Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrat osemdesiatych

.tomáš Gális .časopis .kauza

„Volby jsou příliš vážná věc, než aby mohly být přenechány politikům.“ Tak znie motto volebného denníka českého serveru aktualne.cz. Ani tento rok české strany nenechali nič na náhodu a oslovili umelcov.

Zdá sa však, že ich podpora už potenciálnych voličov neoslovuje tak ako v minulosti. Myslí si to aspoň Daniel Köppl z týždenníka Marketing & Media, ktorý pre Lidové noviny povedal, že podpora umelcov mala zmysel v deväťdesiatych rokoch, keď sa ľudia ešte chodili na osobnosti pozerať. 
Azda najvýstižnejším príkladom bolo vystúpenie speváčky Lucie Bílej na podporu vtedajšieho predsedu ODS Václava Klausa na Staromestskom námestí v Prahe  v roku 1998. Vystúpenie nebolo súčasťou predvolebnej kampane, ale iniciatívou speváčky, ktorá súcitila s „pánom profesorom“, na ktorého jeho spolustraníci spáchali „sarajevský atentát“. Dnes je podobná akcia už asi nepredstaviteľná. 
To však neznamená, že by vzťah politikov k umelcom (a naopak) výrazne ochladol. Pre Schwarzenbergovu stranu TOP 09 hrá undergroundová skupina Garage. Komunisti zrejme už vystriedali herečku Jiřinu Švorcovú a hudobné duo Eva a Vašek a tohto roku stavili na slovenskú speváčku Janu Kocianovú a (vraj tiež) speváka Martina Maxu. ODS sa po tom, ako stranu opustil jej zakladateľ, a ešte viac potom, ako stranu postihlo množstvo škandálov, musí uspokojiť s menej známymi tvárami. 
„Otvorených priaznivcov máme medzi umelcami málo. Väčšina ľudí z kultúry stále považuje sociálnu demokraciu za nejaké zlo spojené so socializmom pred rokom 1989,“ povedal nedávno pre časopis Týden sociálnodemokratický ostravský primátor Petr Kajnar. Účasť umelcov na kampani ČSSD však vyzerá inak. Bývalý premiér a predseda strany Jiří Paroubek obchádza republiku, podobne ako slovenský premiér Fico, s „bavičom“ a hercom Jiřím Krampolom. Strana angažovala aj speváka Pavla Vítka, senzusoidné trio Maxim Turbulenc či muzikálovú hviezdu Kateřinu Brožovú. (Tá dokonca mala kandidovať za ČSSD v minuloročných krajských voľbách.) 
Najväčšiu pozornosť však strana vzbudila angažovaním umelcov, ktorí svoj vrchol zažili v osemdesiatych rokoch. Slovenský Elán, nemeckí Scorpions či domáci diskotékoví králi Petr Kotvald, Standa Hložek či Michal David nútia komentátorov používať slovné spojenia ako „volebná kampaň à la Gustáv Husák“.
Socdemáci zaujali ešte pred oficiálnym začiatkom kampane, keď sa na záver svojej programovej konferencie pokúsili odspievať s Michalom Davidom majstrovu pesničku (inak, napísanú pre majstrov sveta v hokeji) Správnej tým. Playback zlyhal a trápna nahrávka pobavila celý národ. Ako napísal v Lidových novinách Ondřej Štindl: „Suverén pajzlov zdieľa pódium s budúcim suverénom politiky... Ten výjav bol dokonalou ilustráciou toho, ako nie práve málo ľudí tú stranu vníma a čo od nej čaká v prípade volebného víťazstva, ktoré považujú prakticky za neodvratné. Návrat osemdesiatych rokov alebo aspoň nejakých ich dôležitých rysov.“  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite