Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Rumunsko na nohách
Minimálne okolo 30, podľa iných zdrojov až 60-tisíc Rumunov protestovalo v stredu minulý týždeň v Bukurešti proti súčasnej vláde. Médiá aj vodcovia demonštrácie porovnávali masový pochod s rokom 1989. Dôvod? Rumunsko, člen EÚ a nečlen eurozóny, musí šetriť, a to dramaticky. Stredo-pravá vláda Emila Bocu navrhla opatrenia, ktoré slovenskému čitateľovi vyrazia dych:  zamestnanci verejného sektora budú mať od prvého júna plošne znížené mzdy o 25 percent, penzisti prídu o 15 percent dôchodkov. Ministerstvo práce oznámilo, že prepustí 60- až 80-tisíc, podľa Financial Times dokonca 100-tisíc zamestnancov, vrátane 15-tisíc učiteľov. Fakticky to znamená, že mnohé obce a menšie sídla prídu o školy. Na budúci rok sa nebude zvyšovať minimálna mzda a viaceré benefity vylepšujúce plat nebudú vyplatené.
Všetky tieto opatrenia boli nevyhnutné, aby vláda v Bukurešti dostala od Medzinárodného menového fondu pôžičku 20 miliárd eur. Bocova vláda nemala na výber: nikto iný ako MMF jej totiž požičať nechcel a fond si stanovil požiadavku znížiť deficit. Minuloročný deficit dosiahol 7,2 percenta HDP a tento rok mu hrozí 6,8 percenta. Pričom, keby sa vládla neodhodlala škrtať, výška deficitu by mohla dosiahnuť až 9 percent HDP. Vláda sa rozhodla prísne škrtať len aby nemusela zvýšiť svoju 16-percentnú rovnú daň, na ktorú sa spolieha, že dokáže pritiahnuť zahraničné investície. Bocova vláda má pritom v parlamente iba tesnú väčšinu a ako oznámila, spolu s dramatickým návrhom škrtov sa bude uchádzať o vyjadrenie dôvery.
To všetko však nie je koniec zlých správ. O balíčku sa má hlasovať v júni, opoziční sociálni demokrati a odbory povzbudené masovou demonštráciou však hovoria o generálnom štrajku. Socialisti obviňujú vládu z nekompetentnosti, korupcie a žiadajú jej okamžitú rezignáciu. A aby toho nebolo dosť, vládu aj zahraničných pozorovateľov vystrašila skutočnosť, že demonštrácie podporujú aj policajti, zastúpení odborovým zväzom rumunskej polície. Ich vodca Marian Gruia dokonca vyhlásil, aby sa ľudia zjednotili ako v roku 1989, keď zvrhli diktatúru.
Zdá sa teda, že po Grécku pokračuje destabilizácia Balkánu v ďalšej krajine. Rumunsko pritom patrí k stredne veľkým členom Únie a jeho prípadná destabilizácia by sa dotkla nielen Moldavska, ale aj Maďarska a ďalších susedných štátov.
.jd

Coming out

Volá sa Theresa May, patrí k toryovcom a stala sa prvou ministerkou vnútra v dejinách. Agresívni homosexuáli ju nemali radi, hlasovala proti právu na adopciu detí, skrátene, bola to homofóbka. Ale veci sa menia a Theresa May už homo-adopcie schvaľuje. V Anglicku vládnu konzervatívci, na konzervatívnu revolúciu však zabudnite. Angela je im bližšia ako Maggie.
.jd

Unifikácia

EÚ využíva krízu eura na unifikáciu potkýnajúceho sa eurobloku. Nemci navrhujú vytvorenie nového orgánu, ktorý by skúmal programy stability jednotlivých štátov - toto dosiaľ robila Európska komisia. Francúzi zrejme prenechajú Nemcom iniciatívu. V Bruseli prebieha prvá schôdza ministrov financií na tému užšej koordinácie fiškálnych politík. Zvyšky slobody sa chvejú.
.mg

Oslabená ETA

Francúzska polícia v meste Bayonne zatkla Mikela Karreru Sarobeho, považovaného za vojenského lídra baskickej separatistickej organizácie ETA. Bezpečnostné sily zároveň zadržali aj ďalšieho muža a ženu, ktorí tiež patrili k hnutiu. Štvrtého predpokladaného člena ETA s francúzskou štátnou príslušnosťou zatkli v rovnakom čase v obci Urrugne neďaleko Bayonne.
.tg

Umelý život

Podľa časopisu Science sa tímu Craiga Ventera z USA podarilo po pätnástich rokoch výskumu vytvoriť genóm a použiť ho na vytvorenie umelého života. Podľa Science vedci vytvorili bakteriálny chromozóm, preniesli ho do baktérie a nahradili jej pôvodnú DNA. Syntetický genóm potom začal riadiť replikáciu bunky mikróbu a vytváranie nových súborov proteínov, teda začal žiť.
.tg

Je to reforma?

Americký Senát schválil najväčšiu reformu finančného sektora od 30. rokov minulého storočia, ktorú presadzoval prezident Barack Obama. Balík zákonov má regulovať banky v riskantnom podnikaní. Sprísni sa ich dozor a budú nové pravidlá pre obchodovanie s derivátmi. Vznikne nový úrad na ochranu spotrebiteľov pred neférovými zmluvami.  Republikáni presadili, aby sa obchodovanie bánk na vlastný účet a ani ich veľkosť neobmedzili.
.jr


Hillary Clinton/
Americká ministerka zahraničných vecí začala pobytom v Japonsku týždňovú cestu po Ázii. Ďalšími destináciami sú Južná Kórea a Čína a hovoriť sa bude aj o incidente, keď v marci Severná Kórea údajne potopila juhokórejskú vojnovú loď.

Dalajláma/
Duchovný vodca Tibeťanov niekoho prekvapil, niekoho nie; podaktorých asi sklamal, no iste pár ľudí aj potešil. Na záver návštevy USA vyhlásil, že v hĺbke duše zostal marxistom a odsudzuje kapitalizmus, ktorý je podľa neho zameraný len na vytváranie zisku.

Dennis Blair/
Veľká rošáda Obamovej administratívy je na svete: odchádza šéf tajných služieb Dennis Blair. Hovorí sa, že je to reakcia na pokusy o teroristické útoky proti USA, ktoré sa od začiatku vládnutia Baracka Obamu vyskytli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite