Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Čo odhalila sopka
To, aká krehká je naša mobilná civilizácia a na ňu naviazaná ekonomika, ukázali udalosti, ktoré v Európe spustila oživená islandská sopka Eyjafjallajökul. Tento vulkán spôsobil za niekoľko dní úplný chaos v leteckej doprave. Oblak sopečného popola sa zo vzdialeného Islandu presunul nad väčšinu európskych štátov a spustil paniku. Keďže sopečný popol ohrozuje motory a konštrukciu lietadiel, aerolinky spustili šnúru rušenia letov a štáty uzatvárali svoje vzdušné priestory. Tisícky pasažierov ostalo uviaznutých na letiskách a letiskových hoteloch. Iní sa pokúšali dostať do cieľa cesty vlakmi alebo autobusmi.
Dôsledky zrušenia letov však nepostihli iba cestujúcich. Niektoré priemyselné podniky v automobilizme začali hlásiť zastavenie výroby, lebo im neprišli, teda neprileteli diely. Naopak, hotely pri letiskách sa tešili záujmu zúfalých cestujúcich. Aerolinkám vinou výpadku letov hrozia miliónové straty.
Vplyvu činnej sopky neostalo ušetrené ani Slovensko. Medzinárodné linky boli zrušené, letisko M.R. Štefánika v Bratislave strácalo tisícky eur každý deň pre výpadok letiskových poplatkov. Cestovné kancelárie museli riešiť situáciu stoviek uviaznutých klientov. Z priemyselných podnikov, ako galantský Samsung a nitrianske Sony, hlásili výpadky výroby pre zlyhanie logistiky. Slovenská pošta nemohla doručovať niektoré zásielky. Niektoré reštaurácie a obchodné domy nedostali čerstvé morské ryby a nedoleteli ani živé kvety či bylinky.
Čo ešte odhalila chrliaca sopka? Neschopnosť EÚ  koordinovať kroky a reagovať na krízové situácie. Svedčí o tom fakt, že európske krajiny sa nedokázali dohodnúť ani na koordinovaní otvárania a zatvárania svojich vzdušných priestorov. Každá to robila samostatne. Nečudo, že Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu obviňuje európske vlády, že nechali vzdušný priestor zatvorený pridlho bez ohľadu na skutočnú realitu  a žiada ich o kompenzácie pre letecké spoločnosti.
Sopka však mala aj jeden pozitívny účinok. Vyradením leteckej dopravy na pár dní zabezpečila čistejší vzduch na Európou.
I keď po šiestich dňoch sa erupcie islandskej sopky ustálili, odborníci nevylučujú, že sa výbuchy môžu opakovať. Navyše Island má v zálohe ešte jednu nebezpečnú sopku - Katla.
.jr

Vyhostený

Údajný terorista Mustafa Labsi je už v Alžírsku. Slovenské úrady sa ho rozhodli vyhostiť aj napriek stanovisku Európskeho súdu pre ľudské práva. Ten upozorňoval, že Alžírčana nemôžeme vyhostiť dovtedy, kým vo veci jeho azylu nerozhodne Ústavný súd. Podľa predstaviteľov nášho ministerstva vnútra však nad tým stanoviskom prevážilo právo občanov na bezpečnosť.  
.jm

Akademici a zonácia

Návrh zonácie TANAP a proces jeho prípravy v gescii ministerstva životného prostredia podľa Snemu Slovenskej akadémie vied nerešpektuje hodnotu tatranskej prírody. V tomto duchu poslala SAV svoje stanovisko vláde a ministerstvu. Podľa akademikov by mal nový návrh zonácie vzniknúť na základe vedeckých podkladov a diskusií s vedeckými inštitúciami a odborníkmi.
.eč, .sita

Víťazstvá A. Bána

V súťaži Novinárska cena 2009, ktorú organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti, získal .týždeň dve hlavné ceny. O obidve sa zaslúžil Andrej Bán. Zvíťazil v kategórii Najlepšia novinárska fotografia vďaka svojej sérii o gruzínskych utečencoch z Abcházska. Najlepšou reportážou bol jeho článok Deti z fotografie. Andrej Bán spolu s Jozefom Majchrákom získali aj cenu British Council.
.eč

Nahrávka nebude

Úrad vlády nebude musieť sprístupniť zvukový záznam z prvého rokovania kabinetu premiéra Roberta Fica. Rozhodol o tom Najvyšší súd. O nahrávku žiadal Ondrej Dostál v zmysle práva na informácie, podľa Najvyššieho súdu však záznam informáciou nie je. Dostál si chcel overiť podozrenie, že vláda po svojom nástupe k moci odvolala ministerských štátnych tajomníkov v rozpore so zákonom.
.tg

Nechcú platiť

Solidarita štátov eurozóny s krachujúcim Gréckom má svoje limity. Myslia si to aj podnikatelia na Slovensku, združení v Republikovej únii zamestnávateľov. Tvrdia, že pomôcť Grécku, ktoré si žilo nad pomery, sumou 300 miliónov eur nie je dobrý nápad. Jednak by si Slovensko na tú pomoc muselo požičať a zamestnávatelia by si vedeli predstaviť, že by sa tie peniaze vhodnejšie použili doma, napríklad v zdravotníctve či na znižovanie dlhu.
.jr

Štefan Nižňanský/ 
Bude bohatší o vyše 12-tisíc eur, ktoré mu ako odmenu za dobre vykonanú prácu v roku 2009 schválila Rada STV. Ktovie či by mu to odsúhlasili aj koncesionári verejnoprávnej televízie, teda najmä tí, ktorí nie sú členmi fanklubu skupiny Drišľak.

Milan Ftáčnik/
Starosta Petržalky ohlásil kandidatúru na post primátora Bratislavy. Hlavné mesto vraj potrebuje zmenu, pretože sa v ňom rozhoduje za zatvorenými dverami a za chrbtami občanov. Ftáčnik sa chce uchádzať o podporu Smeru, ale hovorí, že dokáže komunikovať aj s pravicou.

Peter Batthyány/
Herec Peter Batthyány sa objavil v predvolebnej kampani strany Smer. Dodal však, že na mítingoch sa nebude objavovať on ako Peter Batthyány, ale ako teta Márgit zo seriálu Mafstory. "Ako Peter Batthyány nejdem určite pre nikoho robiť kampaň!" Veď preto.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite