Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Rozpad? Kdeže, posilnenie
V núdzi spoznáš utláčateľa, tak by malo znieť heslo doby. Momentálna kríza eura je toho príkladom.
Od euroskeptikov počuť, že teraz je šanca prehodnotiť euro, pripustiť si, že tento čisto politický projekt stojí na hlinených nohách. Že Grécko by malo byť z eurozóny prepustené, aby sa vrátilo k drachme. Prípadne, že by sa v rámci menovej únie mali vytvoriť dve skupiny – skupina lepších a skupina horších štátov. Tie horšie by mohli svoje euro devalvovať. A ozývajú sa aj hlasy, že najlepšie by bolo celú menovú úniu rovno rozpustiť a vrátiť sa k starým menám.
Sú to iste správnejšie riešenia než odsúvať problémy, plátať ich pôžičkami – opäť! – a čakať, kedy sa to všetko samo zosype. Ak však nejaký euroskeptik očakáva, že budú realizované, tak je v skutočnosti eurooptimistom. Musí totiž predpokladať, že politické elity sa vzdajú svojho vypiplaného chudorľavého europotomka a vymenia ho za dobrý pocit zo správneho konania. Nič iné totiž euroelity zo správnych krokov nezískajú. Koniec menovej únie by znamenal koniec EÚ v podobe, v akej si ju vysnívali.
Euroelity sa teraz pri riešení krízovej situácie, vydajú presne opačným smerom: ešte k väčšej unifikácii, kontrole zhora – a utláčaniu.
Dôkaz je na stole. Európska komisia teraz navrhuje posilnenie ekonomickej koordinácie medzi štátmi Únie. Napríklad aj to, aby si jednotlivé štáty navzájom posudzovali svoje štátne rozpočty – a robili to ešte predtým, ako rozpočty dostanú na posúdenie ich vlastné národné parlamenty. Predseda komisie José Manuel Barroso na margo tejto kontroverznej iniciatívy povedal, že bez ekonomickej únie nie je menová únia možná. Má pravdu – ibaže takto otvorene to pri vzniku menovej únie nik z Bruselu nepriznal.
Kontroverzný je aj návrh komisie, aby sa posilnili právomoci európskej skupiny ministrov financií.
Všetko je to len logické vyústenie toho, čoho sa tí – možno menej neutrálni – euroskeptici už dávno obávajú. Bez kontroly nad ekonomikami jednotlivých krajín predsa nemôže fungovať spoločná mena. Zdá sa, že teraz prišla chvíľa, keď môžu bruselské elity pod pláštikom núdzových opatrení sústrediť do svojich rúk ešte väčšiu moc. Štáty – aj superštáty – rady využívajú krízy na svoje posilnenie. Neprekáža im, že väčšinu tých kríz samy zavinili.
.mg
Šanca pre pravicu?
Český denník Mladá fronta dnes priniesol informáciu, že podľa výskumu agentúry Factum Invenio klesá podpora sociálnych demokratov a pravicové strany majú nečakanú šancu vytvoriť väčšinovú vládu. Podľa agentúry voliči odchádzajú od socialistov k Strane práv občanov, ktorú vedie bývalý premiér Miloš Zeman a čiastočne aj k strane Veci verejné, ktorá sa však hlási skôr k pravici.
.tg
Protesty pokračujú
Vyše mesiac trvajúce protesty thajskej opozície prerástli opäť do násilných potýčok. Jeden z vodcov demonštrantov bol ťažko zranený, keď vojaci začali uzatvárať opevnený tábor opozičného hnutia pred svetom. Kabinet rozšíril rozhodnutie o vyhlásení výnimočného stavu, aby mohla armáda rozmiestniť kontrolné stanovištia na hlavných cestných ťahoch do hlavného mesta. 
.tg
Fidesz útočí
Viktor Orbán vie, ako ovplyvniť slovenské voľby. Stačí navrhnúť dvojité občianstvo, najlepšie na prvej schôdzi nového parlamentu. Fico, Slota i Csáky si mädlia ruky, veľvyslanec Peter Weiss cestuje na protest domov. Pokroky sú aj v Maďarsku: Jobbik sa teší, že jeho nominanti povedú dva parlamentné výbory a Gábor Vona provokoval gardistickou vestou. Zlatí socialisti!
.jd
 
Bushová vs. Bush
Manželka prezidenta Busha vydáva memoáre a počas propagácie knihy vyhlásila, že na rozdiel od svojho muža podporuje potraty aj manželstvá homosexuálov. „Keď sú si páry oddané a milujú sa navzájom, mali by mať rovnaké práva ako všetci ostatní.“ Manželstvo gejov je podľa nej „generačná záležitosť“ a jeho čas príde, opačnému názoru však „totálne rozumie“.
.jd
 
Banky zavádzali
Newyorský prokurátor vyšetruje osem veľkých bánk pre podozrenie, že dávali ratingovým agentúram zavádzajúce informácie o svojich cenných papieroch naviazaných na hypotéky. Medzi podozrivými sú aj Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, ale aj Credit Suisse, Deutsche Bank a Merrill Lynch. Banky zamestnali ľudí z ratingových agentúr a tí im pomohli zostaviť hypotekárne balíčky s lepšími známkami.
.jr


Barack Obama
Odkedy do Bieleho domu nastúpil ako prezident Barack Obama, začínajú sa rokovania medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou o ľudských právach. USA dávnejšie čelia kritike za údajnú „mäkkosť“ voči čínskym prechmatom, teraz majú šancu na nápravu renomé.
Recep Tayip Erdogan
Turecký premiér vyhlásil, že jeho krajina aj Grécko by mali venovať v kríze menej financií na zbrojenie. Je to chvályhodná iniciatíva, lenže Gréci sú presvedčení, že Turecko chce práve jeho krízu využiť na to, aby v Egejskom mori získalo územné výhody.
Jessica Watson
Rekord tejto austrálskej školáčky nebude oficiálne uznaný – pretože ešte nemá 18 rokov, ktoré sú hranicou určenou Svetovou radou rýchlojachtárstva. Watson však v nedeľu plánovala zavŕšiť svoju sóloplavbu okolo sveta – krátko pred 17-tymi narodeninami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite