Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Medvedev na Slovensku
Bratislavu navštívil ruský prezident Dmitrij Medvedev, sprevádzaný ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ministrom spravodlivosti Aleksandrom Konovalovom a ministrom energetiky Sergejom Šmatkom. Návšteva sa začala u prezidenta Ivana Gašparoviča. Okrem neho Medvedeva vítalo aj niekoľko desiatok demonštrantov, vyzývajúcich na dodržiavanie ľudských práv v Rusku, avšak ešte pred Medvedevovým príchodom policajti zastavili dopravu tak, aby demonštrantov zakryl autobus.
Medvedev a Gašparovič podpísali päť medzivládnych dohôd a štyri komerčné kontrakty. Ako informovala agentúra SITA, prezidenti veria, že aj tieto kontrakty pomôžu naštartovať obchodnú výmenu medzi Slovenskom a Ruskom, ktorá sa po roku 2008 v dôsledku krízy znížila. Energetiku, ktorá je stále hlavnou oblasťou spoločného obchodu, by mali doplniť nové oblasti spolupráce. Podľa Gašparoviča ponúka Slovensko viac možností napríklad v cestovnom ruchu, konkrétne liečebnej oblasti. Medvedev by bol rád, keby sa podarilo dosiahnuť objem obchodnej výmeny medzi SR a RF z roku 2008 vo výške približne 10 mld USD, ktorý bol od samostatnosti Slovenska maximálny.
Oveľa väčšiu pozornosť vyvolalo spoločné vyhlásenie prezidentov oboch štátov, v ktorom sa okrem iného hovorí, že v čase blížiaceho sa 65. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Európe "vzdáva Slovenská republika a Ruská federácia hold pamiatke mnohých miliónov obetí" ako aj to, že "na Slovensku neupadne do zabudnutia pomoc Červenej armády Slovenskému národnému povstaniu a spoločný boj proti okupantom, ktoré upevnili tradičné priateľské vzťahy našich národov." Hoci prezident Gašparovič tvrdil, že o sovietskej okupácii Československa hovorili s ruským hosťom medzi štyrmi očami, zmienku o nej do vyhlásenia nepovažoval za potrebné vsunúť. "Nechýba to tam. Prezident Medvedev sám so mnou v diskusii hovoril o tých problémoch a tá deklarácia hovorí o tom, čo všetko musíme robiť, aby sme sa do budúcnosti podobným situáciám vyhli," povedal prezident Gašparovič.
Na vojnu sa spomínalo aj na bratislavskom Slavíne, kde ruský prezident vyznamenal slovenských a ruských vojnových veteránov. Premiér Robert Fico povedal, že "oslobodenie popri Povstaní bolo možnosťou, ktorú sebavedomí Slováci v moderných dejinách premenili na skutočnosť trvalej slobody a demokracie." To, že to trvalo štyridsať rokov, pred moskovskou návštevou taktne zamlčal.
.tg

Do STV!

Sulíkovej Slobode a Solidarite ani Bugárovmu Mostu-Híd sa nepáči, že STV bude do diskusnej relácii v čase pred voľbami pozývať iba parlamentné strany. Bugár v tejto súvislosti pripomína, že napríklad HZDS sa už nemusí dostať do parlamentu - na rozdiel od SaS či Mostu-Híd - ale v STV príležitosť dostane. Nespokojné strany sa chcú obrátiť na Radu STV aj na licenčnú radu.
.eč

Len tvrdo

Obecný úrad v Plaveckom Štvrtku chce zbúrať nelegálne stavby v  rómskej osade, kde žije asi 600 ľudí. Obec neuvažuje ani o poskytnutí náhradného bývania. Do prípadu sa zaangažovala aj SNS, ktorej zástupca, právnik Martin Píry, ponúkol starostovi svoje služby. Píry je aj v Rade Slovenského pozemkového fondu. Neprekvapí, že podpredseda Mládeže SNS kandiduje v júnových voľbách.
.eč

Socha bude

Socha kráľa Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu je čoraz reálnejšia a Ján Kulich môže chystať svoj hlinený model na odlievanie do bronzu. Na konte občianskeho združenia, ktoré sa usiluje o inštaláciu sochy, pribúdajú financie. Po tisícke eur prispeli na Svätopluka traja najvyšší ústavní činitelia - Gašparovič, Fico a Paška. Ale peniaze vraj posielajú aj normálni ľudia.
.eč

Žiadna čierna diera

Predseda vlády odmieta názor, že na Slovensku bola do roku 1989 nejaká čierna diera. Na stretnutí s dôchodcami tiež odmietol, že by sa ktokoľvek hanbil za to, ako žil do roku 1989. "Ľudia... tvrdo pracovali, žili a tvorili hodnoty, na ktorých je postavená Slovenská republika, hodnoty, ktoré potom niekto možno sprivatizoval a dal do rúk zahraničiu." Niekto? Možno? Toto je rázny premiér?
.tg

Transpetrol dostal úder

České súdy rozhodujú v sporoch štátu so slovenskými podnikateľmi inak ako slovenské. V ťahajúcom sa spore o 34-percentný balík akcií štátnej firmy Transpetrol a podnikateľa Ignáca Ilčišina rozhodol pražský súd v prospech podnikateľa. Potvrdil, že ten mal právo konať za Transpetrol a odobriť exekúciu slovenského prepravcu ropy za neplatenie pohľadávok. Ilčišin svoje pohľadávky predal českej firme, a tá teraz od Transpetrolu žiada 12,6 milióna eur. .jr


Róbert Okoličány/
Podľa mnohých indícií významná postava slovenskej mafie si užíva nedokonalosti slovenského právneho systému. Od minulého týždňa je znovu na slobode, hoci ešte nedávno mu hrozilo doživotné väzenie za vraždy, pokusy o vraždu a podobné maličkosti.  

Štefan Harabin/
Podľa predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina diplomati západných veľvyslanectiev zastrašujú členov disciplinárnych senátov. Nepozdáva sa mu totiž ich účasť na disciplinárnych pojednávaniach so sudcami, ktorí Harabina kritizujú. Vraj nie sme banánová republika.

Pavol Paška/
"My od svojho vzniku hovoríme o sociálnom štáte a solidarite, nepotrebujeme robiť žiadne kotrmelce len preto, aby sme sa zapáčili ľuďom," povedal Pavol Paška na adresu SDKÚ, ktorá vraj Smeru kradne tému sociálneho štátu. Smer kotrmelce nerobí, stačí, že ich sľúbi. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite