Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podsvetie a záhrobie

.zuzana Mojžišová .časopis .film

V biblickej prorockej knihe Izaiáš je napísané: "Spravil som to silou svojej ruky a svojou múdrosťou, lebo som rozumný. Odstránil som hranice národov a ich zásoby som vyplienil, ako mocnár zvrhol som tých, čo sedia na tróne."

Ten citát sa nesmierne, hoci trochu bezbožne, hodí k niečomu, čo pochádza z celkom iného súdka. Ku kriminálnemu filmu.
"Nemám v láske ľudí, ktorí berú moje filmy príliš vážne. Som nadmiernu seriózny, pokiaľ ide o nakrúcanie, a cítim zodpovednosť vždy, keď sa chopím kamery, ale to je moja úloha.  Obecenstvo so mnou musí lietať, vzniesť sa tam, kam ho vedú predstavy. Film, platí to pre všetky dobré filmy, má korene v realizme, ale nesmiete pri tom ignorovať poéziu, fikciu, príbeh. Film je abstraktný, nie presne definovaný. Je to sen," hovorí Jacques Audiard, režisér francúzsko-talianskej snímky Prorok (2009), ktorá žne na festivaloch jednu cenu za druhou, boduje u kritiky aj obecenstva.
Väznica - vesmír uzavretý sám do seba a zároveň mnohými kanálmi prepojený s vonkajškom. Prorok je takmer výlučne situovaný do jej priestorov, do ciel a chodieb prerušovaných nespočetnými mrežami, oddeľujúcimi odsúdených od neodsúdených (ale nie vinných od nevinných), spolupracujúcich od odolávajúcich, Korzičanov od arabských mafiánov, svetlých od tmavých... Prorok je kriminálka, väzenský film a tiež príbeh o vzťahoch, najmä v hraničných situáciách, a osobná dráma hlavného hrdinu. Je krutým rozprávaním o špirálach, po ktorých sa rozkrúca zlo a zločin, o basistickej hierarchii a lojálnosti, o sile mamonu, strachu, ale aj sile rozumu, vzdelania, priateľstva a jednotlivca. A má i svoju skvele spracovanú mystickú, prorockú rovinu, jemne duchársku, keď sa niekto z onoho sveta objaví vo svete tomto. Prehovára o vážnych, niekedy až tragických veciach, je aj dramatický a akčný a často aj -  tak trochu tarantinovsky - štipľavo úsmevný, ironický.
Mladík Malik El Djebena -  v útlom detstve opustený rodičmi, vyrastajúci v detskom domove a potom na ulici - je odsúdený. Šesť rokov bude musieť prežiť v drsnom, krutom prostredí. Pri prvej kontroverzii so spoluväzňami sa pokúsi vzoprieť, vzápätí ručne-stručne zistí, že nejde o fazuľky, ale o holú existenciu.  A tú si chce Malik (vynikajúco stvárnený Taharom Radimom) stoj čo stoj uchrániť. "Hrdina môjho filmu objasňuje úlohu individuálneho vzdoru a schopnosť jedinca vytvoriť si vlastné pravidlá, vlastný život. Rád by som sa opýtal: Mám iba jednu cestu životom alebo jestvuje aj iná cesta? A akú cenu musím zaplatiť za to, aby som mohol nájsť novú cestu a vybrať sa po nej? Môže byť potom môj nový život cennejší než ten prvý?" pýta sa Audiard.
Malikov úzky chodníček vedie cez asfaltový väzenský vychádzkový pľac. Na jednom jeho kraji sa grupujú moslimovia, v ktorých Koráne sa píše, že tí, čo podporujú Mohameda, sú voči sebe láskaví, ale zlí na neveriacich a najmä odpadlíkov. Na druhom brehu je  talianska partia, železnou rukou jej šéfuje César Luciani.  Arab Malik sa pridá ku Korzičanom...

Prorok (Un prophète); Francúzsko, Taliansko, 2009. Réžia: Jacques Audiard. Námet: Abdel Raouf Dafri. Scenár: Thomas Bidegain, Jacques Audiard. Kamera: Stéphane Fontaine. Strih: Juliette Welfling. Hudba: Alexandre Desplat. Hrajú: Tahar Rahim (Malik El Djebena) , Niels Arestrup (César Luciani), Adel Bencherif (Ryad), Reda Kateb (Jordi), Hichem Yacoubi (Reyeb), Jean-Philippe Ricci (Vettori), Gilles Cohen (Prof), Antoine Basler (Pilicci), Pierre Leccia (Sampierro), Leïla Bekhti (Djamila) a ďalší. 153 min.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite