Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Viete, čo si vlani v celonárodnej televíznej ankete vybrali bratia Česi ako "knihu svojho srdca"? Neuhádnete, ani ja som neuhádla, hoci som ten záverečný televízny súboj sledovala na vlastné oči.

Vybrali si Saturnina od Jirotku. Babička skončila druhá, Harry Potter piaty, Dan Brown sa do top dvanástky ani nedostal, zato sa tam prebojoval aktuálny upírsky kinohit natočený podľa bestselleru Súmrak. Podstatnejší ako samotný výsledný rebríček je však dojem, ktorý mi v pamäti hlboko utkvel, teda že Česká televízia a celá česká spoločnosť tým projektom takmer rok intenzívne žila a každý čo len trochu významnejší Čech sa v nej o svojich obľúbených knihách s láskou vyjadroval. A nikto z nich nezabudol na domácich autorov. Keby som bola priemerný nečítajúci Čech, zostal by vo mne hrejivý pocit lokálpatriotizmu, že patrím k takému vzdelanému a kultúrnemu národu.
Slovenská televízia zvolila evidentne inú stratégiu, i keď samotná forma je rovnaká. Takmer utajený projekt (pred prvým večerom len diétne inzerovaný v upútavkách a v iných médiách, na portáloch mediálnych partnerov SRo a Aktuality.sk, sa nedopátrate žiadnej zmienky, že tu beží nejaká celonárodná anketa) strčila STV na druhý program do nerovného súboja s Let´s Dance  a začiatok vysielania operatívne odsunula takmer o hodinu pre tenisový turnaj. Poviete si, že menšinový divák je na také zaobchádzanie zvyknutý a svoj program si nájde a aj si naň rád počká? Nuž hej, lenže to predsa nie je program pre menšinového diváka a už vôbec nie pre náruživého čitateľa. Ako avizuje stránka STV, ide o "kultúrno-vzdelávací projekt, ktorý prispieva k zvýšeniu záujmu o literatúru..." Ide teda o program pre masy, ktoré čítajú málo alebo nečítajú vôbec.
Prvý kultúrno-vzdelávací zásah sa teda príliš nepodaril, uvidíme, ako bude projekt pokračovať. Finále je naplánované na 7. novembra, hádam v tom čase nepobeží žiadna Superstar ani žiadny dôležitejší športový prenos. A tiež dúfam, že do prvej dvanástky sa dostanú aj knihy, pri ktorých ma aspoň nebude oblievať hanba, k akému národu to patrím.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite