Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Belgické trapasy
Belgicko je pre svoju slabú súdržnosť krajinou-nekrajinou, a teraz má aj nevládnu vládu. Vlastne už neexistujúcu, pretože tá, ktorá tu päť mesiacov ako-tak fungovala, v piatok minulý týždeň padla. Za vládou ako takou by občanom nemuselo byť smutno. Jej pád je však iba dôsledkom hlbokej krízy, ktorá dávno nahlodáva vnútro Belgicka.
Premiérom, ktorý svoju rezignáciu odovzdal do rúk belgického kráľa, je ten istý Yves Leterme, ktorý bol ešte v roku 2007 prichytený pri trápnej neznalosti belgickej hymny (keď ho o jej zaspievanie požiadali novinári, vynašiel sa a zaspieval francúzsku Marseillase). Ten istý Yves Leterme, ktorý verejne vyhlásil, že Valónov a Flámov, teda dva národy obývajúce Belgicko, spája akurát tak kráľ, futbal a možno niektoré značky piva. A ten istý Yves Leterme, ktorý vyhlásil, že Valóni sú intelektuálne neschopní a preto sa nechcú učiť holandčinu - reč, ktorou hovoria Flámi...
Pád vlády sa však nedá pripísať Letermovým trapasom. Už jej vytvorenie bolo trápne - po voľbách v roku 2007 sa formovala celých deväť mesiacov. (Yves Leterme ju teraz viedol päť mesiacov - odkedy na miesto europrezidenta odišiel jej predchádzajúci premiér Herman van Rompuy.) Vládnuť krajine tak fatálne rozdelenej, ako je Belgicko, sa totiž nedá. Vytvoriť koalíciu, a potom ju ešte aj udržať, prakticky nejde, keď sa stráca vôľa udržať samotnú krajinu pohromade. Rozpad hrozí Belgicku už dávno, pretože je to politicky vytvorené územie, kde spolu s ťažkosťami nažívajú francúzski hovoriaci Valóni a holandsky hovoriaci Flámi (spolu s maličkou nemecky hovoriacou menšinou na východe). Flámi sú presvedčení, že na Valónov ekonomicky doplácajú, navyše ich mrzí, že Brusel je takmer úplne frankofónny.
Brusel bol poslednou kvapkou aj v najnovšom spore - keď sa Flámi a Valóni nedohodli na rozdelení jedného jeho flámsko-valónskeho predmestia, z vlády odišla flámska liberálna strana Open VLD. Mimochodom, Brusel je treťou enklávou Belgicka (prvou je Valónsko, druhou Flámsko). Predovšetkým je však hlavným mestom EÚ. Tá by sa asi cítila nesmierne trápne, keby sa krajina, v ktorej sídli jej metropola, rozdelila, hoci aj mierumilovne. Niekto by si taký rozpad mohol vysvetliť ako zlé znamenie pre osud Únie.
Takto však bude trápne, ak prevezme Belgicko bez funkčnej vlády predsedníctvo Únie. Stať sa to má už prvého júla - to aby si Belgičania švihli.
.mg

Lebo medveď

Seriál South Park má zase problém. V 200. časti seriálu, kde vystupovali zakladatelia náboženstiev, tvorcovia zobrazili proroka Mohameda v kostýme medveďa. Na stránke americkej moslimskej skupiny Revolution Muslim sa potom objavila veta "Musíme varovať autorov Matta a Treya, že to, čo robia, je hlúpe, a za vysielanie tejto relácie môžu dopadnúť ako Theo van Gogh."
.tg

Pomoc!

Grécky premiér Jorgos Papandreu informoval, že jeho krajina požiadala o aktiváciu mechanizmu finančnej pomoci Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Ešte pred oficiálnym vyhlásením gréckeho premiéra euro posilnilo z jednoročného minima takmer 1,32 dolára za euro na 1,333 dolára za euro. Riziková prirážka na grécke dlhopisy, rovnako ako výnos gréckych dlhopisov, klesli.
.tg

Netanjahu pod tlakom

Izraelský premiér sa snaží čeliť medzinárodnému tlaku, obnoviť mierové rozhovory a získať podporu Washingtonu. Navrhuje preto dočasné hranie palestínskeho štátu, dohodu o štatúte Jeruzalema a od USA žiada tvrdší postup proti Iránu a Sýrii, ktoré podporujú Hamas. Pre Američanov je však témou číslo jeden zastavenie výstavby na sporných územiach.
.jd

Pápež na Malte

Benedikt XVI. si na Malte pripomenul 1 950. výročie stroskotania apoštola Pavla. Medzi najsilnejšie momenty patrilo stretnutie s obeťami sexuálneho zneužívania. Pápež ocenil pro-life smerovanie Malty a vyzval na solidaritu s africkými utečencami. Prejavom o vojne laicizmu proti cirkvi prekvapil prezident George Abela. O piatich rokoch Benedikta na pápežskom stolci viac na str. xx.  
.ig

Reformátor Obama

Barack Obama, povzbudený schválenou reformou zdravotníctva, ide reformovať aj finančný sektor. Reformovať znamená v jeho ponímaní regulovať. Plánuje zaviesť prísnejšiu kontrolu podnikania bánk na devízových trhoch a pri obchodovaní s derivátmi. Lepšie je, že chce, aby sa banky podieľali na svojej záchrane a nespoliehali sa vždy na štát. Banky sa bránia, že prílišná regulácia ich podnikania poškodí v konečnom dôsledku klientov.
.jr


Kurmanbek Bakijev/
Zvrhnutý kirgizský prezident je v Minsku a neplánuje sa vrátiť k moci. Na tlačovke za príčinu svojho núteného odchodu z úradu označil hnev Rusov: vraj ich popudil, keď povolil Američanom udržať si leteckú základňu v Kirgizsku.

Viktor Orbán/
Meno nového maďarského premiéra pozná už celý svet. Otázkou, ktorú po uzávierke .týždňa riešili maďarskí voliči, bolo, či mu dajú k mandátu vládnuť aj ústavnú väčšinu.  Bez ohľadu na to, či Fidesz získal 258 mandátov, Maďarsko čakajú veľké zmeny.

Miloslav Vlček/
K funkcii predsedu parlamentu sa tento politik českej sociálnej demokracie dostal náhodou, čo zrejme neplatí o milióne, ktorým v hotovosti splatil dlh svojmu asistentovi. Stálo ho to funkciu aj miesto na kandidátke. Nuž, Paroubek chce vládnuť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite