Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Za otvorenú justíciu
Sudcovia nespokojní s pomermi v slovenskej justícii sa rozhodli založiť nezávislú iniciatívu Za otvorenú justíciu. Rozhodli sa tak reagovať na najnižšiu dôveryhodnosť súdnictva v modernej histórii Slovenska, ako aj na zasahovanie politikov do súdnej moci. Iniciatíva je podľa nich tiež reakciou na doterajšie zlyhávanie všetkých stavovských organizácií. Zatiaľ sa k nej pridalo dvadsaťjeden sudcov, signatári sa však v blízkej budúcnosti plánujú obrátiť na všetkých 1 270 slovenských sudcov. Za najväčšie problémy justície považujú disciplinárne stíhania voči kritickým sudcom, model výberových konaní, nedostatočnú transparentnosť voči verejnosti a nepáči sa im ani spôsob kreovania Súdnej rady. Navrhujú, aby sudca, ktorý bol v politickej funkcii, po odchode z nej najmenej päť rokov nesmel vykonávať riadiacu funkciu v správe súdu. Chcú aj garancie rovnosti šancí pri výberových konaniach a zvýšenie nezávislosti Súdnej rady. Na jej čele by podľa nich nemal automaticky stáť predseda Najvyššieho súdu a v rade by mal fungovať princíp regionálneho zastúpenia. Signatárom tiež prekáža, že predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin doteraz nevysvetlil svoje kontakty s človekom, ktorý je podozrivý z drogovej trestnej činnosti. 
Za súčasný stav v slovenskom súdnictve je podľa nich zodpovedný aj súčasný premiér Robert Fico. „My sme od septembra 2009 verejne upozorňovali na konkrétne problémy v súdnictve. Sudcovia nemajú žiadne zákonné nástroje meniť stav súdnictva, len problémy pomenúvať. Vychádzame z toho, že súdnictvo je vec verejná. To znamená, že pokiaľ je pán premiér vo funkcii, kde zodpovedá za spoločenský vývoj, tak potom zodpovedá aj za stav súdnictva, aký je dnes,“ povedala hovorkyňa iniciatívy, sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Katarína Javorčíková. 
Ministerstvo spravodlivosti na iniciatívu reagovalo tým, že vyzvalo jej signatárov, aby predložili konkrétne dôkazy o svojich tvrdeniach a prestali vnášať politiku do justície. V rezorte sa vraj za posledné štyri roky nevyskytol ani jeden prípad netransparentného výberového konania a ani jeden z niekoľkých stoviek uchádzačov o posty v justícii nepodal sťažnosť na objektivitu a transparentnosť.  Možno preto, že potom by si už v Harabinom riadenej justícii nepípol vôbec.
.jm, sita  
Proti chuligánom
Chuligáni by to mali mať na zápasoch ťažšie. Poslankyňa Tóthová (HZDS) totiž presadila mobilné súdy, ktoré by mali vandalov a násilníkov na mieste odsúdiť. Či to tak naozaj bude, ukáže prax. Problémom je, že aj vandali majú nárok na obhajobu a riadny proces. Ktovie, možno mala polícia dostať voľnejšiu ruku a kluby prísnejšie tresty, mobilné súdy mohli počkať. 
.jd 
Zrážka
Na železničnej stanici v Spišskej Novej Vsi sa zrazila elektrická lokomotíva, ktorá vykonávala skúšobnú jazdu, s osobným vlakom. Na mieste zomreli traja ľudia, približne dvadsať bolo zranených. Podľa neoficiálnych správ rušeň po predchádzajúcej oprave začal pri testovaní elektrodynamickej brzdy údajne namiesto brzdenia zrýchľovať a stal sa neovládateľným. 
.tg .sita
 
Kúpele nedostane
Najvyšší súd rozhodol, že privatizér a bývalý Mečiarov minister zdravotníctva Viliam Soboňa nezíska od štátu späť majoritný 51-percentný balík akcií kúpeľov Sliač. Najvyšší súd zrušil minuloročný rozsudok Krajského súdu v Bratislave o tom, že odstúpenie Fondu národného majetku od privatizačnej zmluvy na kúpele je neplatné. Do kúpeľov sa vráti pokoj a stabilita, povedala hovorkyňa FNM. 
.tg .sita
Man ml. vylúčený
Šéfa skládky Jána Mana ml. nedávno vylúčili zo Smeru pre dlhodobé poškodzovanie mena strany. Ako napísalo SME, Man vylúčenie akceptoval, o politické funkcie vraj už nemá záujem, chce sa už venovať iba Ekologickej skládke. Ján Man ml. riadil ako nominant Smeru krajský stavebný úrad a vydal povolenie na skládku, ktoré žiadal jeho otec. Manovci si už biznis poriešili, politiku viac nepotrebujú.
.eč
Odvolanie
Minister kultúry Maďarič odvolal z funkcie generálneho riaditeľa Slovenskej národnej knižnice Dušana Katuščáka. Dôvodom je podľa ministerstva neschopnosť generálneho riaditeľa SNK riešiť kritickú situáciu s vzácnymi dokumentmi, ktoré potrebujú prejsť odkysľovaním. Nové konzervačné centrum pri SNK nie je dostavané, chýbajú naň financie a ministerstvo chcelo preto dokumenty voziť na ošetrenie do zahraničia. Katuščák to zamietol a minister ho odvolal.
.eč
Vladimír Mečiar
Predseda HZDS bude vypovedať na prokuratúre. Dôvodom sú jeho slová, ktorými nepriamo obvinili SNS, že jej ľudia berú za poskytovanie dotácií z ministerstiev výstavby a životného prostredia pre obce provízie pätnásť až tridsať percent. Kto by o tom mohol vedieť viac? 
Robert Fico
Slovenský premiér určite čakal viac, veď Američanom potichu vždy splnil všetko, čo si zaželali, ale nakoniec sa dočká a s prezidentom Obamom si podá ruku. Žiaľ, bude to len v Prahe a spolu s premiérmi ďalších štátov strednej Európy. Keď neprší, aspoň kvapká.
Richard Sulík
oznámil, že Nemecko prestalo od januára uznávať doktorandské tituly nadobudnuté na slovenských vysokých školách, pretože po škandáloch na Trenčianskej univerzite sme sa ocitli na zozname problematických krajín, čo sa týka kvality vzdelávania.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite