Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Pád tretej ríše je koprodukčný film o posledných dňoch Adolfa Hitlera. Zhodou okolností išiel minulý týždeň aj u nás, prekvapivo na Markíze, neprekvapivo neskoro v noci. Predsa len to nie je film pre peoplemetre.

 A pritom je to doslova filmový trhák pre reklamne najatraktívnejšie skupiny. Žiaľ, len na internete, a len jedna jeho scéna. Hitler (Bruno Ganz) sa v nej po informácii svojich generálov o postupe vojsk rozčúli a zúrivo na všetkých kričí. Po nemecky, s titulkami. Lenže v anglických titulkoch si, prekvapivo, prečítate, že Hitler sa hnevá, lebo bol zablokovaný na Xboxe, v inej verzii ho naštve svetový rekord Usaina Bolta, prípadne smrť Michaela Jacksona, alebo rieši prestupovú taktiku Arsena Wengera z Arsenalu Londýn. Niektoré paródie sú skutočne vtipné a videli ich doslova milióny ľudí. 
Aj Slovensko má svoju verziu od Rada Ondřejíčka na www.humno.sk. V nej sa Hitler dozvedá, že Desmod mu nepríde hrať na narodeniny. Odporúčam rýchlo si to pozrieť, lebo firme Constantin Film sa porušovanie ich autorských práv na film nepáči, a tak YouTube na ich žiadosť postupne všetky paródie sťahuje. 
Osobne som vždy na strane autorov a ich práv, v tomto prípade si myslím, že to nie je prezieravé správanie. Nech už sú tie verzie akékoľvek šialené a parazitujúce na cudzej práci, film to mohutne propaguje a podľa redaktora Guardianu Charlesa Arthura by z toho mohli vytĺcť aj slušné peniaze. Stačilo paródiám vytvoriť svoj vlastný kanál a predávať tam reklamu.
Ani ďalší „internetový mém“ sa neteší veľkej obľube a pochopeniu majiteľov a autorov originálov. Ide o tzv. „literal music video“ čiže „doslovné hudobné video“. Do oficiálnych videoklipov ľudia naspievajú text, v ktorom polopaticky opisujú, čo sa na obrazovke deje. Čím väčšie pózy a klišé, čím vážnejšie sa pôvodný interpret berie, tým je to smiešnejšie. A tým rýchlejšie to z internetu musí zmiznúť.
Je asi ťažké oddeliť, kde sa končí originálna paródia a kde sa začína len parazitovanie na práci niekoho iného. Ale lepšie je byť parodovaný ako zabudnutý, nie? Chuck Norris by o tom vedel rozprávať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite