Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .európa

Tristodesaťtisíc ľudí, to je ako Košice a Žilina dohromady. Tak toľko ľudí si dokázateľne prečítalo za štyri dni môj článok Slovenských Maďarov vám závidím. Možno je to rekord serveru sme.sk, človeka to poteší, aj keď z toho nemá ani korunu, respektíve u vás ten váš eurocent. Potešený som bol o to viac, že to bol jeden z tých článkov, ktoré napísať naozaj chcete.

Pretože veríte, že aspoň o kúsok niečomu pomôžete, že aspoň o kúsok zmeníte atmosféru v krajine, ktorá sa teraz spoločným úsilím populistických nacionalistov, nemyslím len Fica a Slotu, ale aj Fica a Orbána, rúti niekam, kam vôbec nechcete. Je totiž strašne ťažké odhadnúť, čo môže to Orbánovo rozdávanie maďarských pasov, možno aj volebné právo a potom ktovie čo ešte na Slovensku vyvolať.
Nie všetko, čo som chcel napísať, sa mi však do článku v SME zmestilo. Napríklad sa tam nezmestila úvaha, že spôsob, akým to bez ohľadu na slovenské voľby Orbán robí, vo mne vytvára obavu, že si Fica a Slotu ďalej v bratislavskej vláde praje - pretože inak by to predsa, panebože, nerobil. Alebo by to aspoň nerobil teraz, lebo to je predsa jasné, komu tým prospieva, komu tým pomáha. Slovenskí Maďari ani "normálne" slovenské strany to nie sú. A navyše ešte do slovenských volieb Orbán zákonom vyhlási deň podpisu Trianonskej zmluvy za štátny sviatok, čo je rovnako podivné, ako keby sme my Čechoslováci oslavovali ako štátny sviatok 21. august 1968 alebo my Česi 8. november 1620, teda deň bitky na Bielej Hore. No a stavil by som tisíc forintov na to, že do 4. júna, dňa 90. výročia podpísania tej zmluvy v Trianone, sa bude o novele zákona o maďarskom občianstve aspoň v prvom čítaní hlasovať.
Nemuselo by to mať katastrofálne dôsledky pre slovenské parlamentné voľby, ktoré budú o deväť dní neskôr, keby slovenský volič premýšľal. A uvedomil si, že to bola práve dosluhujúca ficovsko-slotovská vláda, s Mečiarom v partii, ktorá urobila všetko preto, aby oslabila slovenskú časť identity maďarskej menšiny. Keď teraz premiér Fico tvrdí, že Orbánova snaha posilniť pasmi "maďarskú identitu" slovenských Maďarov na úkor slovenskej je neeurópska a nelegitímna, tak je to len pokračovanie presne toho, čo Fico spolu s extrémnymi pravičiarmi zo SNS robil. Všetky hlúpe, skutočne hlúpe normy typu jazykového alebo "vlasteneckého" zákona, ale aj samo zloženie vlády, kam si Fico neokrôchaných, voči Maďarom hnusne sa správajúcich slotovcov ostentatívne pribral a nechával, to všetko boli naštvávacie kroky voči slovenským Maďarom. Zásah slovenskej polície v Dunajskej Strede, spôsob vyšetrovania prípadu Hedviga Malinová, to všetko vytváralo ohníček naštvanosti slovenských Maďarov, do ktorého sa teraz Viktor Orbán chystá naliať kanister petroleja.
Keby slovenský volič premýšľal, čo je ideálny stav, ktorý má k slovenskej či českej realite, priznávam, pomerne ďaleko, musel by si uvedomiť, že zoči-voči tej divnej orbánovskej vláde sa musí postaviť niečo civilizovanejšie, európskejšie, demokratickejšie. Niečo, čo odstráni a odčiní tie nezmysly, ktoré Fico za posledné štyri roky voči slovenským Maďarom urobil. Vládu a premiéra, či dokonca prezidenta, ktorý dokáže nielen Slovákom, ale všetkým piatim miliónom obyvateľom Slovenska dať pocítiť, že republika, aj keď sa stále nazýva Slovenská, je aj ich štát. Štát lepší, demokratickejší, slobodnejší a v neposlednom rade aj bohatší než  dnešné Orbánovo Maďarsko, rútiace sa do nacionalizmu, podivného "systému národnej spolupráce" a som presvedčený, že aj do ekonomického marazmu. Nevoliť Fica a Slotu je jediná rozumná odpoveď na to, čo sa teraz v Budapešti deje a ešte bude diať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite