Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Svet sa stavia na hlavu a ľudia menia názory ako špinavé ponožky. Sú to teda nástroje teroristov alebo účinné zbrane socialistickej revolúcie, sú to škodcovia demokracie alebo ich nevyhnutná podmienka? Že čo konkrétne?

Nové technológie ako internet, Twitter, iPody, iPady a všetky tie šikovné mobilné vecičky. A kto nám to tu motá pojmy? Nikto menší ako Hugo Chaves a Barack Obama. 
Ten prvý ešte pred troma mesiacmi nazval Twitter nástrojom teroristov a chystal sa ho spolu aj s celým internetom zákonne regulovať, pretože mu prekážalo mohutné hnutie Venezuelčanov, ktorí sa cez Twitter aktivizovali na protest proti obmedzovaniu slobody prejavu. Dnes už je všetko inak. Hugo sa tam zaregistroval, najal si dvesto ľudí na administrovanie a za necelý mesiac má štvrť milióna nasledovníkov (followers - ľudí, čo sledujú jeho príspevky) vrátane tých, ktorí proti nemu vystupovali. Za dva týždne dostal 50 000 odkazov. Vyzval tiež svojich bratov v rovnakom tričku Castra a Moralesa, aby aj oni začali tweettovať a rozšírili tak bolívarskú revolúciu do sveta. 
Celkom naopak Barack Obama. Ten sa – ešte pred zvolením za amerického prezidenta – dal len málokedy vidieť bez svojho obľúbeného BlackBerry (vreckové zariadenie na telefonovanie aj mailovanie). No zrazu brojí proti iPadom a ďalším zariadeniam ako je iPod, XBox či PlayStation, ktoré na nás neprestajne chŕlia informácie a zábavu. V prejave na univerzite vo Virgínii zopakoval Jeffersonov výrok, že ak má demokracia fungovať, občania musia byť informovaní. Obama k tomu však dodáva, že tieto vecičky nás len rozptyľujú, vyrušujú a zabávajú. Nie sú teda nástrojom, ktorý nás posilní, ani prostriedkom, ktorý nám dáva rovné šance. Tvrdí, že keď je informácií príliš veľa a rozporuplnej kvality, vytvára to nový tlak na krajinu aj na demokraciu. 
V podstate pochopil to isté čo, Hugo Cháves. Ten o Twitteri vyhlásil, že to nie je ani socialistický, ani kapitalistický nástroj. Závisí od toho, ako sa použije. 
Svet je stále rovnaký. Aj ľudia. Menia sa len nástroje v ich rukách. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite