Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Novinárska cena

.redakcia .časopis .médiá

Predminulý týždeň sa v Bratislave šiestykrát odovzdávali novinárske ceny. Náš kolega Andrej Bán, ktorý je v týchto dňoch kdesi na pakistansko-afganskej hranici, získal tri. Novinári si tento rok rozdelili dvanásť regulárnych a tri špeciálne ceny.

 Andrej Bán získal ceny v kategórii Najlepšia reportáž v printových médiách (za článok Deti z fotografie), v kategórii Najlepšia novinárska fotografia (za sériu článkov Gruzínski utečenci z Abcházska), ako aj Cenu British Council za podporu medzikultúrneho dialógu (za článok Deti z fotografie a sériu Rómovia, ktorej spoluautorom bol Jozef Majchrák). 
Cenu za najlepšiu rozhlasovú reportáž získala Alena Taranová z Rádia Expres za sériu Detské domovy – továrne na bezdomovcov. Ako najlepšiu televíznu reportáž porotcovia vyhodnotili príspevok Andrey Paulínyovej z TV Markíza s názvom Novodobé otroctvo.  Za najlepší analyticko-investigatívny príspevok v elektronických médiách porota vyhlásila sériu Prezumpcia viny? od Róberta Adamca z TV Markíza.
Cenu za najlepší rozhovor v printových médiách získali Kristína Magdolenová a Jarmila Vaňová z Rómskej tlačovej agentúry, cenu za najlepší regionálne publikovaný príspevok Peter Martinák z týždenníka Trenčín, cenu za najlepší regionálne odvysielaný príspevok Vanda Tuchyňová z Rádia Regina Banská Bystrica. 
Cenu v kategórii Najlepší analyticko-investigatívny príspevok v printových médiách získal za sériu Sanitkový tender Gabriel Beer z Trendu, cenu v kategórii najlepší komentár a krátky publicistický príspevok v printových médiách získal Michal Havran ml. z  jetotak.sk za článok Zabite ich všetkých, Boh si svojich rozpozná. Najlepší karikaturista je podľa poroty Jozef „Danglár“ Gertli, ktorý získal cenu za sériu karikatúr v Pravde a Žurnáli, najlepšou blogerkou Janette Maziniová, ktorá získala cenu za sériu Rómovia – kultúra a mentalita, publikovanú na blog.sme.sk. 
Cenu Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska si rozdelili Katarína Ragáčová (SME) a Kristián Slovák (Trend) za články venované emisnej kauze. Cenu otvorenej spoločnosti si odnesli Róbert Adamec (za príspevok Géniovia alebo podvodníci odvysielaný na TV Markíza) jako aj Mária Miháliková a Zuzana Petková (za sériu Diplomy z Trenčianskej univerzity uverejnenú v Pravde. Cenu za najlepší rozhovor, besedu, diskusiu v elektronických médiách sa porota rozhodla neudeliť. 
Novinársku cenu od roku 2005 organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti. Kým do prvého ročníka prihlásili autori či ich čitatelia celkovo 479 príspevkov od 309 autorov, do šiesteho ročníka bolo prihlásených 887 príspevkov od 456 autorov. Oproti minulému roku je to síce mierny pokles, ale aj tak možno povedať, že súťaž sa už definitívne vyprofilovala ako najprestížnejšie novinárske ocenenie na Slovensku. A to aj napriek tomu, že, ako upozornil Tomáš Czwitkovics na medialne.sk či Rado Ondřejíček na humno.sk, novinárske ceny „už napríklad opakovane vyhrali príspevky s rómskou tematikou, ktorá je podstatnou súčasťou agendy Sorosovej nadácie“.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite