Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Každoročne sa v New Yorku koná predajno-festivalový veľtrh-výstava výtvarného umenia Volta, ktorá je v podstate súčasťou ďalšej podobnej, ale oveľa väčšej akcie zvanej The Armory Show. Armory sú zhruba dva veľké letecké hangáry plné umenia, Volta je o niečo menšia. Funguje tak, že zhruba 90 popredných galérií z celého sveta reprezentuje svojho vybraného umelca. Umelec má kóju, vyloží umenie, ľudia chodia, zhovárajú sa, nadväzujú spojenia a prípadne kupujú. Alebo len tak pozerajú, napríklad na dvojmetrové transvestitské hostesky v minišatách.

Mňa tam pozval jediný slovenský účastník, Sväťo Mikyta. Keďže nemáme zákon o vlastenectve, prezentovala ho nemecká galéria. Aj Nemcom by bolo vlasteneckého zákona načim, aby sa nestalo, že nemecká galéria bude namiesto dobrých, roduverných nemeckých, slovenského výtvarníka prezentovať.

Svätopluk (ozaj, so starým Svätoplukom tiež bola nejaká nemecká zrada, nie?) bol spokojný – ľudí bolo ako maku, záujemcov a kupcov tiež.

Videl som všeličo. Juhoafrický výtvarník Cameron Platter vystavoval svoje kvázijarmočné plagáty, kreslené voskovkami na papier a pripevnené na drevené panely – akoby vrátka od chlievika. Medzi nimi vynikal jeden – reklama princa Baracka Husseina, čarodeja a kúzelníka, ktorý ponúka vyskúšané služby. Neplodnosť vylieči, lásku zaručí a šťastie, rýchle zbohatnutie privodí, milenca strateného prinavráti, fajčiť, piť a drogovať odučí a zo všetkých chorôb vylieči. Komukoľvek penis zväčší a aj bankovým manažérom v núdzi pomôže. To všetko so zaručenými výsledkami do piatich dní.
Je tam aj telefónne číslo.

Dezilúzia doplávala aj do Južnej Afriky. Každý deň sa princovi Husseinovi prevalí nejaký nový škandál so skorumpovaným demokratickým senátorom alebo iným poslancom a demokratická väčšina sa scvrkáva podobne ako Barackov approval rate. A keď sa začne v praxi realizovať nová zdravotnícka reforma, to len budú chlpy lietať!

Pozoruhodné je, že Barack výtvarníka nežaloval a súdny proces sa nekoná. Asi by nebol čas, lebo karikatúr, dokonca veľmi nepríjemných, je veľa a zákon žiadon.

Na isté veci je aj tlačový zákon krátky. Nech ho slovutný poslanecký zbor vymyslí akokoľvek, faktom zostane, že keď sa na Slovensku povie tupý červený Hranol, nikto nemyslí na geometriu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite