Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Proti parazitom

.jaroslav Daniška .časopis .týždeň doma

Nosí vojenské oblečenie a chce sa stať politikom. Akú kampaň vlastne vedie Marián Kotleba? A máme sa ho báť?

.sobotné popoludnie. Na Slovensku sa začína niekoľko daždivých dní, ktoré zatopia krajinu. Sme v Lučenci, asi 30-tisícovom meste na juhovýchode krajiny. Parkujeme pred mestským úradom, poslední meškajúci hostia sa práve ponáhľajú na svadbu. Námestie, ktoré leží 200 metrov vedľa, sa oddáva celkom inej emócii. Kolotoč, 200 motorkárov a míting Mariána Kotlebu. Prvý dojem je ohromujúci. Máme pocit, že dve stovky motorkárov s poznávacími značkami Lučenca, Rimavskej Soboty a ďalších okolitých okresov patria ku Kotlebovi a prišli ho podporiť. Z reproduktorov sa ozýva niečo o spanilej jazde po Slovensku, niektoré motorky síce nervózne vrčia, ale väčšia prítomných ho počúva. Podobá sa to na míting maďarského Jobbiku: demonštrácia sily a šou v jednom. Pýtam sa dvoch dievčat v ťažkých kombinézach, či prišli podporiť Kotlebu. "Nie, sme tu na inej akcii," hovoria. Dozvedáme sa, že Jožo Pročko, bývalý televízny zabávač, ktorý žije v neďalekom Haliči, organizuje každý rok motorkársku jazdu a tá sa dnes kryje s Kotlebovým mítingom.

.budem ho voliť
Po hlučnom odchode motorkárov zostane na námestí asi 80 ľudí. Kotleba má na sebe zelené tričko s logom strany, kapsáče a kanady. Je obklopený desiatkou spolustraníkov a asi 20 metrov pred provizórnym pódiom stojí zhluk fanúšikov. V širšom okruhu postávajú ľudia, ktorí sa prišli pozrieť, niečo zakričať alebo jednoducho nechcú stáť príliš blízko. Väčšinu tvoria mladí ľudia, pôsobia dojmom bývalých alebo súčasných skinheadov, dôležitú časť však tvoria aj starší ľudia. "Volila som ho už v župných voľbách, aj môj manžel a budeme ho voliť opäť. Kvôli cigáňom," hovorí asi 50-ročná žena v ošúchaných rifliach s igelitkou a nervózne si pritom zapaľuje cigaretu. "Cigáni zase niekoho zbili v Krtíši," oživuje svoj míting Marián Kotleba. "Nie je dôležité, či to bol Maďar alebo Slovák, prepadávajú Slovákov aj Maďarov. Všetci občania sa musia zobudiť, je najvyšší čas riešiť tento problém," hovorí pokojne. Prítomným vysvetľuje, že nie je žiadny fašista, to len ostatní politici a médiá, ktoré sa boja zmeny, varujú ľudí, aby im neverili. Slovo dostane Vladimír Pavlík z Považskej Bystrice. Asi šesťdesiatročný muž je predstavený ako obeť komunizmu a sám sa predstaví najmä ako autor vyše 4-tisícok článkov, ktoré publikuje na internete.

.hnoj a lúza
Pavlík, na kandidátke číslo tri, začína rázne a Ficovi odkazuje: "Choď do prdele". Ľudia sa tešia z otvorenosti a tlieskajú. Pavlíka rozčúlil bilbord, na ktorom predseda vlády spolu s ministrom vnútra tvrdia, že nás ochránia. "Pred štyrmi dňami pritom povedal, že rómsku problematiku vyriešiť nevedia, ako nás chcú teda ochrániť?" pýta sa starší muž. Mikrofón drží pevne v rukách a postupne hovorí o všetkom, čo má na srdci. Hovorí o "sociálnych samovraždách," hrozí, že napíše žalobu proti Slovenskej republike za zločin genocídy a podobné nezmysly. Pozornosť prítomných opadáva, ale pán Pavlík už vie, ako zhromaždených prebudiť: "Politici, to je len hnoj, lúza a svoloč vlastného národa," kričí a opäť si vyslúži potlesk. Ľudia počúvajú, ako postupne nadáva na každého. Mečiar sa podieľal na štátnom terorizme, štátny tajomník Čečot chystá provokáciu, Figeľ je "božemníček". Ešteže sú tu mladí ľudia, ktorí sú ochotní sa angažovať a Marián Kotleba, ktorý mu pripomína jeho samého pred 30 rokmi.
Pred koncom vystupuje ešte Kotleba. Ďakuje policajtom, aj ľuďom, čo prišli. V pár krátkych vetách zopakuje, že spraví poriadky s parazitmi, alkoholikmi a tými, ktorí fajčia trávu. Keď hovorí o alkohole, ironicky dodá, že tým nemyslí na Slotu a zasmeje sa. Príhovory vystrieda hlasná hudba, míting sa skončil. "Budete ho voliť?" pýtam sa staršieho muža. Odpovedá, že áno. "Viete, medzi Smer a Dzurindu dávam znamienko rovnosti, sú to zlodeji a vrahovia, dovolili, aby Američania bombardovali Srbsko," vysvetľuje svoje sklamanie. Vedľa stojí mladý muž, nemá viac ako 30 rokov. Prišiel sa len pozrieť, Kotlebu voliť nebude, ale "to, o čom hovorí, sú u nás naozaj problémy." Lučenec pred pár dňami navštívili aj Smer a SDKÚ, nikto z nich však o rómskej kriminalite údajne nehovoril.
 
.zradca Mikloš
Chystáme sa na odchod, keď k nám pristúpi starý Róm s výzorom vajdu. Tmavomodré švihácke sako, jemne kárované nohavice, košeľa s bielym golierom a výrazný náhrdelník s okrúhlym obrázkom Panny Márie. Na prstoch viacero prsteňov a v rukách klúče od ojazdeného BMW. "Čo nové, páni?" pýta sa. "Vy povedzte, čo na neho hovoríte?" pýtame sa na Kotlebu. "Viete, čo nechcem, nevidím ani nepočujem," odpovedá trochu záhadne.
Z Lučenca odchádzame už v daždi. Kotleba a spol. sú pracujúci ľudia, predvolebné mítingy musia zjavne stíhať cez víkendy, v poradí tretí a dnes už posledný sa koná v neďalekom Veľkom Krtíši. Na parkovisku, medzi predajňami Baly a Billy, stojí v hustom daždi vyše sto ľudí. Skladba sa opakuje, najmä mladí ľudia a dôchodcovia, rečníci sú tí istí, scénár je však lepší. Vladimír Pavlík sa hnevá, že Ivan Kiňo nedostal guľu do hlavy a Slovensko je vydané napospas zradcom ako Ivan Mikloš. "Komunizmus padol, ale tí hajzli tam zostali." Písaním poznámok do notesa budím pozornosť, dvaja starší muži sa ma pýtajú, či som od polície. Aj po ubezpečení, že zdanie klamie, v nich podozrenie zostáva. "Som rád, že ste ako my," začína svoje asi trištvrte hodinové vystúpenie Kotleba. Údajný incident z Krtíša už v Krtíši nespomína, zato sa sťažuje na policajnú akciu, ktorá sa na nich chystala dopoludnia v Detve. Policajtom sa však venuje aj ďalej. Začína spomienkou na Šarišské Michaľany a incident, pri ktorom dvaja rómski útočníci zbili dôchodcu, ktorý prišiel o oko. Dnes je to presne deväť mesiacov, čo sa tam zišla Slovenská pospolitosť. "Kaliňák sľúbil, že posilní políciu. Útoky však pokračujú a ľudí nechránia," hovorí Kotleba. Využíva aj prítomnosť okolostojacich policajných áut. "Na to, aby strážili nás a chodili na naše mítingy, na to majú dosť ľudí, áut aj peňazí. Nato, aby strážili osady a bezpečnosť ľudí, na to policajti, autá aj peniaze chýbajú," sťažuje sa.

.oco, čo si robil ty?
Trápi ho, čo sa robí "za naše dane", cíti potrebu postaviť sa za obyčajných ľudí, pretože tí "musia makať a parazitom sa dáva všetko zadarmo". Slovensko je choré, preto ho treba zmeniť. Dnešní politici sú "jedna banda, potrebujú sa navzájom, aby mohli rozkrádať štát". Kotleba preukazuje svoj mítingový talent. "Bieli majú jedno dieťa a cigáni aj dvanásť. Keď sa ma raz moje deti spýtajú, oco a ty si vtedy robil čo?! Chcem sa im pozrieť do očí," vysvetľuje a burcuje, aby sa ľudia nesťažovali iba v krčme alebo pred televízorom a volili. Hoci hovorí takmer hodinu, z mítingu neodíde nikto. Reční dlho, ale nenudí. Nadáva na Fica a žiada rovnosť: "Ak majú cigánske deti obed za korunu, nech ho majú za korunu aj vaše deti. Ak mi Fico povie, že na to nie sú peniaze, tak potom nech nie sú ani pre Cigánov." Ľudia s uznaním kývu hlavami. "A čo robí Fico? Dáva im ďalšie dávky. To je cesta? Aby sedeli pred televízorom a urobili si ďalších šesť detí? Veď budeme menšinou vo vlastnom štáte." Prítomným ľuďom Ktolebov prejav zjavne imponuje. Porovnáva výstavbu bytov a sociálnych domčekov pre Rómov a hypotéky pre bielych,  prekáža mu beztrestnosť rómskych detských delikventov a dôchodky pre ľudí, ktorí nikdy nepracovali. "V tejto krajine sú beztrestní iba politici a cigánski paraziti!" Kotleba súka aj vtipy. Slotu nevolá inak ako "János Szlota", "najväčší Slovák" a "zlodej, čo vidí delíriové tanky". Ľuďom sa to páči a väčšina sa smeje. Nájdu sa však aj výnimky. Staršia pani, ako vysvitne, učiteľka tunajšej základnej školy, je "v pomykove". Dôvod? S Kotlebom v mnohom súhlasí, aj keď "cigáni v Krtíši až takým problémom nie sú". Je však volička SNS, pretože sa bojí Maďarov. "Prečo len útočia na SNS?" pýta sa a nepochopiteľne krúti hlavou. Kotleba to však robí premyslene. Na internetovej stránke majú celú sekciu venovanú tomu, ako si Rómovia pochvaľujú Jánosa Szlotu, na mítingu pripomína, ako nadával žilinský primátor všetkým, ktorí nechceli "šikmookej Kii" predať pozemky, do zradcov národa. A, samozrejme, svoje dostane aj Brusel, Havel, feťáci a deti zbohatlíkov, ktoré sa nevedia zmestiť do kože.

.treba sa ho báť?
Predstavuje Marián Kotleba pre Slovensko hrozbu? Zatiaľ skôr nie. Naučil sa síce rečniť, Rómov nazýva zväčša parazitmi (hoci ocení tých, čo pracujú) a popri nízkom populizme dokáže ľudí aj zabaviť chytľavými heslami. Na politika však nemá. Keď hovoril v Krtíši, vôbec netušil, aké sú v meste vlastne problémy. A najmä, okrem protirómskej rétoriky neponúka nič iné, čo by mohlo osloviť širšie masy (najmä voličov SNS). Nie je ani protimaďarský, ani nemá antisemitské narážky. A v porovnaní s Jobbikom nedokáže urobiť predvolebnú šou. Kotleba je zaujímavý iba vďaka tomu, že napätie medzi Slovákmi a Rómami je reálnym problémom a štandardné politické strany sa tejto témy boja. Ľudia pritom chcú, aby sa riešila nielen rómska kriminalita, ale aj ich neprispôsobivosť. Kotleba o tom hovorí, a preto si získava istú priazeň. Najväčšie riziko spočíva v tejto chvíli iba v tom, že sa tejto téme budú venovať iba títo chlapci v zelenom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite