Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudba Recenzie

.časopis .hudba

Lou Rhodes - One Good Thing Motion Audio / Ninja Tune
Minulý rok mala v rámci comebackového turné na Pohode vystúpiť slávna skupina Lamb. Zo známych príčin nevystúpila. Hoci Lamb tak rýchlo asi neuvidíme, zúfať si netreba. Tretí sólový album Lou Rhodes nemá od Lamb ďaleko. Spoluprodukoval, nahrával, mixoval a ako hosť si na ňom zahral aj Andy Barlow. Hoci ide o album akustický, pesničky sú to v mnohých ohľadoch „lambovské”. Na rozdiel od prvých dvoch albumov, na One Good Thing spieva Lou podobne, ako zvykla vtedy, keď pod jej rovným, nezlomeným hlasom znela Andyho sofistikovaná elektronika. Zvláštne „nepesničkové” melódie sa nesú v dlhých tónoch, pomaly gradujú, rešpektujú logiku smutných textov (album je venovaný Louinej zosnulej sestre Janey). K speváčkinej gitare sa občas pridávajú ďalšie gitary, sláčiky a perkusie. Hoci nehrajú veľa nôt ani nestavajú zvukové steny, piesňam dávajú  atmosféru nabitú citmi. Tá je silnejšia každým ďalším počúvaním.
4/5
.juraj Kušnierik
Pavel Bobek – Víc nehledám Universal
Hoci sa do podvedomia zapísal hlavne ako originálny interpret prebraných skladieb, svoj status džentlmena si Pavel Bobek (*1937) udržal aj vďaka vkusu, s ktorým si jednotlivé kúsky do svoj repertoáru vyberal a volil české ekvivalenty ich textov. Nový Bobkov album– pocta piesňam, ktoré spieval Johnny Cash, je len miernou odchýlkou od popu smerom ku countryrocku. Cashove vlastné pesničky sú tu zastúpené približne iba z jednej tretiny. Medzi ďalšími autormi sú Bob Dylan, Kriss Kristofferson, Jack Clement a ďalší. Hudobné podklady vznikali v Nashville s americkými hudobníkmi – niektorí z nich hrávali aj v zostavách Johnnyho Casha. V rámci Bobekovej pocty Cashovi poslúžili v intenciách štýlu, bez potreby presadiť svoje ego. Výraznejší odtlačok vlastnej osobnosti na výsledku zanechali českí spolutvorcovia Robert Křesťan, Wabi Daněk a Luboš Malina. 
3/5
.martin Chrobák
Cigánski Diabli –  Best of Gypsy Devils – Cigánski Diabli
Čo sa dá povedať o kapele, ktorá už roky nepozná nevypredanú sálu, ktorá žne úspechy od Szigetu až po Vancouver, hrá s Berlínskou filharmóniou, Paulom Guldom alebo Petrom Breinerom, ktorá hrá maďarské čardáše, klezmer či ruskú hudbu s občasnými – a veľmi sympatickými – odskokmi k džezu alebo k Lozajstnej” klasike? Cigánski Diabli sú zjavom vídaným málokedy: školovaní muzikanti s darom od Boha a s obrovským espritom robia hudbu, ktorej rozumie skoro každý a pritom to robia dobre a poctivo. Ich koncerty a albumy sú vždy tak trochu zábavou a tak trochu výchovou. Pre mnohých je ich hudba prvým vykročením z bezpečia popového gýču k skutočnej hudbe. Taká je aj ich aktuálna „bestofka”. Možno by mohli byť menej uhladení, možno by mohli byť džezovejší. Ale to by už asi neboli oni. 
3/5
.juraj Kušnierik
Smokey Bandits – Debut  Klik Records 
Na propagačnej fotografii vyzerajú ako banditi z westernov Sergia Leoneho. Američania? Nie, sú to dvaja Gréci – George Fotiadis ( basa, gitary) a Dimitris Nassios (klavír) a okolo nich je zoskupených ďalších 17. muzikantov. Idea projektu Smokey Bandits si totiž vyžadovala množstvo rozličných hudobných nástrojov – vibrafón, akordeón, trúbku, flautu, husle i grécky strunový nástroj tzoura. Jej štýlové rozpätie obopína nerovnomerne celý svet. Začína sa pri menách Kruder & Dorfmeister, prechádza cez Gotan Project a končí sa pri Shantelovi. Dva roky nahrávania zahŕňajú swing, tango, valčík, soundtracky filmov Quentina Tarantina a Pedra Almodóvara, nu jazz, trip hop, prvky hudby balkánskej, mexickej, brazílskej, surfovej a najmä westernovej. Kone erdžia, kohúty kikiríkajú, dážď padá... Monumentálna, zväčša inštrumentálna  koláž  štýlov poslucháča pohltí ako čierna diera vo vesmíre. Odľahčenie vyvoláva parodickosť. Mimoriadny debut. Tanečný, melodický, zvukomalebný.
5/5
.miro Potoček 
Jakob Dylan: Woman and Country Sony Music
Deti slávnych hudobníkov to majú veľmi ťažké. A predstavte si, že ste synom Boba Dylana! Nikdy nevyjde recenzia na jeho albumy bez toho, aby ho kritici neporovnávali s jeho slávnym otcom a legendou americkej hudby. No Jakob to znáša celkom slušne, najmä keď má ľuďom čo ponúknuť. Keď sa rozpadla jeho rocková skupina The Wallflowers, s ktorou mal v Amerike zopár hitov, dal sa na sólovú dráhu. Debut Seeing Things (2008) s producentom Rickom Rubinom bol slušný, no nie príliš výrazný. Iná je ale jeho novinka Woman & Country. Možno je to práve tento album, ktorý presvedčí nevercov, že ho hore nevynieslo jeho meno, ale talent písať pekné folkrockové pesničky. Tie síce vychádzajú z koreňov, ktoré tu zanechal jeho otec, no po hudobnej stránke má Jakob bližšie k Bruceovi Springsteenovi.  
4/5
.juraj Kušnierik
Čechomor: Písně z hradů a zámků Supraphon/Sony Music
Česká skupina Čechomor sa podľa všetkého nenachádza v tvorivej kríze. V posledných rokoch chrlí jeden album za druhým, za ten predchádzajúci s prerobenými koledami (Sváteční, 2007) dostala dokonca cenu Anděla. Minulé dve sezóny sa pesničky Čechomoru objavovali v ambicióznom projekte Supraphonu– trilógii audiokníh Pověsti českých (moravských, slezských) hradů a zámků, kde čechomorná hudba predeľovala jednotlivé načítané texty. Preto je spoločné vydanie viac ako 20 piesní tak trochu podrazom vydavateľa voči tým, ktorí si audioknihy kupovali hlavne kvôli kapele a zvyšok ich nezaujímal. Úspešný výrobný postup pánov Holasa, Černého a spol. sa nezmenil – väčšina piesní sú prearanžované ľudovky a tie ostatné ponášky na ne. Napriek fintám s hosťujúcimi speváčkami, hudobníkmi, naozajstnými ľudovými hudbami, remixami i bonusami je výsledkom klasická patentovaná čechomorovská juchavosť. Najviac sa vydarili niektoré „folklorečky“ zo sliezskej časti trilógie, kde milo prekvapila hosťujúca Ewa Farna, no čakať od Čechomoru akýkoľvek posun vpred alebo vzad je podľa všetkého už márne.    
3/5
.vladimír Potančok
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite