Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naši milí mimozemšťania

.časopis .európa

Trikrát o tom, ako pôsobia mimozemšťania. Ak vás navštívia na balkóne, nezľaknite sa ich. Len nevyzrádzajte štátne tajomstvo. Ale pozor, tajomstvá aj tak vychádzajú najavo. O tom by mali teraz uvažovať tí "mimozemšťania", ktorí spravili CAP-a záhradníkom.

Prezident ruskej Kalmyckej republiky Kieslan Iljužinov sa priznal, že ho v jeho byte, teda presnejšie na balkóne, navštívili mimozemšťania. A má vraj na to aj svedkov - šoféra, poradcu, ba dokonca jedného svojho ministra. "Čítal som knihu, pozeral televíziu a takmer som pritom zaspal. Vtom som začul, že ma ktosi volá." Volali ho mimozemšťania, podľa jeho slov boli v akejsi priesvitnej rúre. Stalo sa to v Moskve. Ak teda veríme Kieslanovi Iljužinovi, inak aj predsedovi Medzinárodnej šachovej federácie.
Zdá sa, že mu uverili aspoň niektorí poslanci ruskej Dumy. Andrej Lebedev, z Liberálnodemokratickej strany Ruska, sa napríklad obáva, že Iljužinov mohol pri priateľskom pokece s mimozemšťanmi prezradiť nejaké to štátne tajomstvo. Preto spolu s ďalšími poslancami napísal list prezidentovi Ruska Dmitrijovi Medvedevovi, že čudesné stretnutie tretieho druhu načim preskúmať. Bizarná epizódka, ba uprostred omnoho reálnejších problémov, ktoré ruská Duma rieši, priam milá. Iljužinov má možno po reputácii politika a ktovie, čo na to povedia kolegovia šachisti?

.patriarcha prehovoril
Niečo s mimozemšťanmi však má možno na staré kolená aj Helmut Kohl. Pri všetkej úcte k zásluhám "patriarchu nemeckej politiky" sa nemožno neusmiať nad jeho názorom, že peniaze, ktorými by Európa mala vykúpiť Grékov z problémov, sú dobrou investíciou. Euro je totiž podľa nemeckého exkancelára "zárukou mieru" pre kontinent zmietaný v minulosti vojnami. "Nechápem súčasnú debatu o Grécku. Nechápem ľudí, ktorí sa tvária, akoby s nimi Grécko nemalo nič spoločné," vyhlásil Helmut Kohl približne pred ôsmimi stovkami hostí, ktorí s ním oslavovali jeho osemdesiate narodeniny v Ludwigshafene. Medzi hosťami bola aj kancelárka Angela Merkel. V ďakovnom prejave ju menovite neuviedol, je však zrejmé, že jeho podpora Grécku je v podstate podporou Angele - politická zodpovednosť za ťahanie Grécka z kaše totiž padne na kancelárkinu hlavu aj napriek tomu, že Merkel v tejto situácii prejavila aspoň akú-takú mieru opatrnosti.
Treba Kohlove slová pripísať úctyhodnému veku? Azda skôr nutnosti držať imidž. Patriarcha nemeckej politiky nemôže v osemdesiatke odvrhnúť svoju povesť zjednotiteľa Európy. Problém je v tom, že táto cena za mier je privysoká, najmä ak ani nie je isté, či sa za ňu ten mier dá kúpiť. Grécka kríza je pravdepodobne len začiatok a predzvesť ďalších kríz, navyše, celý kontinent vidí neveľmi mierumilovnú reakciu časti Grékov na úsporné opatrenia, ktoré ich čakajú na druhom konci záchranného lana.

.ctihodný CAP pomáha
Pôsobenie mimozemšťanov je však veľmi široké. Čím iným ako zásahom vesmírnych síl sa dajú vysvetliť skutočnosti, na ktoré upozorňuje mimovládna organizácia Farmsubsidy.org? Táto mimovládka sa špecializuje na zverejňovanie príjemcov poľnohospodárskych dotácií od Európskej únie. V rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky, známej aj pod milou skratkou CAP, bolo minulý rok prerozdelených 55 miliárd eur pomoci. Na stránke Farmsubsidy sa dá vyhľadať, komu peniaze vyplatili, pekne podľa jednotlivých krajín. Áno, je medzi nimi aj Slovensko, ale slávu si tentoraz vyslúžil iný služobne mladý člen EÚ - Bulharsko. Najväčším individuálnym príjemcom poľnohospodárskych dotácií sa tam totiž stala istá Galina Dimitrova Peičeva-Miteva, 27-ročná dcéra Dimitara Peičeva bývalého viceministra poľnohospodárstva. Galina Dimitrova je majiteľkou viacerých firiem, v ktorých figurujú aj jej rodičia, podľa údajov, ktoré citoval Euobserver.com, pomoc však prevzala ako jednotlivec. A bola to poriadna pomoc: 700-tisíc eur. K ďalším podivuhodným príjemcom finančnej podpory CAP patrí švédsky krúžok akordeonistov, holandský amatérsky futbalový klub, dvaja vyše storoční švédski občania a jedno 14-ročné dieťa - tiež švédske.
Ctihodný CAP, ktorý sedí takmer na polovici rozpočtu Európskej únie, zrejme podľahol našepkávaniu z vesmíru, lebo už načisto nevie, čo všetko ako záhradník vlastne spravuje a podporuje. Horšie je, že niektorí mimozemšťania na Zemi sa stále nazdávajú, že CAP by mal záhradníčiť ďalej.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite