Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto boli Ficovi najväčší spojenci?

.jaroslav Daniška .časopis .týždeň doma

Viktor, keszenem! 
Tak ako si nevedno predstaviť Laurela bez Hardyho, tak si ťažko predstaviť Fica bez Orbána. Alebo je to naopak? Ono je to vlastne jedno, výsledok je rovnaký: najväčším spojencom Roberta Fica je jeho maďarský rovesník Viktor. 
.narodili sa v roku 1963, respektíve 1964, iba čosi vyše 200 kilometrov od seba. Obidvaja videli Západ pred rokom 1989 a hoci si počas pádu komunizmu mysleli niečo úplne iné, za posledné roky pochopili, že v politike platí jedno a to isté: sociálny populizmus opierajúci sa o nacionalizmus. Tak sa im darí, ruka v ruke.
A vedia si pomôcť aj v problémoch. Posledným dôkazom je maďarský zákon o dvojitom občianstve. Viktor Orbán musel mať silný motív, aby o takom zákone nechal parlament hlasovať ešte predtým, než sa oficiálne stal premiérom. A krátko pred slovenskými voľbami. Keďže politike rozumie, presne vedel, čo s tým návrhom spôsobí. Figeľ, Radičová, Bugár aj Mečiar so Sulíkom budú stratení. Buď povedia niečo také komplikované, že to nikto nepochopí, alebo povedia hlúposť. Zatiaľ čo Fico ide na istotu. Zastáva pritom stredovú pozíciu. Hovorí razantne, postupuje však trochu miernejšie. A to je viac, ako plný míting. Z mimoriadnej schôdze sa spolu s ním teší aj Csáky a Slota. Orbán ešte pred voľbami povedal v rozhovore pre .týždeň, že nerozumie tomu, keď slovenská vláda koná iracionálne. Hneď ako dostal možnosť, urobil všetko preto, aby to napravil.
Treba uznať, že toto podunajské spojenectvo má svoje čaro. Pravica v jednej krajine si želá víťazstvo ľavice v tej druhej a naopak. A to platí tak z Bratislavy, ako aj Budapešti.   
Robert Fico mal za posledné roky viacero spojencov, ale nikto sa nevyrovná Viktorovi Orbánovi. Uznal by to aj Che Guevara, kedysi zavesený v jeho pracovni.
Náš premiér má však aj ďalších spojencov. Lepšie povedané, kadekto má spojenca v Robertovi Ficovi. Napríklad takí Američania. Fico síce sipel, keď hovoril o protiraketovej základni v Česku, to sa však Slovenska nijako netýkalo, takže ani jeho síra nikomu neškodila. Ale keď Američania požiadali o vojská do Afganistanu alebo keď požiadali o umiestnenie väzňov z Guantanáma, Ficova vláda reagovala promptne. Svojho spojenca našiel v Robertovi Ficovi aj Brusel. Keď bolo treba, tak mlčal, keď bolo treba, tak hlasoval. Pri rokovaní o Lisabone či dotovaní Grécka neotvoril ústa, nadšene sa poponáhľal s prijatím eura a Brusel mu za to ochotne toleroval lokálnu agendu aj s SNS vo vláde.  
Nuž, a napokon je tu Jiří Paroubek, ktorému bol aj svedkom na svadbe. Paroubek je  v podobnej situácii, všade okolo samé malé strany a tí, s ktorými si rozumie najlepšie, robia zbytočné problémy. Paroubek hol hlavným advokátom Fica v Bruseli, dokázal presvedčiť socialistov z Rakúska a ďalších krajín a bez objatia sa s Ficom ani nezvítal. 
Zhrnuté a podčiarknuté: Robert Fico vie, koho objímať, koho poslúchať a koho kritizovať.  Je to síce trochu čudná mozaika, zdá sa však, že nejeden pravicový líder mu ju tak trochu závidí.
Angayl + Trnka
Hovorte si, čo chcete, ale najväčších spojencov darovala Ficovi Dzurindova vláda: páni A+T predviedli, ako vedia slúžiť takpovediac bez ohľadu na stranícke tričko. Stačilo nastaviť uši, nevŕtať do toho, do čoho netreba a zametať všetko ostatné. 
 
Oligarchovia
J. Široký, J. Brhel, M. Výboh, I. Kiňo, V. Poór, J. Gabriel. Bez ich peňazí by to Robert Fico tak ďaleko nedotiahol, hoci mediálne informácie o temnom pozadí Smeru ho teraz ohrozujú. Ficova oligarchia však bude držať pospolu. Lebo musí.
Apatia ľudí
V politike je už málo charizmatických či zaujímavých osobností, a tak sa šíri názor, že všetci politici sú rovnakí, všetci kradnú, nemá zmysel zaoberať sa nimi, a voliť sa dá len toho, čo sľúbi najviac. Ideálna pôda pre premiéra.

Komáre 
Minulý rok išli komáre uštípať Záhorákov na smrť. Nemal im kto pomôcť, obce mali málo peňazí, VÚC nemali kompetencie. Premiér nelenil. Zvolal mimoriadnu tlačovku a efektne daroval tisíce eur na postreky. Záhoráci ďakovali, a premiér tiež. 
MDŽ
Premiér Fico sa rád vracia do osemdesiatych rokov. A aj vďaka MDŽ mohol robiť uplynulé roky nepretržitú predvolebnú kampaň. Ficovi súdruhovia neváhajú zaspievať, zarecitovať Válka a dokonca i sám Fico občas povie nejakú tú veselú príhodu z mladosti. 
Jánošík 
Lepšieho historického spojenca by Fico hľadal len ťažko. Tak trochu zbojník, ale so širokým srdcom. Kradol síce len pre seba a svoje frajerky, ale ľud doteraz verí, že si išiel krpce zodrať, aby pánom bral a chudobným dával. No a hlavne to bol Slovák a dobrý chlap.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite