Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .európa

Ukradli mi bicykel. Nebol úžasný, ale bol celkom dobrý. Za desaťtisíc a vyzeral dobre, takže sa na ňom nehanbil jazdiť ani môj štrnásťročný syn Kuba, ktorý len tak na niečo nesadne. Ukradli mi ho takmer za bieleho dňa, niekedy medzi ôsmou a pol desiatou večer, zo záhrady viladomu, kde Kuba s mamičkou býva.

Na okraji Prahy, okolo je pole, bývajú tam slušní, väčšinou aj dosť bohatí ľudia, jednoducho niečo, čo by ste nazvali dobrá štvrť. Urobil som malú chybu, nezamkol som ho k plotu, sused večer kosil trávnik, ale pretiahol som lanko zámky kolesami a rámom, aby sa na ňom nedalo odísť. Takže ten zlodej musel bicykel zobrať a buď zámku prestrihnúť, alebo bicykel jednoducho odniesť. Pred tým viladomom je dlhá cesta, tristo metrov široké pole, no jednoducho, dobrých päť minút musíte ísť, kým s tým bicyklom prídete niekam, kde vás nie je vidieť. Alebo musíte prísť autom a ten bicykel doň naložiť. A zase vás môžu vidieť desiatky ľudí, pretože v mnohých bytoch sa svietilo a niekto bol doma. Bicykel bol síce slušný, ale za viac ako tritisíc ho nepredáte. Keď uvážite, čo za trapas, vyšetrovanie a možno aj nejaký trestný čin za to hrozí... no, ja by som to jednoducho v živote neurobil.
Deň nato, ako som prišiel o bicykel, jednu z mála životných radostí - pretože jazdiť na ňom do práce popri Vltave, Národnom divadle a cez Malú Stranu radosť bola - som napísal veľmi tvrdý komentár. Jeden z najtvrdších za posledné roky. Bol o Veciach verejných, novej strane, ktorá môže mať aj vďaka populárnemu moderátorovi Radkovi Johnovi na svojom čele pokojne aj desať percent hlasov. A byť od mája po voľbách v novej českej vláde. Tá strana je celá trochu čudná, ale na písanie ma vybudili "občianske hliadky", ktoré John a jeho strana vyslali do pražských ulíc. V čiernych mundúroch, s Fabiami polepenými VV a nápismi hliadka, v reflexných vestách s nápismi VV vyzerajú takmer ako pražskí policajti. Sám som ich pred pár dňami stretol na Karlovom námestí, ktoré je vlastne takým veľkým parkom v samom srdci Prahy. A vydesil som sa.
Podobne, ako keby som stretol Národné gardy českých náckov, Maďarské gardy Jobbiku, alebo tie vaše slovenské, z neonacistickej partičky vodcu Kotlebu. Zatiaľ čo od takýchto strán to človek čaká, Johnove Veci verejné sa doteraz tvárili ako liberálna, protikorupčná, ale v podstate normálna strana. Strana, ktorá síce nemá bohvieaký program, ale s ktorou sa dá normálne rozprávať. Na plagáty si nedávala nijakých náckov v čiernych handrách, ale celkom pekné mladé blondínky, ktoré, keď sa VV dostanú do parlamentu, budú nepochybne ozdobou poslaneckých lavíc. "Občianske hliadky" VV od neonáckov prevzali aj agendu - vytesňovanie bezdomovcov, neprispôsobivých občanov a narkomanov, prípadne zadržovanie páchateľov drobných trestných činov - až do príchodu polície. Aby bolo jasné, termín "neprispôsobivý občan" je v poslednom čase synonymom označenia "cigáň", ktoré sa v Česku v slušnej spoločnosti nepoužíva. Nepoužívajú ho ani vodcovia českých neonacistov, pretože tí predsa, to dá rozum, sú tiež slušní ľudia.
Možno keby niekde popri dome, kde býva môj syn, išla práve hliadka VV, tak by som ešte dnes mal svoj bicykel. Ale neviem, ako vy, ja budem radšej o ten bicykel chudobnejší, len keď sa po českých uliciach nebudú promenádovať stranícke hliadky, ktoré budú dozerať na poriadok a slušné správanie. A budem radšej ďalej veriť v normálnu českú políciu. Hoci dobre viem, že tá mi môj bicykel rozhodne nenájde.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite