Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rómovia pred voľbami

.martin Hanus .časopis .týždeň doma

Prečo sa z rómskeho problému zatiaľ na Slovensku nestala živá politická téma? Dôvody sú tri: 1. Naši politici nemajú fantáziu. 2. Na to, aby sa desaťtisíce našich Rómov, ktorí žijú na úrovni obyvateľov "tretieho sveta", vymanili z biedy, je potrebné dlhotrvajúce úsilie a množstvo malých, neviditeľných krokov. Nič pre politikov zajatých v štvorročných cykloch.

3. Väčšinu Slovákov tá téma až tak bytostne nezaujíma, pretože nežijú v blízkosti segregovanej osady.   
Lenže problém je veľký a bude narastať. Dnes žije podľa hrubých odhadov na Slovensku 320- až 400-tisíc Rómov, z ktorých asi 40 percent obýva rómske getá. Demografi v roku 2002 odhadli, že v roku 2025 bude žiť na Slovensku vyše pol milióna Rómov. Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity nedávno zverejnil, že kým ešte v roku 2000 bolo na Slovensku 620 osád, v minulom roku ich počet vzrástol na 691.
Keďže pôrodnosť je v rámci rómskej komunity najvyššia práve v sociálne najnižších vrstvách, aj naďalej bude narastať počet obyvateľov v segregovaných osadách a getách. Konflikty v spolunažívaní medzi Rómami žijúcimi v týchto podmienkach a bielou majoritou (a niekde aj bielou minoritou) sú tak nielenže naprogramované, ale ľahko môžu gradovať.
Dávajú nám politické strany vo svojich predvolebných programoch nádej, že sa trendy obrátia?  
Najskôr vládny Smer. Ten v uplynulých rokoch pomery tých najbiednejších veľmi netrápili. Robert Fico teraz pred voľbami spomína, že rómske deti by bolo najlepšie umiestňovať v internátnych školách, ale unikátne osemročné Gándhího gymnázium internátneho typu, určené pre rómskych žiakov, nechala jeho vláda pre nedostatok financií padnúť. Vo svojom programe neponúka Smer na tému Rómov okrem fráz absolútne nič.
SDKÚ dáva aspoň najavo, že si problém uvedomuje. Napokon, sama líderka Iveta Radičová bola ešte ako sociologička spoluautorkou kvalitných výskumov, zameraných na Rómov. Jej strana chce na jednej strane chrániť nerómske obyvateľstvo v konfliktných oblastiach (pod heslom viac policajtov), na druhej strane chce podmieniť poberanie dávok dodržiavaním školskej dochádzky. Rómovia síce SDKÚ stáli za samostatnú kapitolku, ale SaS sa venovala tomu problému na štvornásobne väčšej ploche. Fakt, že strana Richarda Sulíka predložila najlepší rómsky program, je prekvapením. Sám Sulík ešte pred pár mesiacmi v rozhovore pre .týždeň hovoril, že hlavným nástrojom riešenia rómskej problematiky je reforma odvodového systému. Sulíkovci našťastie neostali pri tom jednorozmernom videní sveta. Strana venuje osobitnú pozornosť rómskym deťom a ich predškolskej a školskej dochádzke (návrhy, ako zabrániť tomu, aby väčšina rómskych detí automaticky neputovala do špeciálnych škôl), podobne ako minulý rok Vladimír Palko aj liberáli žiadajú zaviesť kriminálne štatistiky (nie podľa etnickej príslušnosti, ale podľa príslušnosti k "sociálne odkázaným spoločenstvám").  
Témy sa chce chopiť aj Bugárov Most, ktorého rómski kandidáti chcú do volieb každý týždeň predstaviť na tlačovke návrhy z oblasti rómskej problematiky. KDH zatiaľ svoj program nezverejnilo, takže ostávame v napätí.
Aby sme boli kompletní, minulý týždeň sa na adresu Rómov vyjadril aj predseda SNS Ján Slota. Ako slušný časopis však nebudeme citovať výroky primitívov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite