Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je nám to veľmi ľúto

.časopis .týždeň vo svete

Rozhovor s riaditeľom gruzínskej TV Imedi Georgim Arveladzem o panike, ktorú spôsobil ich program Rekviem za gruzínsky sen o fiktívnej vojne s Ruskom.

.ste dnes slávna televízia... 
Žiaľ, áno. Je nám to veľmi ľúto. Ospravedlňujeme sa domácej aj medzinárodnej verejnosti. 
.krajina po odvysielaní programu prepadla panike, demonštranti takmer obsadili a zničili vašu televíziu. Očakávali ste také reakcie? 
Nie, vôbec. Naším zámerom nebolo vyvolanie paniky, chceli sme iba varovať Gruzíncov pred hrozbami, ktoré tu sú. Sme realisti. Vidíme, že gruzínska opozícia rokuje s Ruskom. Začiatkom marca išli do Moskvy, sedeli dva roky po vojne s Putinom a hovorili mu, že budú pokračovať v boji proti gruzínskej vláde, aj keď ruská armáda napadne Gruzínsko. Čo iné je to, ak nie zrada? Rusko sa nevzdalo myšlienky obnoviť svoje impérium z čias Sovietskeho zväzu. A nezávislé Gruzínsko mu prekáža. Sme prekvapení, že ľudí šokuje náš program a nie fakt tej hrozby. 
.naozaj ste nepredvídali, čo vyvoláte? 
Obviňujú nás zo spreneverenia sa novinárskym zásadám. Urobili sme vážne chyby, mali sme zlý odhad situácie. Počas celej relácie, nielen na začiatku, malo byť na obrazovke upozornenie, že je to iba mystifikácia. Niekoľko dní vopred však išli na program upútavky, ktoré jasne hovorili, že ide o fikciu. 
.mnohí diváci si program zapli, až keď bežal a nevideli upútavky... 
Opakujem, nechceli sme vyvolať paniku. V modernom svete majú ľudia mobilné telefóny, posielajú si SMS. To iba umocnilo účinok – ľudia volali blízkym, že sa začala opäť vojna. Potom mobilná sieť skolabovala, čo paniku ešte zosilnilo. 
.šokoval program aj vašich blízkych? 
Každého, nevedel o tom vopred nikto z mojej rodiny. Som však presvedčený, že aj tí, ktorí program nesledovali od začiatku, mohli pochopiť, že je to iba fikcia: jasne bolo uvedené, že násilné udalosti sa udiali v júni, a teraz máme apríl. Diváci neuvažovali logicky. Uverili informácii, že Rusi zabili nášho prezidenta. Ten program bol pritom reťazcom udalostí, ktoré sa nestali. To musel chápať každý, kto čo i len trochu sleduje správy. Hovorilo sa tam o násilných demonštráciách v predchádzajúcich dňoch v centre Tbilisi, pri ktorých zabili štyroch prívržencov opozície – v skutočnosti však nijaké neboli. 
.ako to celé vidíte s odstupom času? 
Dosiahli sme opak toho, čo sme chceli. Každý hovorí o panike, nikto nehovorí o obsahu. Program pritom nepripravovali iba naši novinári, ale aj najlepší gruzínski politológovia a odborníci na medzinárodné vzťahy. Scenár sa menil podľa ich pripomienok. Viete, Sovietsky zväz v roku 1921 obsadil armádou Gruzínsko a boli tu politici, ktorí okupáciu vítali. Keď nás Rusi napadli v roku 2008, nevítal ich tu nikto. Dnes tu opäť Rusko našlo partnera – opozíciu. 
.vyzerá to, akoby vám išlo o diskreditáciu opozície. Naozaj si myslíte, že by sa spolčili s okupantmi? 
To predsa nie je tajomstvo, sami to hovoria. Navštívili Putina v Kremli. 
.tvrdenie vášho programu, že by opozícia pristúpila na konfederáciu Gruzínska s Abcházskom a Južným Osetskom, je však dosť absurdné. 
Verte mi, povedia to. 
.nič také však nepovedali. 
Zatiaľ. Už povedali, že ak nás Rusko opäť napadne, budú pokračovať v boji proti dnešnej vláde. Často sa ma pýtajú, prečo útočíme na opozíciu. Neútočíme však na opozíciu, ale na možný ruský plán, ako obsadiť pre nich strategicky dôležité Gruzínsko.
.konzultovali ste prípravu tohto programu s prezidentom Saakašvilim? 
Nie. 
.a čo tá nahrávka vášho telefonátu s kolegyňou, kde hovoríte, že prezident o všetkom vie a dal na program súhlas? 
Nejde o autentickú nahrávku, ale o falzifikát ruských spravodajských služieb. 
.k prezidentovi máte asi blízko, v minulosti ste boli jeho poradcom. 
Som na to hrdý, už pred tromi rokmi som však tú kariéru opustil. Odvtedy robím biznis, nie politiku. Tie veci oddeľujem. Opakujem, Saakašvili o ničom vopred nevedel. Paradoxne, vláda nás dnes kritizuje za ten program viac ako opozícia. 
.inšpirovali vás niektoré zahraničné televízne stanice, ktoré tiež uviedli fiktívne programy o konfliktoch? 
Istá belgická televízia uviedla podobný typ programu, keď hrozil rozpad krajiny. Tiež im išlo o prebudenie politikov a verejnosti. Žiaľ, u nich sa vyskytli aj prípady samovrážd. 
.v Gruzínsku ľudia skolabovali, boli infarkty, hovorí sa o jednej obeti. 
Ako prvé som volal na ministerstvo zdravotníctva, aby som si to overil. Povedali mi, že bola panika, hystéria, ľudia potrebovali pomoc. Neboli však oficiálne nahlásené prípady samovrážd ani obetí. Ak by sa čosi vážne udialo, bolo by to v televízii na všetkých kanáloch. 
.neobávate sa teraz, že ak by Rusko skutočne vojensky napadlo Gruzínsko a informovali by ste o tom, ľudia vám už nebudú veriť? 
Nie, ak by sa čosi také stalo, vedel by o tom každý a nielen z našej televízie. Chápem, že teraz sa náš program spája so silnými emóciami. Som si však istý, že keď opadnú a ľudia to budú hodnotiť s chladnou hlavou, pochopia nás. Hrozba útoku je totiž vážna. Rusko robí vojenské cvičenia na pobreží Čierneho mora, nacvičujú útok do vnútrozemia. 
.aký je dnes rating vašej televízie? 
Z toho som bol veľmi nervózny, na sledovanosť to však nemalo takmer nijaký dopad. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite