Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Enemy

.rudolf Zajac .časopis

„Kto stojí na chodníku, nebuduje republiku. Kto nejde s nami, ide proti nám“. Heslá z čias triedneho boja a boja proti imperializmu, kachličkovania kúpeľní a výletov vyvolených na Maltu, hradených zo štipendia.

Celá ideológia tej doby bola postavená na nepriateľstve voči slobodnému svetu a a klamstve voči vlastným občanom. Enemy, nepriateľ, bol nevyhnutný. Momentálne tiež – na Slovensku je to každý, kto nezdieľa názory najsilnejšej strany. Bez neho nevie Robert Fico existovať.
Funguje to jednoducho. Najprv si premiér vytvorí nepriateľa, potom proti nemu zvádza ľúte boje, a potom v nich zvíťazí. Napríklad v zdravotníctve. Úhlavným nepriateľom sa preňho stala reforma, ktorú sme konečne po dlhých rokoch začali. Každá jej časť, každá jej myšlienka musela byť porazená. Pamätám si, ako vykrikoval o nehoráznych vysokých úhradách v záchrannej službe. Keď vybuchli Nováky, stíchol, aby nakoniec rozdával záchranárom hodinky. Alebo Veriteľ. Nádherný nepriateľ, ale iba dovtedy, kým sa neukázalo, že to bolo ako v rádiu Jerevan. Podvádzalo sa tam síce veľa, nie však za Zajaca, ale po ňom, za vlády Smeru... 
A potom súkromné zdravotné poisťovne – to bol vlajkový nepriateľ. Zákazom zisku si Fico vykoledoval malér na úrovni desiatok miliárd, keďže reálne hrozí, že štát prehrá arbitráže. Lenže podľa neho vojnu vyhral. A v bojových aktivitách prestal až v momente, keď sa X okolo zdravotných poisťovní začali motať Chrenek či Široký. 
Pravica je tiež veľmi obľúbený nepriateľ. Určite je v područí Američanov, a tí sú odjakživa imperialisti. Navyše, kríza vzikla ich vinou, a kríza je predsa tá nepriateľka, ktorá bráni budovať sociálny štát aj diaľnice. 
Asi preto je sociálny štát iba fatamorgána. Vlastné nezmysly v zákone o sociálnych službách mala najsociálnejšia ministerka odstrániť, namiesto toho potrebnú novelu stiahla z parlamentu. Asi preto, že by ju podporila aj opozícia. Budovanie diaľnic pripomína sľuby o ružových zajtrajškoch, ktoré sme počúvali 40 rokov. Keď sa ružové zajtrajšky nedostavovali, našli si komunisti nepriateľa. Fico má vlohy pre takýto politický marketing, ktorý mu zatiaľ zabezpečuje silné postavenie. A pritom neprekáža, že vlohy nemajú jeho ministri. To, čo predvádzal Vážny ako reakciu na kritiku predražených PPP projektov, jeho reči o plotoch a rezerváciách, sa podobalo na prednášky politrukov, ktoré som zažil na západnej hranici ČSSR v sedemdesiatych rokoch.
Záhoráci často hovoria „ enem my“. To je podstata Ficovho chápania moci. Enemy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite