Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Obama píše Abbásovi
Americká administratíva sa zatiaľ nemôže pochváliť mimoriadnymi úspechmi v zahraničnej politike. Dvorenie Iránu nezaberá, mäkký postup voči Sýrii tiež nie, Rusko už stihlo zistiť, že priority Washingtonu sú niekde celkom inde, a to je pre tú časť jeho vedenia, ktorú neopustili veľmocenské ambície, fajn. Obama sa totiž nespráva ako líder silnej veľmoci. Nuž, zrejme chce zanechať skôr odkaz mierotvorcu.
K tomu odkazu by mu mohol pomôcť mierový proces na Blízkom východe, ak by, pravdaže, reálne prebiehal. A tak americký prezident presviedča, apeluje, sľubuje. Najnovšie podľa správ britského Guardianu sľúbil Mahmúdovi Abbásovi, prezidentovi Palestínskej samosprávy, že ak sa odhodlá na rokovania s Izraelom, Spojené štáty prevezmú rolu strážneho psa. A to konkrétne tak, že ak by sa niektorá strana dopustila narušenia mierového procesu, zasiahnu proti nej.
Na tejto iniciatíve je viac neveľmi poctivých vecí. Najväčšmi však kole oči fakt, že takto pekne Obama ubezpečuje iba Abbása, a nie jeho potenciálneho partnera za rokovacím stolom, izraelského prezidenta Šimona Peresa. A tak je zrejmé, že ten, kto by mal údajne narušiť mierový proces, nie je Palestínska samospráva, ale ide o výstrahu smerom k Izraelu. S najväčšou pravdepodobnosťou by trestom za „narušenie“ bol obrat od proizraelskej politiky v OSN – Američania by tam prestali blokovať protiizraelské rezolúcie.
Ako revolučný zvrat v zahraničnej politike to však vyzerá len na prvý pohľad. Na ten druhý je jasné, že je to logické pokračovanie Obamovho prístupu k Blízkemu východu. Barack Hussein Obama možno pôsobí ako človek, ktorému leží na srdci osud Palestínčanov. Keby to však tak bolo, tak by práve nevykonával podobné iniciatívy, ktoré budúcich partnerov za rokovacím stolom zbytočne rozoštvávajú. Navyše mu taká iniciatíva nič mimoriadne u Abbása nevynesie, lebo Abbás už niekoľkokrát dal najavo, že pri rozhodovaní o tom, či na rokovania pristúpi, nehrá rolu názor Washingtonu, ale skôr postoj Ligy arabských štátov. Americký prezident je zrejme odhodlaný načisto demontovať obraz „zlej imperialistickej Ameriky“, a tým si posilniť svoj obraz mierotvorcu. Dobre, možno má v úmysle aj „očistiť Ameriku“ v očiach sveta. Ani jedno, ani druhé však nevyzerá ako dobrá, realistická motivácia zahraničnej politiky, a dopadnúť to môže len zle a ešte horšie. Pre Izrael, Palestínčanov aj USA.
.mg
Belgické búrky
Belgicko prežíva búrlivé obdobie. Dolná komora belgického parlamentu odsúhlasila zákon o zákaze zahaľovania tvárí na verejnosti – nehovorí však konkrétne o burke ani nikábe. Trestné je iba také zahaľovanie tváre, ktoré znemožňuje identifikáciu. Krajinu navyše po páde vlády čakajú predčasné voľby. A za rohom číha europredsedníctvo. Čo z toho je najväčší problém?
.mg 
Vyšetrovanie pokračuje
Podľa poľského premiéra Donalda Tuska sa vyšetrovanie leteckej katastrofy, pri ktorej zahynul poľský prezident, ešte povlečie. „Dnes môžeme s veľkou pravdepodobnosťou povedať, že príčinou havárie prezidentského špeciálu pri Smolensku nebola porucha stroja alebo výbuch na palube,“ povedal. Gazeta Wyborcza uviedla, že jednou z verzií vyšetrovateľov je aj zlyhanie na riadiacej veži. 
.tg
Výsmech zo Sarka
Francúzsko má nový škandál, spôsobila ho reklama na nový model Citroen C3. „Buďte ako madam Bruni a vezmite si menší francúzsky model,“ znie slogan, ktorý už pobúril Elyzejský palác. Nikto nepochybuje o tom, že prezident sa bude súdiť, napokon, v minulosti už vysúdil 55-tisíc libier od Ryanairu za slogan „S Ryanairom môže prísť na moju svadbu celá rodina.“

.jd
Cirkev proti Fidelovi
Havanský katolícky arcibiskup Jaime Ortega ostro kritizoval vládu bratov Castrovcov. Ich režim nazval stalinistickou byrokraciou, žiada okamžité prepustenie politických väzňov a spoločenské zmeny, o ktorých nevyhnutnosti je podľa neho presvedčená väčšina krajiny. Rozhovor, v ktorom kritizoval aj prezidenta Obamu za nezáujem o Kubu, vyšiel v denníku Palabra nueva.

.jd
Predaj smetia
Americká banka Goldman Sachs bola obvinená, že predávala klientom štruktúrované balíky akcií a zamlčovala, že sa na výbere akcií do balíkov podieľal aj jej hedžový fond, ktorý vzápätí stavil na ich znehodnotenie. Po krachu bubliny s nehnuteľnosťami sú všetky investície klientov prakticky bezcenné. Vyšetrovatelia nazvali konanie banky nemorálnym. Bankári hovoria o politicky motivovanom útoku a boja sa ďalšej regulácie.
.jr
Jiří Pernes/
Časť Čechov protestuje proti výberu šéfa Ústavu pre štúdium totalitných režimov. Jiří Pernes je vo zväzkoch ŠtB vedený ako kandidát tajnej spolupráce, navyše navštevoval Večernú univerzitu marxizmu-leninizmu. Senát teraz odporúčal previerku jeho bezúhonnosti.
Anders Fogh Rasmussen/
Podľa generálneho tajomníka NATO patria do tejto organizácie všetky štáty bývalej Juhoslávie. Toto vyhlásenie však Rasmussena nič nestojí, pretože ako prejav dobrej vôle si ho ocenia len tie krajiny, ktoré o členstvo v Aliancii stoja. Také Srbsko určite nie.
Bronislaw Komorowski/
Poľsko bude mať prezidentské voľby podľa všetkého v júni, už teraz však poznáme meno pravdepodobného víťaza. Je ním zastupujúci prezident Bronislaw Komorowski. Podľa prieskumov by získal 55 percent hlasov, pričom Jaroslaw Kaczynski, ak by kandidoval, len 32. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite