Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ľudia už toho majú dosť

.časopis .týždeň doma

Rozhovor so starostom Plaveckého Štvrtka Ivanom Slezákom o spolužití s rómskou osadou.

.nelegálne stavby v rómskej osade v blízkosti plynovodu vznikajú už desaťročia. Prečo to chcete radikálne riešiť až teraz? 
Posledných desať, dvadsať rokov ich veľmi rýchlo pribúda. Určite každý rok postavia päť, šesť domov.
.kto?
Ľudia, ktorí prišli z okolia, kde urobili samosprávy to isté, čo chceme urobiť my. Týka sa to Malaciek, Pezinka a iných obcí.
.zbúrali tam nelegálne domy?
Nemuseli ich priamo zbúrať. Buď sa s tými, čo stavali v osade nelegálne domy, vyrovnali, alebo ich odškodnili, takže napokon odtiaľ odišli – a prisťahovali sa k nám. A potom, sú to nelegálne, neskolaudované stavby bez dokladov. Robilo sa to tak, že deťom, ktorým bol rodičovský dom už malý a stavali si svoj, pridelila samospráva popisné číslo rodičovského domu. V rozpore so zákonom...
.ako je to možné?

Asi to nikto nekontroloval, to sa dialo ešte za socializmu. Dnes máme v osade skupiny domov, ktoré majú to isté popisné číslo. Deti „si privlastnili“ popisné číslo rodičov. A dali im to aj do občianskeho preukazu.
.matrika to neoverovala?
Mala by... Ja som vo funkcii iba dva roky. Problém je, že časť tých domov stojí v ochrannom a bezpečnostnom pásme vysokotlakového plynovodu.
.čo hrozí? 
Pri narušení plynovodu aj explózia. Podľa energetického zákona v ochrannom a bezpečnostnom pásme nesmie byť žiadna stavba. Plynovod je tam asi päťdesiat rokov, domy sú mladšie.
.prečo si to nezabezpečia plynárne?
Nie sú za to zodpovedné, je to na nás ako na obci. Prevádzkovateľ plynovodov nás niekoľkokrát vyzval, aby sme odstránili nelegálne stavby
.čo vám zatiaľ bránilo to spraviť?
Ja sa pýtam, čo bránilo mojim predchodcom, aby zabránili nelegálnym stavbám. To by bolo jednoduchšie. Dnes už, žiaľ, stoja. Samozrejme, chce to postup v zmysle zákona. Vyzvali sme občanov, aby doplnili dokumentáciu, potrebnú na legalizáciu. Potrebné doklady však nemajú.
.komu patria tie pozemky?
Slovenskému pozemkovému fondu. Ten sa tvári, že o tom nevie. Poslali sme im listy. A keď je vlastníkom štát, je to všetkých a nikoho. Keby to bolo na vašom pozemku, zoberiete krompáč a zbúrate to. Tu však býva  päťsto, šesťsto ľudí, čo s tým?
.neviete presne, koľko tam žije ľudí?
Vieme, koľko ich je prihlásených na trvalý pobyt – asi päťsto. Ale ak tam niekto príde „na návštevu“  a ostane tam tri, štyri roky bez toho, aby sa prihlásil na trvalý pobyt, čo s tým? Zistili sme, že ani tí, čo si tam postavili domy, nemajú u nás trvalý pobyt. Je to komplex problémov. Občania sa preto v petícii nedávno obrátili na vicepremiéra Čaploviča. Hromadia sa tam odpadky, sú tam dlhy za vodu v prepočte 300-tisíc korún, v obci napádajú starších občanov, decká cestou zo školy ničia smetné nádoby, vykrádajú poštové schránky. V obchode musia mať SBS. 
.chcete, aby šli Rómovia z vašej obce preč?
Nechcem to tak povedať. Mne ide o to, aby zmizli nelegálne stavby.
.ale kam tí ľudia pôjdu bývať?

To je možno otázka na štát. Ak je tu niekto načierno, nemusím a nebudem sa o neho starať.  
.keby sa ponúkol vodca Slovenskej Pospolitosti  Kotleba, že sem prídu demonštrovať, privítate ich?
Určite by som nebol rád. Nechcem nič iné, len aby bol dodržaný zákon. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite