Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teória prepadnutého hlasu

.časopis

Teória prepadnutého hlasu hovorí toto: politické strany, ktorých preferencie sa pohybujú nebezpečne blízko päťpercentnej hranice, sa voliť nemajú, pretože hrozí, že sa do parlamentu nedostanú a hlasy ich voličov prepadnú.

To znamená, že sa rozdelia medzi strany, ktoré päťpercentnú hranicu prekonajú. Je to racionálna teória, ktorá vo väčšine prípadov vedie k tomu, že ľudia volia veľké strany aj vtedy, keď im je bližšia niektorá z menších strán.
V niektorých špeciálnych situáciách však táto teória neplatí a racionálna úvaha vedie k presne opačným záverom. Naša dnešná situácia je špeciálna.
Podľa posledných prieskumov verejnej mienky je stav medzi súčasnou koalíciou a opozíciou remízový. Ale to len v prípade, že sa do parlamentu dostanú všetky tri koaličné strany a všetkých päť opozičných strán (medzi ktoré počítame, prirodzene, aj SaS). Ak sa niektorá z menších strán – či už na jednej alebo druhej strane – do parlamentu nedostane, počty sa dramaticky zmenia. V konečnom účtovaní teda nebudú rozhodovať výsledky najsilnejších, ale naopak najslabších strán.
Čisto racionálny volič súčasnej koalície by teda mal voliť radšej HZDS ako Smer, čisto racionálny volič opozície radšej Most-Híd ako SDKÚ. (Aby nevzniklo nedorozumenie: na prípadnú otázku čitateľov .týždňa, či racionálny človek môže voliť HZDS, odpovedáme rovnako, ako odpovedalo Rádio Jerevan na otázku, či sa v Sovietskom zväze môže kritizovať vláda: môže, ale neodporúča sa.)
Voličov koalície, našťastie, netreba podozrievať z prílišnej racionálnosti, a tak je tu pomerne veľká šanca, že budú hromadne a iracionálne voliť Smer, čím pošlú HZDS mimo parlament. Kľúčová otázka teraz stojí tak, či sa voliči opozície dokážu správať racionálnejšie.
Vo voľbách sa, samozrejme, nerozhodujeme len na základe racionálnej úvahy. Emócie sú prinajmenšom rovnako dôležité. Podstatná je aj akási kombinácia racionality a emocionality, prejavujúca sa napríklad vo vernosti strane, ktorú sme volili v minulosti. Je preto úplne v poriadku, ak chcú ľudia voliť SDKÚ alebo KDH, ktoré majú účasť v parlamente istú. Rovnako v poriadku je, ak volia SaS, ktorá má účasť takmer istú. V neporiadku sú len tí ľudia, ktorí by aj volili Most-Híd, ale z „racionálnych“ dôvodov budú voliť väčšiu stranu.
Ešte raz a pomaly. Ak sa má skončiť vláda súčasnej koalície, je nutné, aby sa do parlamentu dostalo všetkých päť opozičných strán. Každý iný výsledok bude trestuhodne nevyužitou šancou. Hlasy, ktoré budú menším opozičným stranám chýbať do päťpercentnej hranice – práve to budú prepadnuté hlasy. A s nimi sa prepadne celá opozícia.
A celé Slovensko.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite