Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá

.časopis .médiá

Pulitzerove ceny Udeľovanie Pulitzerových cien bolo sledované tak ako každý rok a zase sa zo zoznamu ocenených dajú vybrať očakávané, ale aj prekvapivé položky. Na Columbia Unviersity v New Yorku vyhlásili tohtoročné výsledky. Čo z ocenených materiálov má presah, ktorý osloví aj svet mimo USA? Nesmierne zaujímavá je fotoreportáž z Denver Postu o tínedžerovi, ktorý sa rozhodol, že bude vojakom a pôjde do Iraku. Zábery na jeho tvár, ešte značne detskú (a podobne mladistvé tváre ostatných vojakov), hľadanie svojho miesta nielen v armáde, ale aj v civilnom svete, schádzanie a rozchádzanie sa s priateľmi a priateľkami, zasnúbenie s jednou, manželstvo s druhou, nábeh na závislosť, ale aj modlitby, krst a odhodlanie naučiť sa dobre vykonávať svoju robotu – vytvára to veľmi pestrý, ale výstižný a hlavne nekomentovaný obraz o ľudskom dozrievaní. Ktovie, čo porotu zaujalo väčšmi: politická stránka tohto portrétu, alebo univerzálny rozmer príbehu? Pre smerovanie mediálneho sveta je zase príznačné, že porota ocenila aj agentúru ProPublica za investigatívu o kontroverzných úmrtiach pacientov v nemocniciach v New Orleanse po hurikáne Katrina. ProPublica je totiž nezávislý a neziskový subjekt, financovaný z filantropických darov, ktorý sa venuje vytváraniu investigatívnych materiálov „vo verejnom záujme“. Tie ponúka médiám, ktoré si ich produkciu samy nemôžu dovoliť. Aj to je v americkom prostredí jedna z ciest uprostred krízy médií. .marína Gálisová Médiá o sexuálnych škandáloch
Konflikt predáva, zhodujú sa mediálni odborníci. Preto je pre médiá jedným z najžiadanejších artiklov. A kde by bol zreteľnejší, ako v prípade kňazov, ktorí kážu o čistote a zároveň páchajú sexuálne delikty? Informácie o nich sú v posledných týždňoch na dennom poriadku. O tých odporných skutkoch hovoriť treba. O tom niet pochýb. Viackrát sa však už ukázalo, že médiá pri informovaní o zlyhaniach zlyhávajú. Z novín a televíznych obrazoviek na nás vyskakuje obraz pápeža ako šéfa najväčšej pedofilnej siete na svete. Keby aspoň nebol tým nacistom. S iným mediálnym obrazom sa už človek takmer nestretne. Nájde až tam, kde by nehľadal. Na blogu denníka Jerusalem Post sa nedávno objavil článok prominentného Žida, Edwarda Kocha, bývalého demokratického kongresmana a starostu New Yorku. Médiá podľa neho o sexuálnych škandáloch neinformujú, ale používajú ich len ako palicu na cirkev, aby ju vytrestali za jej postoje k potratom, homosexuálom, rozvodom a prezervatívom. Dodal, že sám nesúhlasí s mnohými jej postojmi, ale rešpektuje právo zastávať postoje vychádzajúce z jej náboženského presvedčenia. Chytajú sa aj v Maďarsku. Známy františkán Csaba Böjte založil internetovú stránku Ilyen az én papom (Taký je môj kňaz), kde ľudia môžu písať o kňazoch, ktorí ovplyvnili ich život. Nespokojenci sa však ozývajú aj na Slovensku. Internetová výzva Podporujem pápeža – médiá nemajú právo špiniť jeho meno nazbierala za pár dní takmer dvetisíc podpisov. Nezaváňa to konfliktom?
.imrich Gazda
TLAČ Tragédia s humorom?
Možno v leteckej tragédii, pri ktorej zahynul prezident Lech Kaczyński a ďalší poprední predstavitelia poľskej spoločnosti, nájsť štipku humoru? Podľa denníka L´Unità áno. Deň po tragédii noviny založené talianskym komunistom Antoniom Gramcsim priniesli karikatúru svojho dvorného kresliča Sergia Staina. Otec Bobo, známa postavička s hustou bradou a tučným nosom, hovorí svojej dcére: „Deväťdesiatšesť členov poľskej vlády zahynulo jednou ranou.“ Ilaria, dievčatko s nevinným výrazom v tvári, mu odpovedá: „Ako vždy v dejinách: pre niekoho príliš, pre niekoho málo.“ V Taliansku, nezmieriteľne rozdelenom osobou premiéra Silvia Berlusconiho, nevyvolal obrázok debatu o jeho etike, ale skôr o jeho politickom rozmere. „Narážka na Berlusconiho vládu je jasná,“ napísal denník La Repubblica. Reakcia pravice bola okamžitá. „Ak nenávisť voči Berlusconimu dosahuje také rozmery, nenachádzam žiadne primerané slová.. Môžeme si iba zapriať, aby sa Staino, rovnako ako šéfredaktorka Concita De Gregorio ospravedlnili a aby priaznivci ľavice vyjadrili svoje pobúrenie,“ vyhlásil hovorca Berlusconiho strany Ľud slobody Daniele Capezzone. Autor karikatúry akýkoľvek úmysel dotknúť sa obetí tragédii alebo premiéra Berlusconiho poprel. „Ak sa na karikatúru dobre pozriete, všimnete si, že vôbec nie sú šťastní, ale smutní, zdesení.“ V úmysle mal len zvýrazniť šokujúcu skutočnosť, že toľko významných ľudí letelo jedným lietadlom a zahynulo na jednom mieste. Zároveň prešiel do protiútoku a svojich kritikov obvinil z toho, že sa snažia ľavičiarov vykresliť ako cynikov. Nuž, vyberte si. 
.ig              
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite