Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mourinho

.laco Borbély .časopis .šport

Vo finále tohtoročnej edície Ligy Majstrov sedeli na lavičkách futbalovo sofistikovaní a profesijne vysoko kompetentní odborníci s výrazným rukopisom. Obidvaja tréneri majú svoje vlastné osobitosti, ale keďže víťaz berie všetko, pokúsime sa v skratke naskicovať, čo všetko má José Mourinho.

Tento tréner predstavuje momentálne najvyššiu kompetentnosť v brandži. Najvýraznejšie sa to prejavilo v semifinálovom dvojzápase Interu s Barcelonou, v ktorom Mourinho ukázal, kde by mala byť pozícia trénera z hľadiska ovplyvňovania hry, herného prejavu a výsledkov vlastného mužstva. 
Keď si urobíme porovnanie na uvažovanej hladine trénerskej kompetentnosti, môžeme skonštatovať, že v hre Barcelony absentovala alternatíva pre zmenu spôsobu hry. Tréner Guardiola vo svojej zaujatosti ofenzívou vlastného mužstva pozabudol pripraviť hernú stratégiu pre prípad, že sa nedokáže presadiť svojimi tradičnými a typickými hernými prostriedkami. 
Barca uverila ilúzii vlastnej ofenzívnej dokonalosti možno aj preto, že jej ofenzívu nedokázal až do zápasu s Interom nikto neutralizovať. A tak sa ani neunúvala vytvoriť alternatívu k hre, ktorá bola postavená na ofenzívnej superkvalite niekoľkých jedincov (Messi, Xavi Hernandez, Iniesta, Ibrahimovič). Až prišiel Mourinho so svojím herným konceptom Interu a zneutralizoval ofenzívny megapotenciál.
.mourinhov produkt
Z Mourinhovho produktu Inter-futbal srší profesionalizmus a do detailu premyslený pragmatický štýl, ktorí mnohí menej zdatní pozorovatelia ani nepostrehli, ba boli schopní považovať ho vo svojom nekompetentnom posudzovaní za futbalový suterén. A pritom ide o vyššie poschodia futbalovej stratégie a taktiky. 
Mourinhov herný koncept stojí na predominancii defenzívnych prvkov. Ide jednak o klasický stredový pressing a jednak o blokové bránenie v obrannej zóne, založené na precíznom zreťazení defenzívnej činnosti brániacich formácií. Výsledkom je priestorový diskomfort súpera. Mimoriadne dôležitá je aj individuálna defenzívna prevaha väčšiny hráčov v najelementárnejšej hernej situácii súčasného futbalu – v hre jeden na jedného. Výsledkom je „čistá“ defenzíva s minimalizáciou faulov.
Ale že by sa ľudia chodili na futbal pozerať na to, ako kvalitne mužstvá bránia? To skôr nie. Mourinho však defenzívnu hru dokázal zatraktívniť. K pragmatickému poňatiu hry, orientovanému na výsledok a bodový efekt, pridal perfektne vystavané „kontry“, založené na cielenej prvej prihrávke a slede 3-4 jedno-dvojdotykových hĺbkových prihrávok. To však vyžaduje od hráčov okrem integrovanej techniky (najvyššia forma dynamickej techniky, umožňujúca pri práci s loptou sledovanie spoluhráčov i protihráčov, ako aj ofenzívne čítanie hry) aj rýchlostné parametre herného myslenia, priestorovú inteligenciu a chápanie hry ako takej. Na to potreboval presne hráčov typu Schneidera, Eto´a, Pandeva a najmä Milita. Tí tvorili smrtiaci diamant (kosoštvorcové rozostavenie štyroch ofenzívnych hráčov), ktorý sa pri niektorých kontrách zmenil na trojuholník (základné rozostavenie v tvare trojuholníka umožňujúce spoluprácu, respektíve prihrávkové prepojenie). 
Herná neutralizácia súpera sa uskutočňuje aj prostredníctvom herno-taktického konceptu, ktorý je síce akousi algoritmickou schémou pozostávajúcou z opakovania rovnakých prvkov, ale predsa len jeho zápasová podoba je od súpera k súperovi odlišná. Tento koncept spočíva na „prečítaní“ súpera, na dokonalej analýze a na vytvorení tzv. trénerských vstupov, ktoré eliminujú prípadné neočakávané variácie v samotnom priebehu zápasu. Ako príklad takého vstupu môže slúžiť pokyn pre Eto´a, aby po vylúčení Mottu v zápase proti Barci kryl ako ľavý stredopoliar priestor pred Zanettim. Tým eliminoval ofenzivitu pravého obrancu súpera Alvesa a cielene devastoval tempo zápasu, čo zabránilo súperovi ťažiť z číselnej prevahy.
Logickým dôsledkom spôsobu hry Interu je radikálne zníženie percenta držania lopty (33 % proti Bayernu, 26 % a 32 % proti Barcelone) a pochopiteľne aj menší počet prihrávok (v zápase s Barcou len 67 oproti 555 a vo finále s Bayernom 176 oproti 536). Táto negatívna štatistika je však klamlivá a zavádzajúca. Nevyjadruje totiž kvalitu samotnej hry a herné správanie v priestoroch rozhodujúcich pre výsledok (pokutové územie). A to nespomíname najväčší hendikep takýchto štatistík, a to, že ani len v náznakoch nevypovedajú o aktivitách jednotlivých hráčov aj celého mužstva v čase, keď nevlastnia loptu.
Kľúčovým prvkom Mourinhovho prístupu je, že dokáže nájsť pre mužstvo to najlepšie herné poňatie a dokonale využiť aj skrytý potenciál hráčov. V Reale nepotrebný Sneider znovu našiel svoju kreatívnu identitu a stal sa hlavným stratégom ofenzívy. Bayernom odvrhnutý Lucio si opäť obliekol uniformu generála obrannej formácie. Zakončovateľ Eto´o bol obetovaný pre potreby mužstva, pracoval na Milita, ktorý sa stal najlepším strelcom. Kam príde, tam Mourinho výsledkovo zefektívni hru tímu a smeruje ku klubovému úspechu.
.kompetentnosť po slovensky
A aby sme sa v súvislosti s profesijnou kompetentnosťou trénera dostali aj k slovenskej mutácii tohto fenoménu, treba konštatovať, že ak niekto postúpi z „prírodného“ tréningového areálu Sadu J. Kráľa do skupinovej fázy Ligy Majstrov (a nebyť chybného verdiktu rozhodcu aj zo skupinovej fázy ďalej), tak je to tiež výraz vysokej profesijnej kompetentnosti, porovnateľnej s tou, o ktorej sme tu práve rozjímali. Tým viac, ak potom privedie na svetový šampionát národný tím krajiny disponujúcej súčasným výkonnostným marazmom ligovej súťaže.
A keď už sa tu bavíme o fenoméne profesijnej kompetentnosti v trénerskom remesle, nezabúdajme, že požiadavka profesijnej kompetentnosti je generalizovateľná aj do širších sociálnych kontextov. Transfer tohto princípu do širších spoločenských podmienok má svoje opodstatnenie a je zárukou zdravo fungujúceho systému.
Autor je futbalový tréner.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite