Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

„Je toto skutočný svet?...UAAAAAA... Cítim sa zvláštne.... Bude to tak navždy?“ pýta sa sedemročný David preberajúci sa z anestézie po zubárskom zákroku a snažiaci sa pochopiť, čo sa s ním deje.

Otec odpovedá a nakrúca svojho dezorientovaného bľabotajúceho syna s chýbajúcim predným zubom do rodinného archívu. Video umiestnil na Facebook, ale niektorí príbuzní tam vraj nemajú prístup, a tak ho dá neskôr aj na Youtube. Za pár dní si video pozrie rodina plus ďalšie tri milióny ľudí. Objavia sa paródie. David začne dávať rozhovory do médií od Brazílie po Austráliu, pozývajú ho do televíznych šou. Otázka „je toto skutočný svet“ sa stáva kultovou hláškou. 
Video „David After Dentist“ s počtom videní 53 miliónov bolo druhým najnavštevovanejším kúskom na Youtube v roku 2009. Tromfla ho len Susan Boyleová speváckym výkonom v Británia má talent. Možno aj vy ste ho videli. 
„Svojich pätnásť minút slávy sme premenili na malý rodinný biznis,“ hovorí dnes Davidov otec a naznačuje, že zarobili nie menej ako šesťciferné číslo. Peniaze získali za licenčné práva, za reklamy umiestnené okolo videa, zriadili si internetovú stránku, cez ktorú predávajú tričká a nálepky. Investovať ich chcú do Davidovho vzdelania, ale aby sa nepovedalo, 6 000 dolárov dali aj na charitu. 
Otec tvrdí, že nerobia nič, čo by mohlo Davidovi uškodiť, všetko s ním konzultujú, odmietli aj veľké peniaze za televíznu šou, v ktorej sa im nepozdávalo žartovanie na synov účet. Niektorí ľudia to aj tak považujú za zneužívanie a zubár, ktorý tú anestéziu podával, nechce mať s celou vecou nič spoločné.
Mne je Davida najmä ľúto. Len čas ukáže, aké následky to na ňom zanechá. Navyše, nepríjemné veci ešte len prídu. Veľmi bude záležať na tom, či rodičia zvládnu nie narastajúcu, ale klesajúcu slávu ich detskej hviezdy. To video bolo dielom náhody, nie talentu, nedá sa zopakovať. Čochvíľa prídu noví zlatučkí Davidovia a rodinný biznis sa bude musieť preorientovať. Inak sa môže stať, že v snahe zachytiť posledné záchvevy mediálneho záujmu zoberú aj to nevhodné žartovanie na synov účet. Ak nie horšie.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite