Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Možno sa to bude v kontexte s niektorými mojimi predošlými príspevkami zdať trošku protirečivé, ale v piatok budem, ako čerstvo ordinovaný reverend pomerne veľkej cirkvi (18 miliónov členov), oddávať v dedinke Ka'a'awa na ostrove Oahu mojich priateľov. Nemusel som kvôli tomu urobiť veľa. Vyplnil som krátky dotazník, vyhlásil som, že súhlasím so základnou a jedinou premisou (robiť to, čo považujem za správne a nestáť v ceste medzi bohom a ľuďmi) a bolo.

Som oficiálne nositeľom titulu reverend a môžem legálne uzatvárať manželstvá, krstiť deti, prednášať pohrebné reči, ordinovať reverendov a robiť ďalšie triky z repertoáru kňazov, farárov, popov, diakonov, potulných mníchov, rabínov a ostatných kolegov. Nemusel som kvôli tomu roky študovat, písať vedecké dizertácie o tom, prečo zmŕtvychvstanie trvá tri dni a čí Hapčí kýchal kvôli alergii, alebo kvôli chronickej nádche, nepotrebujem  maloletých miništrantov, nemusím sa obliekať do ženských šiat a defilovať v nich pred radom občanov kľačiacich s otvorenými ústami priamo vo výške..., nemusím predstierať, že žijem v celibáte a že som šíritelom mravnosti a jediného správneho pohľadu na svet. Nemusím veriť pomerne absurdným mýtom a presviedčať zvyšok sveta, že ak im neuveria aj oni, nemajú šancu na spasenie a večnú blaženosť. V piatok po zotmení môžem obsluhovať elektrické spotrebiče a nikto mi neodreže žiadnu časť nejakého orgánu. Nepožadujem príspevky zo štátneho rozpočtu ani od súkromníkov. Nemusím v záujme zachovania dobrého mena môjho spolku zatajovať najhoršie zločiny a ukrývať kolegov pred spravodlivosťou. Obrad prebehne podľa všetkého na pláži, nemusím hovoriť žiadne frázy, ale čokoľvek čo sa mi zdá vhodné a primerané a nežiadal som snúbencov aby chodili na prednášky o bájkach a prehlásili, že odteraz veria tomu, čomu ja.

 Mám skvelých kolegov reverendov - Beatles, Barbra Streisand, Sharon Stone, Johnny Carson, Sammy Davis Jr. a mnohí ďalší. Za tých pár týždňov, čo som reverendom, sa mi zdá, že keby boli všetky cirkvi také jednoduché, vyzeralo by to na svete podstatne lepšie. Ale ak by ste ma chceli angažovať na svadbu či krstiny, musíte prísť za mnou, lebo mám povolenie len pre Severnú Ameriku.

Dúfam, že počasie sa výrazne zlepší, lebo byť týždeň na Havaji a pozerať sa, ako prší, je naozaj otrava, ba možno až trest boží.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite