mojžiš: "Kampaň je založená na motíve troch prasiat, ktoré nám prežierajú budúcnosť. Priťahujú pozornosť všade, kde sa zastavia. Kandidáti OKS a členovia podporného tímu rozdávajú ľuďom leták: na jednej strane je karikatúra troch prasiat, na druhej základné body programu OKS. Ide o pomerne ostrú kampaň a priamy kontakt s ľuďmi, takže sa dali očakávať aj rôzne konfliktné situácie. V skutočnosti však prichádza ku konfliktom veľmi zriedkavo a aj tie, ku ktorým prišlo, sa odohrávali na celkom miernej verbálnej úrovni. Najväčším prekvapením kampane je, ako ochotne a masovo ľudia prijímajú karikatúru troch prasiat a ako sa na nej bavia."
Dočasní farmári priviezli prasiatka aj do Trenčianskych Teplíc, kde im vo vile Elektra nikto neotvoril, no zanechali tam aspoň letáky. Podobne v neďalekej Žiline Ondrej Dostál zazvonil pri dverách kancelárie poslanca Jána Slotu. Absentoval (ako vždy), tak mu aspoň poslal poštou odkaz. Dostál rozdával prasacie letáky aj počas prejavu premiéra Fica pri otvorení diaľničnej estakády v Považskej Bystrici. V hoteli Kempinski na Štrbskom plese sa opýtali: "Máte ľad? Radi by sme robili prasacie pólo." Ľad nemali. A vodné pólo neprichádza do úvahy, prasatá nevedia plávať.

.poprad: HZDS light
Ak by sme výsledok Mečiarovej strany predvídali podľa ich kampane, vyzeralo by to so Slovenskom nádejne. Nejde iba o tie komické bilbordy, na ktorých sedí "ujo Vlado" s notebookom obklopený mladými. Celá kampaň HZDS je, našťastie, úplne mdlá. Ten, komu neamputovali pamäť a spomína si na rezešovské megashow z 90. rokov, zrejme dnes nevychádza z úžasu, kam to až táto partička dopracovala. Až by ich jeden poľutoval. Malý príklad. Na svojej internetovej stránke avizovali na minulý utorok (Deň detí) výjazd Mečiara do Kežmarku a Popradu. Krajský šéf však o ničom nevedel: "Pán predseda je dnes zrejme v Trenčíne." Nijaké správy o jeho predvolebnej aktivite v Trenčíne sa však neobjavili ani dodatočne. Zato na druhý deň nám krajská šéfka z Trenčína ohlásila bohatý program pána predsedu: o desiatej stretnutie so študentmi strednej zdravotníckej školy, o štvrtej zasadačka Úradu práce, o šiestej stretnutie s občanmi dedinky Plevník. No nevyberte si. Dezorientovaná riaditeľka školy sa však ráno o ôsmej návštevy novinárov obávala ("ani vlastne neviem, kto k nám dnes z HZDS príde"). Publicitu si v ten deň Mečiar zaistil "neformálnym stretnutím" s asi šesťdesiatimi pracovníkmi nemocnice v Považskej Bystrici, kam ich, zaskočených politickým mítingom, riaditeľ zavolal v pracovnom čase. Škandál, ako tvrdí Grigorij Mesežnikov? Nie, iba zúfalstvo strany, ktorá pochopila, že štadióny ani športové haly už nezaplní.
Beznádejne prší. O tretej bude v Poprade na námestí míting HZDS s občanmi. Bez Mečiara, zato však s populárnym exministrom z kravína. Hnutie zvolalo do salónika hotela Tatry na druhú hodinu tlačovú konferenciu. "Kávičku?" pýta sa štyroch novinárov kandidát Ján Mlynár. Novinárka z Popradu sa na úžas okolia priznáva, že (do)sledovala predvečerom televízny duel (vhodnejší by bol azda iný výraz) Fico - Radičová. "Pani Radičová bola príliš inteligentná, to na voličov nezaberie," vraví, pričom s inžinierom Mlynárom mlčky dvíhame obočie.  Ten si vzápätí pochvaľuje ostré české predvolebné televízne diskusie. Na otázku, či sa HZDS dostane do parlamentu, povie odhodlane: "Určite, máme verných voličov." No uvidíme.
Miroslav Jureňa bude pol hodiny meškať, obeduje. Na tlačovke v salóniku hotela potom kandidáti strany hovoria o "priblížení východu k Bratislave", ako aj o tom, že "nádherné diaľnice skrášľujú krajinu". Zaznie aj adorácia predsedu: "Bodaj by ten náš Mečiar žil ešte aspoň sto rokov!" Na mítingu potom zaujme imitátor(ka) starej Cigánky, ktorý(á) si svojsky uťahuje aj z fotografov: "Poď môj, foť ma. Nadvihnem sukňu, uvidíš Branisko." Prítomní, najmä bezdomovci s lacným vínom v ruke, sa na oplzlostiach dobre bavia. Vystúpi aj mítingový žoldnier Peter Stašák, ktorý vlani pri eurovoľbách nahral s profesorom Čečotom (SNS) nezabudnuteľný hit Domovina. Z Café Tarantino nad pódiom vychádzajú zarazení ľudia. Žeby nový Pulp fiction?

.senec: Most beautiful
Je druhá predvolebná sobota, včera boli bugárovci v Šamoríne, mali plno. Dnes sa zaplnilo zvedavcami (ukáže sa, či aj voličmi) aj senecké námestie. Neďaleký albánsky zmrzlinár má dobrý kšeft: okrem mítingu je tu aj súťaž detských tanečných súborov.
"Každý polrok píšem do prílohy Fórum v SME článok o tom, že slovensko-maďarské vzťahy dosiahli historické dno. A každý polrok je to dno hlbšie a hlbšie," smeje sa (čo iné ostáva?) v zákulisí mítingu slovenský podpredseda strany Rudolf Chmel. Míting sa nesie v uvoľnenej atmosfére, s importovanými bavičmi a imitátormi z Maďarska. Čaká sa na vystúpenie Bélu Bugára. Vnesie pokoj a nadhľad do dnešnej hystérie? Povie niečo k vojne o dvojaké občianstvo?  Líder hovorí, že súčasná koalícia používa slovensko-maďarské napätie na odpútanie pozornosti od vážnych hospodárskych problémov. To vieme, gréckou cestou sa vydali nacionalisti na oboch brehoch Dunaja, ale čo s tým? Aj tu má Bugár recept, uvidíme či účinný: "Môžete ísť na senecké jazerá presviedčať ľudí, aby išli voliť. Stretnite sa s rôznymi ľuďmi, s ktorými sa my nemôžeme stretnúť a povedzte im, že ak už majú dosť napätia a rozkrádačiek, tak majú možnosť to zmeniť." Osud tohto Mostu môže pritom rozhodnúť o osude krajiny.

.nové Zámky: SaS a jej koliesko
Prudko zelený americký kamión, s ktorým brázdi krajinu táto nová strana, budí všade pozornosť. A tých, ktorých nevyburcovali na účasť na voľbách tri prasiatka ani Bugárova charizma, možno presvedčí "zázračné" koliesko Sulíkovcov na vypočítanie odvodového bonusu. Peniaze sú fajn vec, v hre je však oveľa viac: koniec tejto mimoriadne zlej vlády.
Sobota, desať hodín predpoludním. Juhoslovenský koordinátor SaS Szilárd Somogyi predstavuje regionálnych kandidátov strany. Ďakuje asi trom tuctom prítomných divákov za to, že stranu nechápu ako čisto bratislavskú a internetovú. Marián Hruškár (číslo 42 na kandidátke) hovorí, že je sklamaný, kam to od Nežnej revolúcie u nás dospelo. V podobnom duchu hovoria ďalší štyria regionálni kandidáti. Väčšinou ide o podnikateľov v mladšom veku. Šéf SaS v Nitre Stanislav Michalík zdôrazňuje ako prednosť strany fakt, že na kandidátke nie je ani jeden aktívny politik. "V politike sú na Slovensku ľudia, ktorí by mali byť, ak nie v starobnom, tak určite na politickom dôchodku."  Líder protikorupčného programu SaS Kamil Krnáč hovorí o vyčistení rybníka, ktorý tu zapácha už dvadsať rokov: "Za našimi ľuďmi nie sú žiadne kauzy a podivné kšefty. Všetci naši kandidáti podpísali čestné vyhlásenie, že si nebudú uplatňovať poslaneckú imunitu, v prípade potreby sa  vystavia vyšetrovaniu ako každý iný človek." Námestie nesmelo zatlieska. Najväčší nával ľudí je však naďalej pri stánku, kde zadarmo podávajú klobásy a kofolu. Richard Sulík dnes na juh Slovenska neprišiel, objavil sa, až keď kamión večer zavítal medzi študentov v bratislavskej Mlynskej doline. Úplne ho však zastúpil Daniel Krajcer.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite