Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Hanzel vs. Fico
Prestrelka medzi bývalým poslancom a spoluzakladateľom Smeru Bohumilom Hanzelom a premiérom Robertom Ficom pokračovala aj minulý týždeň. Hanzel navštívil švédsku ambasádu a veľvyslancovi Mikalelovi Westerlingovi odovzdal obálku, ktorá údajne obsahuje dôkazy o korupčnom správaní Smeru. Veľvyslanca požiadal o to, aby obálku v prípade, že sa mu niečo stane, odovzdal generálnemu prokurátorovi a jej obsah zverejnil „v príslušných inštitúciách Európskej únie“. Hanzel priznal, že konkrétne signály, že by mu niečo hrozilo zatiaľ nemá, ale chcel sa poistiť. „Postavil som sa však štátnej moci, ktorá je v dnešnej podobe nekonečná. Táto vláda ovláda všetky silové rezorty aj tajné služby, takže to nemôžem vylúčiť," povedal pre médiá. Tvrdí tiež, že Smer pripravuje jeho diskreditáciu.
Fico na Hanzelovu adresu vyhlásil, že zorganizoval kabaret pre celú republiku, tak ako to kedysi robil pre zamestnancov svojej firmy. Tvrdil tiež, že na jednej z týchto akcií sa Hanzel vyzliekol donaha. „Aj ja by som mohol ísť na prokuratúru a odovzdať v obálke denníky SME a Nový Čas, ak by sa mi niečo stalo,“ povedal Fico. Zároveň priznal, že sa u generálneho prokurátora informoval, či Hanzel niečo priniesol na prokuratúru. Dostal zápornú odpoveď. Na internete sa neskôr objavila videonahrávka, na ktorej sa Fico na jednom z večierkov Hanzelovej firmy výborne bavil a chválil ho za to, ako sa dokáže odviazať. Hanzel tiež tvrdí, že sa na večierku nikdy nevyzliekol donaha, ale bol v spodnej bielizni. Fica vyzval, aby spoločne išli na detektor lži. Mali by pri tom byť prítomné médiá a zahraniční odborníci, pretože ministerstvu vnútra vraj už neverí. Premiér na výzvu nereagoval.
Denník SME pred dvoma týždňami uverejnil rozhovor, v ktorom Hanzel povedal, že pripravoval Ficove stretnutia so sponzormi, ktorí potom Smeru darovali desiatky miliónov korún. Fico mu vraj v roku 2001 povedal, že je legitímnou požiadavkou sponzorov požadovať štátne zákazky a funkcie v štátnych podnikoch. Exposlanec tiež uviedol, že volebná kampaň Smeru v roku 2002 stála 284 miliónov korún, pričom sto miliónov korún mal zohnať dnešný premiér. „Fico to vždy odklonil tak, aby išlo cez účtovníctvo iba to, čo je nevyhnutné,“ tvrdil Hanzel. Fico Hanzelove obvinenia označil za „nezmysly a bludy“.
.jm

Prestrelka

Medzi Smerom a stranou SaS Richarda Sulíka to tesne pred voľbami poriadne iskrí. Robert Fico obvinil Sulíka, že jeho bývalá firma FaxCopy netransparentne kúpila pozemky od bratislavskej mestskej spoločnosti OLO, SaS zase podala podnet na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), v ktorom tvrdí, že Smer zneužíva peniaze z eurofondov na svoju predvolebnú kampaň.
.jm

Bez kontroly

Aliancia Fair-play tvrdí, že aktívnej verejnej kontrole sa za štyri roky vyhlo pol miliardy eur z verejných obstarávaní. Aliancia, ktorá získala údaje od Úradu pre verejné obstarávanie, má výhrady voči zákonu o verejnom obstarávaní. „Zákon, ktorý dnes platí… umožňuje obrovskú časť verejných peňazí zakryť pred očami občanov,“ povedal Peter Kunder z Aliancie Fair-play.
.tg

Prosba

Viacerí katolícki kňazi Spišskej diecézy zverejnili list, v ktorom prosia veriacich, aby v parlamentných voľbách podporili KDH. Zdôvodnili to tým, že chcú, aby na Slovensku vládli slušní a kompetentní ľudia. KDH je podľa nich jedinou kresťanskou stranou na Slovensku. Spišský biskup František Tondra vyhlásil, že o tejto iniciatíve kňazov svojej diecézy nebol informovaný.
.jm

Tabuľa a pylón

Deväťdesiate výročie Trianonskej mierovej zmluvy oslávila SNS odhalením pamätnej tabule na budove hlavnej pošty v Bratislave ako aj stranickým mítingom v Komárne, kde esenesáci odhalili pylón pripomínajúci dohodu. Súbežne s mítingom SNS sa v Komárne konala konferencia maďarských nacionalistov. K žiadnej potýčke nedošlo. Prečo aj, veď obe stany si v podstate rozumejú.
.tg

Ako Grécko?

Ekonomickí analytici predpovedajú až 26-percentnú pravdepodobnosť, že Slovensko môže byť na budúci rok v podobných rozpočtových problémoch ako dnes Grécko. Tvrdia, že riziková prirážka na úvery pre vládu sa zvyšuje. To znamená, že vláda si bude požičiavať za čoraz vyššie úroky. Niektorí bankoví analytici už odporúčali klientom nekupovať slovenské štátne dlhopisy. Príčiny tohto javu sú jasné: zadlžovanie a netransparentnosť verejných financií.
.jr

Iveta Radičová/
Líderka SDKÚ v prvom predvolebnom televíznom dueli s premiérom Robertom Ficom príliš nepresvedčila. V snahe pôsobiť za každú cenu pozitívne nedokázala v relácií otvoriť ani problém slovenskej pôžičky Grécku, teda najsilnejšiu opozičnú tému posledných týždňov.

Bernard Bober/
Pápež Benedikt XVI. ho menoval za nového košického arcibiskupa – metropolitu, ktorý v úrade vystrieda arcibiskupa Alojza Tkáča. Bernard Bober pôsobil ako farár v Kecerovciach a v Humennom. V roku 1993 bol vysvätený za biskupa a pôsobil ako pomocný košický biskup.  

Zuzana Fialová/
„Chcete sa zbaviť svojich dospievajúcich detí? Voľte Fica. Odídu samy. A vy ostatní, choďte 12. júna voliť pravicu,“ hovoria v novom predvolebnom klipe herci Zuzana Fialová a Richard Stanke. Jeho autori sa inšpirovali kontroverznou českou kampaňou Přemluv bábu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite