Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Začali sme dobre, ale...

.pavol Gašpar .časopis .šport

Tesná a vzhľadom na smolný záver nešťastná prehra s Ruskom, otočený duel proti Bielorusku a zvládnutá povinná jazda s Kazachstanom. Slovenskí hokejisti by sa za takú vizitku nehanbili ani v plnej sile so všetkými hviezdami.

V Nemecku to dokázala partia s polovicou debutantov na turnaji vrcholnej úrovne. Hanlon od začiatku prípravy s bravúrou zvládol všetky ospravedlnenky hráčov, ktorí pripadali do úvahy pre šampionát. Pravdu povediac, nič iné s tým ani nemohol robiť, len to zobrať na vedomie. 
Ani raz sa však nedal zlákať do mediálne vďačných špekulácií, prečo nejde ten a prečo ani ďalší. Česká strana sa v tom, napríklad, utápala, až to vyvrcholilo Jágrovým emočným výbuchom po prehre s Nórmi. „Mladší hráči by mali bozkávať zadky borcom ako Dopita, Reichel, Patera, Procházka, Výborný, František a Tomáš Kaberle. Koľko mali šampionátov, a nikto ich nemusel prehovárať!“ burácal v mixzóne vo svojom prvom väčšom interview v Nemecku. S krátkym odstupom svoje ostré slová korigoval v ďalšom zaujímavom vystúpení – s novinármi komunikoval hromadne cez Skype. 
U nás kouč šikovne odvracal pozornosť smerom k sebe, odťahoval ju od menej skúsených hráčov, aby ich náhly záujem nerozhodil. Možno aj preto sa odhodlal na netradičný krok. Konečnú nomináciu oznámil hráčom už v pondelok po prípravnom vystúpení proti Lotyšsku, ale oficiálne ju potvrdil až v stredu na tlačovej konferencii. Medzitým už bolo, samozrejme, všetko známe, no namiesto obvyklých dohadovačiek o oprávnenosti menoslovu vyvolených sa viac debatovalo práve o zmysle oneskoreného oznámenia. 
.základná skupina
V Nemecku začal Hanlon predvádzať vysokú školu koučingu už v prvom zápase proti Rusku. Od druhej tretiny poslal do hry mladíka Tatara, ďalší tínedžer Pánik nastupoval od začiatku. A zmeny pokračovali, v dôsledku čoho išiel výkon hore. 
Ruskí suveréni začali mať problémy. V závere druhej a tretej tretiny akoby sa rozbehla súťaž „pohraj sa s obrancom NHL/KHL“ a zvládli ju všetky útoky. Len dvojnásobný žŕdkový biliard počas našej powerplay a následný gól do opustenej bránky upokojil Rusov, ktorí  už museli myslieť na to, ako dopadla remíza po troch tretinách vo Vancouveri. Ovečkin dokonca ďakoval Bohu – jeho tím potom naplnil heslo, že prvý krok býva najťažší. 
Rusko vyhralo skupinu A bez straty bodu. Slováci sa z prehry 1:3 museli rýchlo otriasť, čakali ich Bielorusi. Snahu o premiérové tri body ozvláštnila snaha o špeciálny darček pre Hanlona, ktorý začal sezónu ako tréner Bieloruska a Dinama Minsk. 
Úvodná dvadsaťminútovka priniesla dvojgólové manko, v druhej a tretej hráči zabalili koučovi exkluzívny obrat. Konečne vyšli problémové presilovky a pri hre päť na päť sa dvakrát presadil rýchlik Bartovič, v oboch prípadoch po prihrávkach Pánika. Emotívne vystúpenie nadšene bojujúcej skupinky korunoval trojbodový zisk, rovnako dôležitý bol obrat vo vnímaní tohto výberu. Už prvý zápas nalomil dovtedy pochybujúce srdcia, druhý – víťazný – ich definitívne preklopil na stranu Lintnera a spol.
Posledná kazašská previerka priniesla dôkaz, že tí hráči zvládajú aj kontrolu zradného povinne víťazného zápasu. Tomáš Tatar sa stal najmladším Slovákom, ktorý dal na majstrovstvách sveta gól, trestné strieľanie zvládol tým istým blafákom, ktorým pred rokom a štvrť posunul Slovensko cez Fínsko do štvrťfinále MS do 20 rokov.
.vstup do osemfinále
Je niečo skvelé v hokeji dánskom, parafrázujeme slávny výrok z (nie od) Hamleta. A práve sympaticky hrajúci vikingovia, spolu s urputne bojujúcimi Nemcami a favorizovanými Fínmi čakali náš tím v osemfinálovej skupine, kde väčšinou stačí šesť bodov na postup do štvrťfinále. Tri body sme si preniesli zo základnej skupiny, ešte treba ďalšie tri (možno aj menej) a Hanlonov výber prekročí svoj tieň.
Kanadský tréner znovu netradične reagoval na fakt, že medzi posledným stretnutím v základnej a prvým v osemfinálovej skupine má na odpočinok necelých 18 hodín. „Myslím, že zajtra bude prvých štyridsať minút výhoda na našej strane. Dáni totiž dlho nehrali a keď pôjdu na rozkorčuľovanie, musia vstávať veľmi skoro. No keď sa už rozbehnú, musíme hrať naozaj rozumne.“ K tomu dodal, že na Regina a Fransa Nielsena nasadí strážiacich hráčov. 
Niektoré plány vychádzajú, niektoré nie. Dáni sfúkli slovenských hokejistov tak, ako to pred nimi na MS nikto nedokázal. Peter Budaj po troch inkasovaných góloch striedal bez úspešného zákroku, čisté konto Rasťa Staňu vydržalo len 6 minút. Zlý zápas na pozeranie, ešte horší na hranie. O výsledku bolo rozhodnuté už po prvej tretine. 
Všetci oslovení hráči odmietli hľadať výhovorky v krátkosti času na prípravu, ale v porovnaní s Dánmi, ktorí mali deň voľna, bol rozdiel v pohybe viditeľný. Pri všetkom boli vikingovia skôr, mali svižnejšie nohy a predovšetkým čistejšie hlavy. Bol to určite náš najhorší výkon pod Hanlonovým vedením. Oficiálna stránka  medzinárodnej hokejovej federácie musela uisťovať návštevníkov, že výsledok 0:6 je pravdivý.... 
Voľný víkend padne dobre hráčom aj realizačnému tímu, ktorý musí zvládnuť ďalšiu skúšku. Odpútať pozornosť od zabudnutiahodného výkonu a upnúť sa to, čo predtým vychádzalo. A že toho nebolo málo.
Prvý osemfinálový krok nevyšiel, všetko sa dá napraviť v dvoch zostávajúcich. V pondelok nás čaká Fínsko, v utorok Nemecko. O sile Fínov netreba hovoriť, ale aj cez domácich hráčov sa bude ťažko dostávať. Pred fanaticky a vzorne povzbudzujúcimi fanúšikmi, ktorí spievajú celý zápas, sa nedá hrať zle. 
.rekordy
Už otvorenie šampionátu bolo diváckym rekordom. Do ďalšieho sa zaplietli aj Slováci – Lanxxes arénu, najväčší európsky hokejový štadión, síce vypredali predovšetkým Rusi, no 18 522 divákov je najvyššia návšteva na turnaji majstrovstiev sveta, ak nehrala reprezentácia usporiadateľskej krajiny. 
Najvyšší počet šampionátov pre jedného hráča ustanovila fínska legenda Petteri Nummelim. Vlastne nielen fínska.  Pätnásť účastí na MS, to je v modernom hokeji totálny unikát. Prekonal hráčov spred vyše troch desaťročí, Jiřího Holíka a Svena „Tumbu“ Johanssona. V moderných časoch sa mu približuje David Výborný s 12 účasťami, a rekordnou medailovou zbierkou – 5 x zlato, 1 x striebro, 2 x bronz. 
Zaujímavosťou je určite aj to, že Američania budú hrať len o záchranu. Naposledy sa to stalo v roku 2003, koučoval ich Lou Vairo, dobre známy aj v slovenských hokejových kruhoch. Aj vtedy, ako teraz, ich na vedľajšiu koľaj odstavili Dáni, ktorí pred 7 rokmi účinkovali v úlohe nováčika. 
Jeden spomínaný slovenský strelecký rekord má na konte Tatar. Vo výbere je však ešte jeden mladší hráč – Richard Pánik. Tento rodený strelec na šampionáte ukázal zatiaľ repertoár kľučiek a asistencií, ale gól ešte nedal. Ak sa mu to podarí, prekoná svojho reprezentačného spolupútnika. 
Stovku reprezentačných zápasov zavŕšil Dominik Graňák a keď všetko pôjde dobre, čaká to aj kapitána Richarda Lintnera. Obranca, inteligentný na ľade aj mimo neho, prežíva v národnom drese po piatich rokoch comeback vo veľkom štýle – ako jednoznačný vodca. Doprajeme mu aj načatie druhej stovky, to by totiž znamenalo účasť Slovenska medzi osmičkou najlepších. Držte palce, bude to ťažký týždeň. 
Autor je športový komentátor STV.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite