Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Vlastenectvo trochu inak
Tak nám prijali vlastenecký zákon. Síce v miernejšej podobe, ale predsa. Slota, ktorému premiér Fico prebral agendu, sa síce chvíľu vzpieral, ale nakoniec, vlastne ako vždy, sklopil uši. 
Robert Fico zobral iniciatívu do svojich rúk v posledný deň pred ostatnou riadnou schôdzou Národnej rady. Bez predchádzajúcich konzultácií so Slovenskou národnou stranou premiér navrhol znovelizovať zákon o štátnych symboloch. (Za vládu ho však formálne predložil minister školstva Ján Mikolaj.) Predseda SNS Ján Slota v tej súvislosti povedal: „Skutočne sa na to pozerám s veľmi veľkou nechuťou, keď nejakí internacionalisti si zrazu zmysleli, že chcú zo seba robiť veľkých národniarov, zdá sa mi to trošku farizejské a pokrytecké.“  
Na druhý deň, ako novelu schválila vláda, ju odhlasoval osemdesiatimi hlasmi v skrátenom legislatívnom konaní aj parlament. Školy tak budú hrať hymnu povinne dvakrát do roka a namiesto plátenných zástav budú v triedach plagáty s vyobrazením zástavy, textom hymny a preambuly Ústavy. Hoci SNS na niekoľko hodín zablokovala rokovanie parlamentu, nakoniec za zákon hlasovala aj ona. Za jej vlastenecký zákon, ktorý parlamentu na opätovné prerokovanie vrátil prezident Gašparovič, napokon hlasovalo len 29 poslancov. Prečo Slota ustúpil Ficovi, vysvetlil krátko po hlasovaní: „Musíme pozerať, keby náhodou bola dvojkoalícia, aby to nebol nejaký problém.“ 
Ešte pred hlasovaním sa pred budovou NR SR stretli odporcovia vlasteneckého zákona. Oproti marcovému protestu však prišlo výrazne menej ľudí. Organizátor protestu Robert Mihály to vysvetlil tým, že stratili vieru v odvrátenie prijatia zákona: „Veľký vplyv malo pondelkové vyhlásenie premiéra. Mnohí už považovali za jasné, že zákon prejde. Podobne sa vyjadril aj minister školstva Ján Mikolaj.“ 
Hoci novela zákona o štátnych symboloch je miernejšia ako esenesácky zákon na podporu vlastenectva, dotýka sa napríklad aj súkromných a cirkevných škôl (návrh SNS sa týkal len štátnych škôl). Problémom zostáva aj spôsob, akým táto vláda využíva inštitút skráteného legislatívneho konania, ktorý je podľa zákona možný len „za mimoriadnych okolností, keď môže prísť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti, alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody“. A napokon, nejasný zostáva aj zmysel celej novely. 
.tg
Nové rozhodnutie
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety nemá byť iba odbornou vysokou školou, ale bude vysokou školou bez zaradenia. Také odporučenie vydala Akreditačná komisia. Podľa predsedu Akreditačnej komisie Ľubora Fišeru škola odstránila nedostatky, a tak sa na podnet ministra komisia školou opäť zaoberala. Škola však mala ambície stať sa prvou súkromnou univerzitou.
.eč, SITA
Zóna DČ
Vláda pokračuje vo svojej hlavnej agende: mystifikácii reality. Po tom, ako sa z pripravovanej zonácie Tatier aj s prispením opozície stala predvolebná téma, podpredseda vlády Dušan Čaplovič si pozval na kávu vedcov zo SAV a tvrdil, že sa postaví na ich stranu. Podpredsedovi vlády však nik neoznámil, že kompetencie v tejto veci nemá. Alebo lepšie, on to veľmi dobre vie. 
.mg
STV vyhrala
Slovenská televízia nemusí platiť Štúdiu Beta za vypovedanie zmlúv z rokov 1997 a 1998. Ako informovala ČTK, rozhodol o tom odvolací Krajský súd v Bratislave. Celková suma spolu s odškodným bola 55 miliónov eur. Zmluvu kedysi uzavrel Igor Kubiš s Milanom Sedláčkom. Vypovedal ju Milan Materák. Spor roky ohrozoval finančnú situáciu STV, ktorej hrozil totálny kolaps.
.eč
Slnká v sieti
Slovenská filmová a televízna akadémia udelila svoje filmové ceny Slnko v sieti za vlaňajší rok. Najlepším celovečerným filmom sa stal Pokoj v duši režiséra Vlada Balka a najlepším dokumentom za posledné dva roky boli Slepé lásky režiséra Juraja Lehotského. Tento film získal aj ceny za najlepšiu réžiu, scenár, strih a zvuk. Kategória dokumentov bola opäť mimoriadne silná.
.eč
Optimistickí manažéri
Podľa Indexu podnikateľského očakávania, ktorý robí spoločnosť Deloitte Slovakia, očakáva zlepšenie slovenskej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch necelých 47 percent slovenských manažérov. Ich optimizmus sa zvýšil, pretože na konci roka 2009 v zlepšenie dúfalo iba 36 percent. S poklesom nezamestnanosti však podnikatelia výrazne nepočítajú. Jej nárast očakáva iba dvadsať percent manažérov, zatiaľ čo 33 percent ráta ešte s jej miernym poklesom. 
.jr
Robert Halák /
Ružinovský odchovanec, ktorý chytá v bráne za Montreal, bol označený za najlepšieho hráča play off, keď pomohol svojmu tímu vyhrať súboj s favorizovaným Washington Capitals. Zo špičkového výkonu Haláka sa netešili len Canadiens, ale aj slovenskí hokejoví fanúšikovia.
Viera Petríková/
Ministerka spravedlivosti mala mať prejav na konferencii  HYPERLINK "http://www.sme.sk/storm/itextg.asp?idh=6127937&ids=1"OSN o kriminalite v brazílskom meste Salvador da Bahía. Namiesto nej ho musel prečítať náš veľvyslanec. Petríková, ktorá bola v Brazílii so Štefanom Harabinom, vraj dostala kŕče. Dúfajme, že je už lepšie. 
Goooly/
Organizačný výbor hokejových majstrovstiev sveta, ktoré sa uskutočnia o rok na Slovensku, predstavil druhú, vraj už definitívnu verziu maskota majstrovstiev. Komisia vybrala zo 14 500 návrhov aj meno: vlk s hokejkou sa bude volať Goooly. Goooľame očami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite