Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rock´n´roma obroda

.vladimír Potančok .časopis .hudba

Srbská rómska hudobná skupina Kal vznikla v roku 1996 v meste Valjevo, asi 100 kilometrov na juhozápad od Belehradu.

O desať rokov neskôr sa jej podaril naozaj husársky kúsok - ich debutový album s názvom Kal, ktorý vyšiel na nemeckom labeli Asphalt Tango, špecializujúcom sa na rómsku hudbu z východnej Európy a Balkánu, sa stal na chvíľu najvyššie hodnoteným albumom v kategórii world music medzi hudobnými redaktormi a dídžejmi z celej Európy. V celoročnom rebríčku World Music Charts Europe skončil na treťom mieste. Na základe toho nasledovali stovky koncertov po Európe i Amerike (veľký úspech mala kapela napríklad na festivaloch Sziget v Budapešti a Exit v Novom Sade), kde sa  ustálila koncertná podoba materiálu z prvej platne a vznikli aj nové pesničky. Tie vyšli vlani na albume Radio Romanista, kde už hrá úplne iná zostava ako na prvej platni, s výnimkou jediného muža - autora všetkých skladieb, gitaristu a speváka Dragana Ristića.
Jeho hudobná vízia je jasná - zbaviť rómsku hudbu klišé, ktoré sa na ňu za stáročia nalepili, no zostať pritom zakorenený v tradícii. A tak sú jeho songy správne "cigánsky" chytľavé, vášnivé i melancholické, také, ako si o nich myslíme, že by mali byť, ale zároveň sú zaranžované do súčasnej podoby. Okrem Balkánu tam počuť všeličo iné - hip-hop, latino, džez, elektronické beaty či priamočiary akustický rock´n´rom až punk. Znie to, akoby sa dali dokopy Gipsy.cz, Točkolotoč a Terne Čhave a roztočili to na nadnárodnej úrovni. Draganova hudba je však nielen moderná a tanečná, ale zároveň politicky a národnoobrodne angažovaná. V textoch sa snaží bojovať proti rasistickým predsudkom "gadžov" voči svojej komunite, ale i za odstránenie nešvárov v živote svojich ľudí. S podobným úmyslom - šíriť osvetu a búrať stereotypy, založil Dragan so svojím bratom Dušanom v rodnom Valjeve letný workshop Amala Summer School, kde sa môžu záujemcovia v jedno- alebo dvojtýždňových kurzoch učiť rómsky jazyk, hru na hudobný nástroj, tance a históriu, či sa dokonca zúčastniť sa na rodinných slávnostiach v rómskej štvrti a ochutnať miestne špeciality.
Pre zbratanie sa so srbskou rómskou menšinou a jej hudobnou scénou však netreba cestovať až na Balkán. Skupina Kal sa totiž v rámci svojho tohtoročného turné zastaví v piatok 28. mája v bratislavskom divadle Aréna v rámci večera nazvaného Rock´n´Roma. Ako predskokani vystúpia aj zaujímaví domáci interpreti - Jana Orlická, šansónová speváčka z Banskej Bystrice a skupina Bohémiens  -  teleso mladých vzdelaných rómskych hudobníkov, ktoré kombinuje folklór s džezom a vážnou hudbou. Jeho "primáškou" je Barbora Botošová, vnučka legendárneho Jána Berkyho-Mrenicu staršieho.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite