Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Iba jedno občianstvo
Tak znie rozhodnutie z minulého týždňa. Maďarský parlament síce na návrh strany Fidesz schválil zákon umožňujúci získať zahraničným Maďarom druhé občianstvo, podľa slovenského zákona prijatého krátko nato však v takom prípade žiadatelia stratia občianstvo slovenské.
Stane sa tak „nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva na základe výslovného prejavu vôle“. Slovenský zákon, ktorý bol prijatý po vzore českej a rakúskej právnej úpravy, vyžaduje, aby sa slovenskí občania, ktorí požiadali o získanie cudzieho občianstva  sami prihlásili na obvodnom úrade. Sankciou za rozhodnutie pre cudziu štátnu príslušnosť je poplatok vo výške 3 300 eur a strata nároku na vykonávanie zoznamu povolaní, kde sa vyžaduje slovenská štátna príslušnosť.  Zákon získal ústavnú väčšinu 90 hlasov Smeru, KDH, HZDS a SNS. Proti hlasovalo 7 poslancov, štyria z Most-Híd, dvaja z SDKÚ
a jeden z KDS. Väčšina opozície sa zdržala alebo nehlasovala.  
Schválenie zákona na Slovensku sa udialo v dvoch krokoch. Najskôr snemovňa odhlasovala parlamentné uznesenie, kde Maďarsko vyzývala na rokovania a upozorňovala na porušenie vzájomných dohôd a súčasne odsudzovala nový zákon. Následne, po prijatí maďarského zákona slovenský parlament schválil proti-normu, ktorá – až na výnimky –
znemožňuje dvojité slovensko-maďarské štátne občianstvo. 
Robert Fico žiadal dezignovaného maďarského premiéra Viktora Orbána o stretnutie, na ktorom bol pripravený rokovať o „čomkoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek“, Viktor Orbán reagoval vyhlásením, že sa „nemieni zapojiť do slovenskej predvolebnej kampane“ a rokovania pripustil až po vzniku novej slovenskej vlády a platnosti maďarského zákona.  Búrku na domácej scéne však vyvolali najmä slová Pála Csákyho, ktorý v parlamentnej rozprave najskôr oznámil, že časť
poslancov SMK sa chystá požiadať o maďarské štátne občianstvo, slovenským orgánom to však neoznámia. Csákyho výrok odsúdilo celé spektrum vrátane opozície. Líderka SDKÚ Radičová oznámila, že pre
„Fidesz nie je miesto v slovenskej vláde“ a ak SMK neprehodnotí svoje stanovisko, SDKÚ s ňou vládu nevytvorí. 
Postup Maďarska kritizoval aj vysoký komisár OBSE pre národnostné menšiny Knut Vollebaek. Maďarský prístup podľa neho vedie k napätiu. Solidaritu so slovenskou stranou vyjadril aj český prezident Václav Klaus.

.jd
Možno Brhel?
Kauza emisie stále nie je ukončená, stále nie je jasné, kto na tom zarobil. Predseda KDH Figeľ vyhlásil, že „zo švajčiarskych alebo amerických zdrojov sa ukazuje, že jeden z tých, ktorí v kauze profitovali, je Jozef Brhel“. Brhel patrí medzi podnikateľov, ktorí zakladali Smer. Brhel tvrdí, že žiadne dokumenty potvrdzujúce jeho angažmán v tomto obchode neexistujú.
.eč
Trnka vs. Mikolaj
Generálny prokurátor Trnka podal na Najvyšší súd návrh, aby súd prinútil ministra školstva predložiť prezidentovi návrhy na vymenovanie trinástich nových profesorov, ako káže zákon. Mikolaj zdržiava podanie návrhu už niekoľko mesiacov, lebo sa mu nepáči, že nových profesorov navrhla Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, ktorú on príliš neuznáva.
.eč
V úzkych
Zdá sa, že Robert Fico je v úzkych a robí, čo môže. Minulý týždeň zažaloval týždenník Plus 7 dní za rozhovor s Bohumilom Hanzelom, obvinil Zuzanu Wienk, že zasahuje do kampane a Sulíka, že robil biznis s KDH. O SDKÚ povedal, že je schopná obetovať čokoľvek, aj slovenský národ. Aj bilbord, ktorým Smer varuje pred vládou KDH, SDKÚ a SMK, pôsobí dojmom, že je v úzkych. 
.tg
Sťažnosť
Prvý pochod neheterosexuálnych ľudí na Slovensku sa skončil neslávne. Na účastníkov zaútočili neonacisti a podľa niektorých očitých svedkov polícia pri ochrane pochodu zlyhala. Organizátori chcú podať sťažnosť na inšpekciu ministerstva vnútra, lebo podľa nich bol porušený zákon o zhromažďovaní zo strany Ľudovej strany Naše Slovensko a Slovenskej národnej jednoty.
.tg
Dôvera padá

Podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska sa podnikateľské prostredie na Slovensku v 1. štvrťroku 2010 opäť zhoršilo. Najcitlivejšie vnímajú podnikatelia pokles efektívnosti hospodárenia štátu, prístup k štátnej pomoci a spravodlivosť finančnej pomoci štátu súkromným podnikom. Nepáči sa im ani miera vymáhateľnosti práva a funkčnosti súdnictva. Kritizujú aj nárast korupcie a prekáža im aj netransparentnosť vo výberových konaniach.
jr
Ondrej Dostál  
Vysúdil jedno euro na Ústavnom súde, ktorý rozhodol, že v prípade minuloročného protestu proti nedodržiavaniu ľudských práv v Číne konal štát protiústavne. Bratislavské Staré Mesto zakázalo demonštráciu a keď Dostál na súde namietal zrušenie protestu, súd mu dal za pravdu, ale neskoro. 
Bohumil Hanzel  
má teraz ako človek, odhaľujúci pozadie vzniku Smeru, pestrý život, chodí na prokuratúru, bráni sa verejným urážkam, dostáva výhražné maily a postupne priznáva, ako svojho času finančne podporoval Roberta Fica, aby mu pomohol preraziť do politiky. 
Viera Petríková
Ministerka spravodlivosti sa zase stratila. Tentoraz chýbala na medzinárodnej konferencii venovanej boju s korupciou, ktorá sa konala v katarskej Dauhe. Len pred pár týždňami bola ministerka neviditeľná v Brazílii, kde ju vraj postihli kŕče. Už aby bola doma.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite