Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Prihára
"Ako sa kradlo za Mečiara, tak sa kradne aj za Dzurindu," znel ústredný motív predvolebnej kampane Smeru v roku 2002. "A bude sa aj za Fica," dopísal ktosi na jeden z bilbordov. Nemusel to byť vtip - "množstvo prepojení medzi politikmi Smeru a ľuďmi, ktorí zbohatli v ‚privatizačnej' ére HZDS, vyráža dych," napísal v .týždni takmer pred piatimi rokmi Marek Vagovič. Ten istý autor uverejnil minulý týždeň v denníku SME rozhovor s Bohumilom Hanzelom, ktorý o oných prepojeniach povedal viac. Exposlanec Smeru v rozhovore tvrdí, že pripravoval Ficove stretnutia so sponzormi, ktorí potom naliali do Smeru desiatky miliónov korún. Fico potom musel robiť to, na čom sa dohodol so sponzormi, v roku 2001 vraj Hanzelovi povedal, že je legitímnou požiadavkou sponzorov požadovať štátne zákazky a funkcie v strategických podnikoch.
Robert Fico nechcel vysvetliť, kde zobral Smer peniaze na predvolebnú kampaň v roku 2002. Podľa Bohumila Hanzela stála 284 miliónov korún, okolo sto miliónov mal zohnať samotný Fico: "Fico to vždy odklonil tak, aby išlo cez účtovníctvo len to, čo je nevyhnutné." Premiér na konkrétne otázky nereagoval, povedal len, že ide o "bludy". Hanzela spochybňoval aj tým, že nie je zakladateľom Smeru. "Môžete si prejsť všetky finančné správy. Financovanie strany je absolútne v poriadku," tvrdil Fico. V oficiálnej výročnej správe vykázal Smer v roku 2002 na voľby len 10,6 milióna korún.
Kým Fico a ostatní Smeráci sa k prípadu nevyjadrovali, KDH podalo na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie vo veci financovania strany Smer-SD. Trestné podanie je na neznámeho páchateľa. Kresťanskí demokrati navrhli vypočuť ako svedkov premiéra Roberta Fica, Fedora Flašíka, Bohumila Hanzela a šéfa Úradu vlády SR Igora Federiča. Podľa Lipšica je podozrenie na spáchanie trestného činu založené nielen na vyjadreniach exposlanca Smeru Hanzela, ale je podložené aj listinným dôkazom. Malo by ísť o zmluvu o spolupráci medzi šéfom volebnej kampane Smeru-SD v roku 2002 Fedorom Flašíkom a podnikateľom v oblasti energetiky Ľubomírom Blaškom.Zo zmluvy údajne vyplýva, že Blaško Smeru daroval 32 miliónov korún. Blaško si za to mohol vybrať troch ľudí z predsedníctva, respektíve z tieňovej vlády Smeru, ktorí budú v prvej dvadsiatke na kandidátke strany. Smeráci reagovali podaním trestného oznámenia na neznáme osoby pre krivé obvinenie, šírenie poplašnej správy, ohováranie a poškodzovanie cudzích práv.
.tg

Koniec

Ani obetavý príchod Miroslava Šatana z NHL slovenskej hokejovej reprezentácií na postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta nestačil. V mužstve Šatanovi jednoducho chýbal rovnocenný spoluhráč. V osemfinále Slováci prehrali v Kolíne nad Rýnom s domácim Nemeckom 1: 2. Na šampionáte sme tak obsadili konečné 12. miesto. Dúfajme, že o rok doma to bude väčšia sláva.
.jm

Posledný pokus?

Ministerstvo spravodlivosti poslalo do pripomienkového konania novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá posilňuje právomoci šéfa Súdnej Rady a Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Parlament pritom tú novelu v minulosti už niekoľkokrát odmietol. Keď sa o dôvody predloženia zákona  krátko pred voľbami začal zaujímať denník Pravda, materiál z internetu zmizol.
.jm

Stop v JOJ

V hlavnej spravodajskej relácii Tv JOJ sa neobjavil príspevok o zmluve medzi Smerom a podnikateľom Ľubomírom Blaškom, hoci ho redaktorka Jana Dibáková pripravila. Odvysielaný nebol po zásahu majiteľov Tv JOJ, teda skupiny J&T. Jeden z partnerov skupiny bol priateľ nebohého Blaška. Šéfredaktor spravodajstva Kubina zobral rozhodnutie na seba. Majitelia si prosto občas vyberajú z televízie svoju opciu.
.eč

Povodne aj vietor

Slovensko trápili povodne i silný vietor. Ten zničil v TANAP-e asi 5 000 stromov. Záplavy boli na viacerých miestach, ale najkritickejšia situácia bola v Košickom kraji, kde sa blízko Trebišova pretrhla hrádza Ondavy. Vysoký stav bol aj na rieke Rožňava, Bodrog, Latorica, Bodva, Hornád. Došlo aj k zosuvom pôdy.  Pozitívny vplyv mal dážď na výšku hladiny Štrbského plesa.
.eč

Lacné je podozrivé?

Minister dopravy Ľubomír Vážny požiadal Úrad pre verejne obstarávanie o preverenie tendra na diaľničný úsek Štrážov - Brodno. V tendri, ktorý vyhlásila Národná diaľničná spoločnosť, zvíťazila najlacnejšia ponuka od firmy Skanska. Vážny si myslí, že cena je príliš nízka, i keď oficiálne sa má preverovať spolufinancovanie eurofondmi. Médiá však špekulujú, že mu skôr prekáža to, že tender nevyhral jeho chránenec Juraj Široký a jeho firma Váhostav.
.jr


Jozef Hašto/

Psychiater napísal otvorený list ministrovi vnútra Kaliňákovi. Reagoval na jeho rozhovor pre  Sme, kde povedal, že Hedviga Malinová si napadnutie vymyslela. Hašto, ktorý s Malinovou absolvoval 47 terapeutických hodín, tvrdí, že ide o dôveryhodnú osobu, ktorá hovorí pravdu.

Alexandra Kusá/
Výberová komisia odporučila ministrovi kultúry, aby ju vymenoval za novú riaditeľku Slovenskej národnej galérie. Kusá bola od januára poverená vedením SNG. V tajnom hlasovaní získala sedem z  možných deviatich hlasov.

Shooty/
Karikaturista SME Martin Šútovec vyhlásil zbierku na tri veľkoplošné bigbordy s tromi zbojníkmi. Namiesto požadovaných 5 000 eur mu za prvých 24 hodín pribudlo na účet 14-tisíc a Shooty uvažuje o ďalších plochách. Palec hore za jediný predvolebný plagát s názorom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite