Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zabudli sme, že sú stále ešte mladí

.časopis .šport

Nevidel by som zápas s Dánskom ako výbuch. Po prvých troch zápasoch zavládla u nás taká malá eufória, ale zabudli sme, že sú to stále mladí chlapci, ktorí zbierajú skúsenosti.

Keď je tím skúsený, tak zápasy dopadnú inak. Ale neoznačil by som to za tragédiu, jednoducho Dáni hrali neskutočne dobrý hokej. Niektoré ich akcie sa nedali ubrániť. Klobúk dolu. 
Keď sme kedysi hrávali s Dánmi alebo Nórmi, tak zápasy pripomínali skôr naháňačku. Oni len vyhadzovali puky a my sme im dávali kopu gólov. Papierový súper bol jasne slabší a musel prehrať. Dnes sú na tom technicky a korčuliarsky veľmi dobre, o čom svedčia prvé zápasy, ktoré na majstrovstvách sveta odohrali. Vidno, že hokejová základňa u nich funguje dobre a dobiehajú nás. Svedčí to len o tom, že aj my by sme sa mali viac venovať mladým hráčom. 
Nechcem však výkon našich hokejistov hodnotiť len podľa zápasu s Dánskom. Moje skúsenosti sú také, že sú zápasy, v ktorých môžete robiť, čo chcete a nejde to. Čím viac sa snažíte, tým je to horšie. Nechcem chlapcov zhadzovať, pretože zápasy s Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom boli vynikajúce a turnaj je stále ešte otvorený. 
Aj ja si pamätám zápasy, v ktorých sme úplne vyhoreli, ale na druhý deň bolo všetko inak. Veľmi ma teší, že je v reprezentácii dosť mladých hráčov, ktorí sa v minulosti ledva dostávali do prvých troch pätiek. Bol som veľmi prekvapený, že sa devätnásťroční chlapci takto dokázali zviditeľniť. Ale chýbajú mi tam tí starší, ktorí by ich dokázali viac usmerniť a potiahnuť. 
Glena Hanlona vidím ako snaživého človeka, ktorý však, podobne ako každý iný tréner, nedokáže za dva týždne toho veľa zmeniť. To sa nedá, aj keď národ od vás čaká zázraky. Isté je, že každý nový hráč a tréner prináša so sebou nejakú zmenu. Som rád, že Hanlon ukázal mladým hráčom smer a jeho pôsobenie pri tíme vnímam len pozitívne. 
Ktorého hráča by som vyzdvihol? Tvrdím, že keď to ide celému tímu, tak to ide aj jednotlivcom. Prvý mi napadá Richard Pánik. Toho skutočne vidno, ale nielen jeho, je ich tam oveľa viac. Ako tréner som v minulosti kritizoval, že v juniorskom hokeji chýbajú individuality, no naša mladá reprezentácia ma presvedčila, že ich máme. Nadchli ma. 
Na druhej strane však nášmu hokeju stále chýba základňa. Musíme venovať viac času mladým hráčom, vyhľadávať talenty a podporovať ich, aby reprezentácia mala najlepších z najlepších. Filozofiu nášho hokeja treba zmeniť. 
Vidno to na mladých Nóroch a Dánoch, ktorí nám pomaly uchádzajú. Asi sa tam viac robí na tom, aby šli hore.  Nehovorím to len kvôli tomuto zápasu, pretože ako hráč viem, že sú dni, keď to jednoducho nejde. Toto je však oveľa hlbší a všeobecnejší problém.
Autor je legendárny hokejista a tréner.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite