Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Dvojité občianstvo?
Nový maďarský premiér Viktor Orbán a jeho minister zahraničia János Martonyi sa ešte pred prvou schôdzou maďarského parlamentu postarali o rozruch na Slovensku. V stredu totiž Martonyi prišiel na schôdzku s budúcim rezortným kolegom Miroslavom Lajčákom. Ako avizoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano, cieľom schôdzky malo byť nadviazanie kontaktu a potvrdenie záujmu o dobré susedské vzťahy a o pravidelný dialóg susedných krajín.
„Vyjadril som poľutovanie nad týmto rozhodnutím, pretože zákon bude prijatý bez konzultácie so slovenskými orgánmi. Slovensko sa preto pravdepodobne obráti na príslušné medzinárodné inštitúcie,“ povedal na schôdzke na margo avizovaného maďarského zákona o dvojitom občianstve minister Lajčák. Zákon, ktorý sa mal na rokovanie maďarského  parlamentu dostať v piatok (do uzávierky toho čísla .týždňa sa tak nestalo), dáva zahraničným Maďarom možnosť požiadať o občianstvo, aj keď v Maďarsku nemajú trvalý pobyt. Martonyi zákon obhajoval tým, že zahraničným Maďarom neumožní v Maďarsku voliť. Do následnej debaty sa, samozrejme, zapojil aj premiér Robert Fico, ktorý spomínaný zákon označil za bezpečnostné riziko. Naznačil, že ak by príslušníci maďarskej menšiny dostali maďarské občianstvo, mohli by stratiť to slovenské. Slovenská vláda dokonca povolala na konzultácie svojho veľvyslanca v Budapešti Petra Weissa. 
Predseda SMK Pál Csáky, ktorého na rozdiel od predsedu Mostu Bélu Bugára Martonyi navštívil, označil Ficovu reakciu za hysterickú. „Treba dať pozor, čo ten zákon v skutočnosti znamená,“ citovala tlač Martina Bútoru, ktorý pripomenul, že zákon o dvojitom občianstve už v minulosti vyvolal spor medzi Orbánom a Dzurindovou vládou.
Pripravovanému zákonu sa na mimoriadnej schôdzi venoval aj slovenský kabinet. Vláda sa vraj v prípade prijatia zákona obráti na európske inštitúcie. Podľa prerokovanej Informácie o iniciatíve prijatia novely zákona upravujúcej otázku dvojitého občianstva v Národnom zhromaždení Maďarskej republiky – širšie medzinárodné súvislosti a dopady na SR má zákon preukázateľne exteritoriálny účinok a môže vytvoriť reálne bezpečnostné riziká. „Ja zvolám Bezpečnostnú radu, okrem toho ministri budú pracovať na dopadoch tohto zákona,“ povedal Fico a vyjadril odhodlanie konať hneď po tom, ako zákon prejde maďarským parlamentom. 
Cena pre Š. Hríba 
Šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb získal Cenu Otto von Habsburga. Cenu udeľuje združenie MIDAS združujúce zástupcov minoritnej tlače a je určená pre novinárov, ktorí pôsobia v „majoritnom“ médiu, ale svojou prácou prispievajú k ochrane a lepšiemu chápaniu etnických a kultúrnych menšín. Štefan Hríb získal cenu aj za svoju kritiku slovenského jazykového zákona.
.eč
Biskupi a Slota 
Predstavitelia Konferencie biskupov Slovenska absolvovali stretnutia s politickými stranami, ktoré požiadali o nemedializovanie rokovaní. Ján Slota sa však okamžite médiám pochválil, že s biskupmi rokoval a toto stretnutie vraj bolo pre SNS dôležité, lebo je to jeden zo základných pilierov programu SNS. Ktovie, či už biskupi neľutujú, že centrálu SNS radšej neobišli.
.eč, SITA
Fico v STV 
Premiér využil svoje právo vystúpiť v naliehavej situácii vo verejnoprávnej televízii a požiadal STV v pondelok o mimoriadne vystúpenie. Pozrelo si ho takmer 300-tisíc divákov. Fico vysvetľoval záchranný plán Európskej únie, ktorý má zabrániť rozšíreniu gréckej krízy do ďalších krajín eurozóny. Nepriamo zaútočil aj na opozíciu a jej postoj k téme. Voľby sa predsa blížia.
.eč
Po voľbách 
O pôžičke Grécku slovenský parlament pred voľbami rokovať nebude. Mimoriadna schôdza NR SR, ktorú zvolali opozičné strany SDKÚ, KDH a SMK, nebola uznášaniaschopná. Postarali sa o to najmä poslanci za Smer a HZDS, ktorí rokovanie parlamentu bojkotovali. Podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš to kritizoval ako aroganciu vlády, premiér Fico, naopak, označil opozičnú iniciatívu za „šaškáreň“. 
.jm
Kúp si grécky dlh
Slovensko Grécku nepomôže iba finančnou pôžičkou vo výške 820 miliónov eur, ale aj nákupom jeho štátnych dlhopisov. Tie začala skupovať Národná banka Slovenska, ktorá tým poslúchla odporúčanie Európskej centrálnej banky. Do gréckych štátnych dlhopisov investovali aj slovenské komerčné banky. Kritici hovoria, že nákup dlhopisov zadlžených štátov spôsobí infláciu a podporí morálny hazard. To, či nám Gréci niekedy dlhopisy splatia, je vo hviezdach.
jr
Štefan Harabin
Štefan Harabin je známy svojím zmyslom pre situačnú komiku. Počas návštevy Číny povedal, že ho „ohromil rýchly pokrok čínskeho justičného systému a zlepšenie ochrany ľudských práv“. Zároveň vyzval na zintenzívnenie „výmen a spolupráce“ medzi krajinami v oblasti súdnictva.
Anna Belousovová 
Podpredsedníčka SNS vtrhla na brífing politikov KDH. Obvinila zo lži Daniela Lipšica, ktorý nacionalistov kritizoval za to, že ich poslanci znemožnili otvorenie rokovania parlamentu o slovenskej pôžičke Grécku. Nachádzali sa vraj v rokovacej sále, ale nehlasovali. 
Jaroslav Halák
Slovenský brankár je v týchto dňoch asi najpopulárnejším mužom v Montreale. Po tom, ako pre tím Canadiens vychytal víťazstvo nad Ovečkinovým Washingtonom, žiaril aj v zápasoch s Pittsburghom. Montreal sa tak aj jeho zásluhou dostal do finále konferencie NHL. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite