Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štát verzus žena

.martin Hanus .časopis .týždeň doma

Z toho príbehu mrazí aj po štyroch rokoch. Študentka ide na skúšku a cestou ju napadnú dvaja holohlaví útočníci. Po dvoch týždňoch ju polícia a následne premiér s ministrom obvinia, že si útok vymyslela.

Hedvige Malinovej sa dlhé mesiace bulvár aj celé Slovensko vysmievali ako bláznivej Maďarke. Ani v našom časopise sme si spočiatku neboli istí, kde je pravda. Na začiatku bolo vďaka Kordovým Reportérom v STV jasné iba toľko, že minister Kaliňák si na tlačovke, kde oboznámil verejnosť s výsledkami vyšetrovania, viackrát preukázateľne vymýšľal.
Neskôr sme zistili nové skutočnosti: lekársky posudok Šimona Kónyu, na základe ktorého polícia konštatovala, že Hedviga nebola zbitá, bol úplne fušerský. Kónya ignoroval nálezy lekárov z Nitry a Dunajskej Stredy, ktorí v deň útoku zaznamenali Hedvigine poranenia. Ďalej napísal, že z medicínskeho hľadiska si nevie vysvetliť, prečo si Malinová „nespomína na udalosti, ktoré sa odohrali pred údajným napadnutím“. Hoci uvedený jav poznajú z učebníc aj študenti medicíny... 
Nezávislý grafológ takisto spochybnil pôvodný grafologický posudok, na základe ktorého polícia usúdila, že nápis „Maďari za Dunaj“ si Hedviga, ktorá po útoku upadla krátko do bezvedomia, napísala na blúzku sama. V skutočnosti bol pôvodný posudok urobený mimoriadne rýchlo a nekvalitne. 
Keď sa následne objavil na scéne Nitran Zdeno Kamenický, ktorý vypovedal, že jedným z útočníkov je jeho známy Robert Benci, o čom dobre vie najbližšia Benciho rodina, bolo jasné, že verzia polície, Kaliňáka a prokuratúry o „samozbitej“ Hedvige sa rúca. Policajný prezident Packa dokonca verejne pripustil, že Malinovú zbili, aj keď nie tak, ako to sama opísala. Priznať, že nevinnú ženu zatiahli do svojich temných hier? Vylúčené. Preto nastúpil plán B: naťahovať čas, kým sa len dá. Na začiatku plánu bol generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý zobral celý prípad polícii, skritizoval ju za chyby vo vyšetrovaní a vyhlásil, že jeho špeciálny tím to v priebehu pár mesiacov uzavrie. Bolo leto, 2007. O pár mesiacov Trnka tvrdil, že potrebujé ešte pár mesiacov. Prešiel rok a tvrdil, že všetky vyšetrovacie úkony sú už hotové, chýba iba nový nezávislý posudok. Prešiel ďalší rok a novinári sa k posudku konečne dostali. A opäť bolo všetko ako v zlom filme: autor posudku, dekan Lekárskej fakulty UK Peter Labaš, sa usiloval dokázať, že Hedvigu nezbili a jej zranenia vznikli ešte pred útokom. Posudok bol však už o pár dní na smiech. Dvaja lekári, ktorí boli spolupodpísaní ako znalci, sa od autorstva dištancovali a ďalší, prodekan fakulty Peter Stanko, spochybnil kontext, do akého Labaš zasadil jeho odborné vyjadrenie. 
A čo spravil Trnka? Zadal Labašovi, medzičasom usvedčenému z falšovania autorstva, aby posudok ešte doplnil. Labaš však vyhlásil, že dopĺňať nič nebude. Odvtedy prešiel ďalší rok. A teraz, v polovici mája, Trnkov námestník Košťál vyhlásil, že vinou Labašovho nekonania sa prokuratúra nevie pohnúť ďalej. Trnka vzápätí svojho námestníka opravil, vraj sa práve začínajú „závažné úkony, ktoré môžu prispieť k rýchlejšiemu vypracovaniu znaleckého posudku“. 
Veriť Trnkovým rečiam môže dnes len hlupák. Prokuratúra nič nevyšetruje, iba čaká na voľby. A potom sa uvidí. Osud Hedvigy? Veď ten im bol od začiatku ukradnutý. Podstatné je upratať všetko pod koberec, odviať do zabudnutia. Lenže to sa vám, milí páni, ochrancovia našej bezpečnosti, nepodarí. Ani na Slovensku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite