Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzie

.časopis .hudba

Band Of Horses
Infinite Arms

SONY MUSIC
Bradatý rock. Aj tak sa charakterizuje posthipisácka hudba všetkých tých muzikantov, vystupujúcich s bradou, ktorí pripomínajú postavy z filmu Tajemný hrad v Karpatech. No motto tejto staršej českej komédie, ktoré hovorí "nevěř člověku s plnovousem", určite neplatí pre americkú partiu Band Of Horses. Skupina okolo bradatého speváka Bena Bridwella na ich treťom albume Infinite Arms urobila veľký krok dopredu. Doteraz boli iba prísľubom, ale ich novinka hovorí o tom, že už nie sú len jednou z mnohých amerických kapiel, hrajúcich songy na pomedzí alternatívy a country. Koníky na novom albume vyzreli, ich nové piesne znejú plnšie, je v nich viac farieb a nápadov. A čoraz viac pripomínajú hudbu šesťdesiatych rokov. No v ich prípade nejde o žiadne epigónstvo. Podobne ako Fleet Foxes revidujú country rock 60. a 70. rokov s novým zápalom.  
4/5
.peter Bálik

Home Made Mutant
Tajomný tromf mladosti

AZYL
Hoci je iniciátorom, frontmanom, spevákom a textárom kapely Home Made Mutant Maroš Hečko, dominantnou osobnosťou jej štvrtého albumu je Martin Hasák. Skomponoval hudbu, obsluhuje väčšinu nástrojov a vo svojich elektronických mašinkách vytvoril celkom úchvatné zvukové svety. Celé je to podstatne tmavšie, než predchádzajúce mutácie "Domácich mutantov". Až tak, že sa človek pri prvom počúvaní zľakne a chvíľu mu trvá, než sa aspoň trochu zorientuje. Maroš Hečko svoje zvláštne texty spieva aj rozpráva (rappuje?), miestami je nezvykle expresívny. Občas to vyzerá ako nie celkom prirodzená štylizácia, zvláštne znie čeština v piesni Slova. A divný je aj samotný názov albumu. Napriek tomu je to však objavný kúsok, plný znepokojivej hudby, presných slov a tajomných zvukov.
4/5
.juraj Kušnierik

Neruda
Neruda

EMI
Zhrňme si základné informácie: Roman Holý si odskočil zo skupiny Monkey Business k projektu Neruda, kde realizoval svoje detské sny o tvrdej hudbe. Spevák Matthew Ruppert tu interpretuje české (miestami dosť explicitné) texty, ktorými prispeli Martin Kadnár, Ivan Wernisch, Fanda Pánek, Vladimír 518, Ota Klempíř a Pavel Vrba. Mená hudobných hostí ako Mikoláš Chadima, Jiří Stivín, Luboš Novotný, majú iste aj svoju komerčnú váhu. Napriek tomu, že každé reprezentuje iný štýl, výsledok je konzistentný. Hudba je postavená na rytmických štruktúrach a gitarových riffoch, expresívnych zvukoch a sólach. Je primitívna i sofistikovaná. Ladí s atmosférou textov. Z domácich zdrojov by sa dala identifikovať nadväznosť na skupiny PPU, MCh Band Pražský výběr, Vanessa a zo zahraničných napríklad King Crimson. Výhrada? Je to skôr projekt ako životný štýl.
4/5
.martin Chrobák

Errors
Come Down With Me

ROCK ACTION RECORDS
Glasgowskí Errors, podobne ako Holy Fuck, o ktorých bola reč minule, sa venujú inštrumentálnemu hraniu, ale nevyhýbajú sa ani mašinkám. Vlastné skladby nazývajú aj melodramatickými popsongmi. Krátko po vzniku ich ľudia z kapely Mogwai prizvali na label Rock Action, ešte pred vydaním debutu si zahrali na britskom turné Underworld. Neskôr prišli koncerty s ¡Forward, Russia!, 65daysofstatic, Explosions in the Sky či so synthpopovým otcom Garym Numanom. Errors znejú ako spojenie experimentu s indiepopom (Supertribe), mathrockom (v trackoch Jolomo a A Rumour in Africa pripomenú Foals, v druhom menovanom dokonca Blockhead!), postrockom (Sorry about the Mess) i electrom (spolu s gitarami v The Black Tent). Dostatok mnohotvárnosti už len potvrdí chlácholivý ambient (The Erskine Bridge) či "múmovské" intro skladby Antipode. Errors chyby, zdá sa, nerobia.
4/5
.matej Lauko
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite