Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Merkelová nepochodila
Povedzte už konečne áno alebo nie! Asi tak by sa dali zhrnúť reakcie na návštevu nemeckej kancelárky a keď ide o dôležité rozhodnutia aj neoficiálnej prezidentky EÚ Angely Merkel v Turecku. Merkelová totiž opäť nedokázala Turkom povedať jasné nie, aj keď si to, podľa všetkého, myslí. 
Keď hovorila o potrebe priblížiť Turecko štandardom Únie vrátane povinnosti otvoriť turecké prístavy a letiská cyperským lodiam a lietadlám, tvrdila, že rokovania o členstve Turecka v EÚ sú s otvoreným koncom. Ten by však znamenal, že Turecko môže do Únie aj vstúpiť, a to už Merkel zaradila spiatočku a pripomenula koncept „privilegovaného partnerstva“ medzi Bruselom a Ankarou. Najotvorenejšia bola, keď záväzky zo 60. rokov, keď nemecký kancelár Adenauer súhlasil s členstvom Turecka v Európskych hospodárskych spoločenstvách, označila de facto za prežité. EÚ má totiž podľa nej v porovnaní s EHS „omnoho väčšiu intenzitu“. Eurofilných Turkov sa snažila potešiť aspoň slovami „teraz už rozumiem, že termín privilegovaného partnerstva nemá v Turecku dobré implikácie“. Nuž, nemá. S typicky tureckou vášňou jej to pripomenul aj profesor práva Harum Gumrukcu z istanbulskej Akdeniz univerzity, ktorý v denníku Cumhuriyet publikoval článok, kde tvrdil, že Nemci porušili dohodu. A to podľa neho znamená, že buď „dodržia princípy Európy“, alebo „ohrozia celú budúcnosť EÚ“.   
Ničím nesklamal ani hostiteľ a populárny turecký premiér Erdogan, ktorý predviedol povinnú dávku nacionalizmu aj islamizmu. Ešte pred príchodom Merkelovej vyhlásil, že Turci žijúci v Nemecku by mali mať viac škôl, kde sa vyučuje v turečtine. Počas návštevy už hovoril o potrebe integrácie, svojím výrokom však dosiahol, že všetky médiá pripomenuli, že v Nemecku žije asi 3 milióny Turkov a len šestina z nich má nemecké občianstvo. A tiež svoje staré vyhlásenie, keď počas návštevy Nemecka povedal, že „asimilácia je zločinom proti ľudskosti“. Erdogan však „nesklamal“ ani v otázke Iránu. Merkelovej požiadavku, aby Ankara ako nestály člen Bezpečnostnej rady OSN podporila návrh na ďalšie sankcie proti Teheránu, odmietol slovami, že „sankcie nie sú správnou odpoveďou“.  Merkelová mu pritom nadbiehala, že by bolo dobre, aby v tejto otázke „Európania a Američania“ vystupovali spoločne. Nuž, bolo. Ale ako sama vie, Turci žiadni Európania nie sú. 
.jd
Napätie a telefonát
Prezident Obama sa rozhodol upokojovať vzťahy s Čínou. Telefonoval s prezidentom Hu a hovorili spolu o Iráne, účasti Pekingu na summite o nukleárnej bezpečnosti, ako aj Tibete či predaji zbraní Taiwanu a uisťovali sa o potrebe pokojných vzťahov.  Kľúčovou otázkou, oslabovaním čínskej meny voči silnejúcemu doláru, čo oslabuje americký export, sa však nezaoberali. 
.jd
Zákaz buriek
Výbor belgického parlamentu schválil zákaz nosenia moslimských buriek a nikábov na verejnosti. Liberálny poslanec Denis Ducarme tvrdí, že ide o signál islamistom a je hrdý, že Belgicko „je prvou európskou krajinou, ktorá sa odvážila prijať zákon v tejto citlivej otázke“. V návrhu, ktorý ešte prerokuje parlament, sú pokuty 15 až 25 eur a sedemdňové väzenie.
.tg
 
Bez Jobbiku
Obavy z toho, že Fidesz by po volebnom víťazstve vládol s extrémistickým a Maďarmi podporovaným Jobbikom, pretrvávajú. Fidesz preto opakovane hlása, že na to nedôjde. Aj teraz hovorca Péter Szijjártó na tlačovke zdôraznil, že koalícia nebude, ani keby nemal Fidesz v parlamente dvojtretinovú ústavnú väčšinu. Ešte dôležitejšie je, že menovite odmietol koalíciu s Jobbikom.
.mg
Nie ste vítaní
Britský premiér Gordon Brown krátko pred voľbami radikalizuje rétoriku a odkazuje tým, ktorí by uvažovali o nelegálnom prisťahovaní do jeho krajiny: „Nie ste vítaní.“ Zároveň zdôrazňuje, že labouristi sú za tvrdšiu politiku voči imigrácii. Aby však nebol vyhlásený za xenofóba, dodáva, že hlavné politické strany by mali proti šíreniu strachu z cudzincov zabojovať spoločne. Samozrejme, že bojuje hlavne za seba a za svoju stranu.
.mg
India počíta
Najväčšie administratívne cvičenie v dejinách, aj tak sa hovorí historicky prvému sčítaniu obyvateľov vo vyše miliardovej Indii. Cieľom cenzu, ktorý vykonáva okolo 2,5 milióna úradníkov je zobrať odtlačok prsta, vyhotoviť fotografiu a pripraviť sa na vydanie občianskych preukazov. Predpokladá sa, že India má oproti Číne o 100 miliónov obyvateľov menej. Uvidíme.
.jd
Hamíd Karzaj/
Afganský prezident tvrdí, že zahraniční pozorovatelia pri minuloročných prezidentských voľbách zosnovali volebný podvod. Konkrétne to vyčíta Petrovi Galbraithovi, vtedajšiemu zástupcovi šéfa misie OSN, ktorý ho údajne chcel očierniť. Podľa Galbraitha je to absurdné.
Mirek Topolánek/
Mirek Topolánek má za sebou skutočne búrlivý rok. Pred rokom bol odvolaný z funkcie premiéra, potom odstúpil z poslaneckého postu. Pred dvoma týždňami sa vzdal líderského miesta na kandidátke a minulý týždeň oznámil aj odchod z čela strany. 
Benedikt XVI/
Viacerí svetoví kardináli a biskupi od USA po Poľsko vydali koncom minulého týždňa stanoviská na podporu rímskeho pápeža. Varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz vyhlásil, že pápeža v pedofilnej kauze bráni kvôli spravodlivosti a pravde. Naša hierarchia mlčala. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite